DiJAđirovci – bili smo na Sljemenu

Terenski izvještaj Ane Špoljarić

Ako ne ide od prve, iz druge zasigurno, hoće. ;) Ovo je bio scenarij našeg sljemenskog diJAđiranja. Odgođeno planinarenje uspješno smo odradili u nedjelju, 22. svibnja 2022. Ukupno 43 osobe iz Zagreba, Slavonskog broda i Splita te 4 četveronožaca proveli su dan okupan suncem i prožet osmijesima.

Ekspedicija planinara uspješno odradila sljemenski pothvat!

Kao što smo u pozivnom članku pisali, za naše smo planinarenje odabrali sljemensku stazu broj 9 koja vodi od Talana do planinarskog doma Risnjak od kojeg je livada Falat udaljena svega 10-ak minuta.

Ova je staza okarakterizirana prema srednje zahtjevnoj, no sudeći prema našoj ekspediciji, rekli bismo da su je odradili prije zacrtanog vremena.

Sljemenaši, kako ih od milja zovemo, premašili su sva naša očekivanja. Vrijeme dolaska do PD Risnjaka su skratili za dobrih petnaestak minuta! Usput, spomenimo da su među planinarima bila i djeca od četiri godine pa na dalje! Sada uistinu razmišljamo o oformljivanju sekcije Zagrebačkog dijabetičkog planinarskog društva ili skraćeno – ZDPD-a! :)

Kako je tekao uspon prema cilju?

Glatko! Uz pretežito lagan uspon, ovu smo stazu učinili još zanimljivijom stavljajući nekoliko skrivenih poruka koje su imale za cilj dodatno osnažiti i angažirati ekspediciju Sljemenaša.

Ako nas pitate kakvi su bili šećeri tijekom uspona? Uglavnom različiti. ;) Kao i svi mi. :) Premda, vrijedi iznova ponoviti da je najlakše kad krećemo planinariti s dobrim vrijednostima, smanjiti bazal jer se očekuje pad glikemije, a potom, u finishu ga pojačati. Ovo nikako nije zlatna formula – do nje morate sami doći metodom repetitivnog ponavljanja, no definitivno je ustaljeni okvir kojeg prate već iskusni planinari. Ako nam već u startu krene “naopačke”, za očekivati je da ćemo morati tijekom samog planinarenja uložiti više truda ne bismo li održali šećere u targetu. Ipak, ohrabrujemo vas, krenite u planine! Osim početnog upravljanja dijabetesom, kao uostalom i kod svakog sporta, garantiramo vam udah punim plućima – zen koji si svi u ovom užurbanom svijetu želimo priuštiti.

Gušti livade Falat

Nakon mini odmora, zaslužene kave ili pak pive u PD-u Risnjak, nastavili smo kratku šetnjicu prema livadi Falat na kojoj su nas dočekali kako smo ih putem prozvali – Falačani – ekipa koja je prenijela i dovršila započete pripreme za savršeni piknik. Meni je osmislila nutricionistica Šadek, koja je pritom osigurala da sadržaj bude nutritivno bogat i da zadovolji svako nepce. Misija je odrađena timski i uspješno! :)

Prvo “svjetsko” prvenstvo balansiranja balonom

Popodne smo proveli u raznim društvenim sportovima – nogometu, badmintonu, graničaru, odbojci, ali i prvom “svjetskom”, a našem balansiranju plavim balonima.

Natjecatelji su uspješno odlijevali povjetarcu, nasmijavanju i svemu ostalom balansirajući pritom balonom skakutajući na jednoj nozi. Rekord “najozbiljnijeg” balansiranja zacementirao je Mario Žitnik s minutom, osam sekundi i šezdeset tri stotinke držanja balona u zraku! Odmah iza njega svoje je majstorstvo dokazao Luka Buklijaš Skeledžija te Nataša Boršćak. Sve njih je budnim okom pratio naj(ne)ozbiljniji PSNKZBPB žiri.  Izjave Sljemenaša pogledajte na profilu inicijative Živim život.

Misija odrađena

Završetak našeg druženja odradili smo spuštajući se sad već poznatom stazom. Uz ljepote zagrebačke gore kojom su veselo koračala naša stopala, dan kao stvoren za druženje zaključili smo ovacijama i mišlju o sjedećoj destinaciji. :)

Ideš li s nama? ;)

Zahvaljujemo tvrtkama Mediligo i Medtronic te inicijativi Živim život na prepoznavanju i davanju važnosti ovom projektu.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann