S konferencije ATTD 2024. – Je li umjetna inteligencija budućnost dijabetesa ili samo ideja?

S konferencije o dijabetesu, tehnologiji i terapijama za dijabetes


 

 

 

 

 

 

Prenijela: Antonia Precali

Umjetna inteligencija (UI) postala je ključna tema u različitim područjima u proteklih nekoliko godina. Od popularnih chatbotova do razvoja robota koji su sve sličniji ljudima, UI se sve više integrira u različite aspekte našeg života, uključujući i medicinu. U medicinskom kontekstu, posebno se ističe važnost UI i njezina uključivanja kako bi se poboljšala dijagnostika, liječenje i prevencija bolesti. S obzirom da za dijabetes još ne postoji lijek, fokus je na razvoju što boljih i personaliziranih tehnologija koje bi mogle nadmašiti funkciju „zdrave“ gušterače. Nedavno održana konferencija ATTD u Firenci bila je prilika za mnoge stručnjake da raspravljaju o ulozi umjetne inteligencije u transformaciji svijeta dijabetesa, ne samo u pogledu liječenja već i u ranom otkrivanju bolesti.

Jedna od radnih skupina koja djeluje pri Europskom dijabetičkom forumu (EUDF; European Diabetes Forum) proučava primjenu sustava podrške kliničkom odlučivanju vođenih umjetnom inteligencijom (CDSS; eng. Clinical Decision Support System). Ovi sustavi su elektronički dizajnirani kako bi generirali personalizirane preporuke za liječnike, pomažući im u donošenju brzih i preciznih dijagnostičkih odluka. Važno je istaknuti da liječenje dijabetesa nije samo odgovornost liječnika, već i osoba koje žive s dijabetesom. Zbog toga, primjena umjetne inteligencije ne samo da pomaže liječnicima, već i nama, osobama s dijabetesom, omogućujući nam bolju kontrolu nad našim zdravljem. Korištenje umjetne inteligencije također pridonosi poboljšanju regulacije dijabetesa i personaliziranom pristupu liječenju. Ova tehnologija također ima ključnu ulogu u screeningu, omogućujući rano otkrivanje bolesti. Primjenom umjetne inteligencije za rano otkrivanje dijabetesa, posebno tipa 2, moguće je identificirati bolest u vrlo ranim fazama, što omogućuje pravovremeno liječenje i smanjenje rizika od komplikacija koje dijabetes nosi.

Iz perspektive osobe s dijabetesom, naša Mia Bajramagić ističe kako nam umjetna inteligencija donosi mnogo dobroga, uključujući bolju regulaciju i stabilnije razine šećera, što rezultira poboljšanom kvalitetom života. Međutim, isto tako donosi i brojne izazove. Od potrebe za dodatnom edukacijom i pružanjem kontinuirane podrške, do važnosti standardizacije podataka koje umjetna inteligencija koristi, pa sve do potrebe za postavljanjem novih standarda u zaštiti privatnosti.

U zaključku, umjetna inteligencija predstavlja budućnost u liječenju dijabetesa, a već sada otkrivamo njezin ogroman potencijal. Iako tek naziremo novi svijet koji nas čeka, primjena UI-a u medicini, posebno u podršci kliničkom odlučivanju i ranoj dijagnostici, već otvara nove horizonte i pomaknut će granice u liječenju. Nadamo se da ćemo na sljedećoj ATTD konferenciji saznati više o svim mogućnostima i potencijalima umjetne inteligencije u dijabetesu, dok do tada ostaje na nama da otvorimo um novim tehnologijama i s nestrpljenjem očekujemo nadolazeće promjene!

 

Zahvaljujemo zlatnom partneru, srebrnome i partneru ovog edukativnog projekta, jer bez njih ova velika priča ne bi bila moguća:

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann