Primjena glukagon injekcije – edukativni video

Pripremila prim. mr. sc. Manja Prašek, dr. med.

Radi što boljeg poznavanja i razumijevanja Glukagon injekcije koja se koristi kod osoba s dijabetesom i to isključivo u slučaju teške i po život opasne hipoglikemije, pripremili smo mali edukativni video za sve odgojno-obrazovne ustanove, ali i za cijelu zajednicu.

Definicija

Glukagon je hormon kojeg izlučuje gušterača, a koji radi suprotno od inzulina: iz rezerve (jetra i mišići) izvlači spremljenu glukozu (glikogen) u krv kako bi održao razinu glukoze u krvi u normali i spriječio nedostatak energije i hrane prvenstveno za mozak i ostale organe, te tako osigurao normalno funkcioniranje ljudskog tijela.

Edukativni video

U slučaju nedovoljne količine glukoze u krvi a povećane količine inzulina, javljaju se simptomi hipoglikemije: glad, drhtavica, znojenje, dezorijentiranost, slaba koncentracija, te na kraju gubitak svijesti.

Osobe s dijabetesom, koje primaju inzulin, luče glukagon ali u smanjenoj količini i pre sporo, kada razina glukoze u krvi naglo pada.

Ako stanje potraje razvija se koma i može nastupiti smrt. Osobe s dijabetesom, koje primaju inzulin, luče glukagon ali u smanjenoj količini i pre sporo, kada razina glukoze u krvi naglo pada. To se događa u slučaju prekomjerne količine inzulina u krvi, pojačane tjelesne aktivnosti koja nije praćena dovoljnom količinom hrane ili naprosto uzimanjem pre male količine hrane u obroku nakon primljenog inzulina.

Ako je osoba pri svijesti a ima znakove hipoglikemije, potrebno joj je odmah dati slatki obrok (glukozne bombone, sok, CocaColu sa šećerom i sl.) te izmjeriti razinu šećera u krvi (senzor ili trakice). Glukoza ispod 3,9mmol/l početak je hipoglikemije koju treba tretirati.

Glukagon injekciju se može dati svuda u tijelo, najbolje u nogu ili glutealni (guzni) mišić ili ruku.

Ako glukoza naglo pada (<3,0mmol/L), a osoba nije u mogućnosti više ništa uzeti na usta (besvjesno stanje), treba je poleći na bok, ne davati ništa na usta (da ne bi aspirirala i ugušila se) i aplicirati Glukagon prema priloženoj uputi u kutijici u kojoj injekcija dolazi. Injekciju se može dati svuda u tijelo, najbolje u nogu ili glutealni (guzni) mišić ili ruku.

Iglica kojom se daje glukagon izrazito je mala i ulazi u potkožno masno tkivo i početno područje mišića, pa nema bojazni da će oštetiti ostala tkiva, živce, organe ili ostaviti trajne posljedice.

O primjeni Glukagona podučavaju se roditelji i skrbnici, supružnici i prijatelji u isto vrijeme kada ih se uči kako davati inzulin, jer primjenom Glukagona spašava se život u slučaju prejakog djelovanja inzulina. Svi su oni osposobljeni dati injekciju i nema straha da će izazvati bilo kakvo oštećenje tijela ili ostalih organa, a u slučaju potrebe za njim, osobi će spasiti život.

Današnji inzulini i tehnologija kojom se liječi i prati kretanje glukoze, dobro reguliraju šećernu bolest pa su teške hipoglikemije na svu sreću vrlo, vrlo rijetke.

Današnji inzulini i tehnologija kojom se liječi i prati kretanje glukoze, dobro reguliraju šećernu bolest pa su teške hipoglikemije na svu sreću vrlo, vrlo rijetke. Ali uvijek je potrebno biti na oprezu, te u slučaju pojave takvog stanja ipak znati što je potrebno učiniti. Time ćete spasiti život djetetu, a roditeljima smanjiti brige i pružiti osjećaj potpore i sigurnosti.

Pharma kutak – crtice za korisnike, vrijedne ponavljanja

Upitali smo magistru farmacije, Ivanu Fritsch Žitnik kako doći do glukagon injekcije, tko ju propisuje te kako ju ispravno skladištiti?

Injekciju glukagona propisuje liječnik opće medicine na recept, preko HZZO za osobe sa šećernom bolešću na terapiji inzulinom. S obzirom da se ne koristi svakodnevno odnosno, nije namijenjen za kroničnu terapiju, ne smije se propisivati kao ponavljajući, nego na jednokratni recept. Osoba može podići na jednokratni recept terapiju za mjesec dana (maksimalno se može pisati, odnosno podići dvije kutije na recept.)

Injekcija glukagona u ljekarni se čuva u hladnjaku, na temperaturi od 2- 8°C, a korisnik ju može čuvati isto u hladnjaku. Injekcija glukagona može se čuvati 18 mjeseci na temperaturi do 25°C, naravno unutar roka valjanosti. Iz tog razloga, ukoliko osoba s dijabetesom negdje putuje i nema dostupan hladnjak, ne treba brinuti što se skladištenja glukagona tiče. Važno je, ponavljam, da je na sobnoj temperaturi i unutar roka valjanosti.

Kad se jednom pripremi injekcija, a ne iskoristi, ne smije se više koristiti jer nije važeća. Potrebno je imati novu u rezervi.

Također, glukagon se smije koristiti i tijekom trudnoće i dojenja: ne prolazi plancentalnu barijeru, a količina u mlijeku dojilja (nakon teških hipoglikemijskih događaja) je iznimno mala, u dojene djece nema nikakvog metaboličkog učinka.

Glukagon se ne smije koristiti kod osoba koje su konzumirale alkohol o čemu smo pisali ovdje.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann