“Nepitani odgovori” – online radionica za mlade

Taboo radionice Nepitanih odgovora za mlade osobe s dijabetesom, od 15 do 25 godina, o temama vezanim uz svakodnevni, mladenački život s dijabetesom 

U Hrvatskoj trenutno ne postoje kampovi koji okupljaju mlade osobe s dijabetesom, koji su idealna prilika za susrete mladih s područja cijele Hrvatske. Nerijetko su ti kampovi okosnica ideja i osnaživanja budućih naraštaja.  

Projekt kojim želimo potaknuti mlade osobe na aktivno propitivanje svih aspekata života s dijabetesom 

 

U Hrvatskoj trenutno ne postoje kampovi koji okupljaju mlade osobe s dijabetesom. Oni su idealna prilika za  susrete mladih s područja cijele Hrvatske. Ujedno, okosnica su ideja i osnaživanja budućih naraštaja.  

Klub Mladih Zagrebačkog dijabetičkog društva okuplja mlade osobe iz Zagreba, okolice, ali i iz cijele Hrvatske (studenti). U vrijeme pandemije, naši fizički susreti su se prekinuli, ali bez obzira na situaciju, nastavila su nam pristizati brojna pitanja. Isto tako, na online druženjima, pokrenule su se brojne rasprave o temama o kojima je mladima nelagodno razgovarati u javnosti ili pak zatražiti mišljenje i savijete od svojih liječnika.  

Budući da nam i dalje predstoji vrijeme online susreta, u Zagrebačkom dijabetičkom društvu smo ovu nepriliku shvatili kao priliku za ponovnim zbližavanjem populacije mladih ljudi od 15 do 25 godina iz svih krajeva Hrvatske. Zato smo odlučili sva pitanja sumirati kroz 10 online susreta 

Radionice će moderirati Ines Jakopanec, predstavnica Kluba Mladih ZDD-a koja je i sama prošla nekoliko takvih radionica u sklopu europske i globalne IDF organizacije kao Young Leader in Diabetes. Uz Ines, moderator radionice bit će Antonia Precali, studentica medicine, ali i ostali članovi Kluba Mladih ZDD-a. U sklopu online susreta planiramo dovesti broje goste koji su prvenstveno stručnjaci, ali i goste koji svojim životnim iskustvom ili kompetentnim obrazovanjem iz različitih područja mogu dodatno obogatiti teme. 

Taboo teme 

Takozvana taboo pitanja, koja se svojevremeno nameću svim mladima koji žive s dijabetesom, često ostanu neodgovorena iz razloga što se mlada osoba nerijetko srami ili zazire nekoga pitati.  

Neke od tema na radionicama bit će:  

  • Što nas muči s dijabetesom? 
  • Alkohol i noćni život 
  • Hrana koju volimo, a ‘ne smijemo’ jesti 
  • Menstruacija, seks, trudnoća 
  • Diabetes burnout“ 
  • Problemi s tehnologijom 
  • Živjeti s osobom s dijabetesom 
  • Strah od hipoglikemija  
  • Stigma o dijabetesu 
  • Škola, fakultet, posao – predstavljanje dijabetesa i još mnoge druge.  
Dinamika susreta  – Tko? Kako? Kada? 

Virtualno druženje održat ćemo svaki mjesec putem ZOOM platforme, izuzev srpnja i kolovoza. Ovisno o epidemiološkoj situaciju, postojim mogućnost preseljenja projekta u prostorije Zagrebačkog dijabetičkog društva, no za zainteresirane izvan Zagreba, postoji mogućnost za nastavkom spajanja online. 

Dobna skupina za ove radionice su mlade osobe s dijabetesom tip 1 od 15 do 25 godina! 

Poziv za edukativno – motivacijsku radionicu objavit ćemo nekoliko dana prije održavanja samog susreta. Budući da je riječ o specifičnoj dobnoj skupini, kako bismo u potpunosti zaštitili sudionikovu privatnost, te radionice neće biti snimane.  

Također, bit će potrebna prijava svakog sudionika i odobrenje od strane roditelja ili skrbnika za one maloljetne. Unutar prijave za maloljetne osobe, pitat ćemo za suglasnost da dijete uključimo u WhatsApp grupu Mladih ZDD-a, kako bi, osim za vrijeme radionica, mladi mogli ostati u kontaktu. Punoljetne osobe će same odlučiti pristaju li na ulazak u WhatsApp grupu. Unutar Wapp grupe bit će i nekoliko članova Kluba Mladih, koji će paziti na ‘red’ te biti u mogućnosti odgovoriti na pitanja. 

Najava prve radionice i anonimnog upitnika neodgovorenih pitanja 

Ovim putem želim te pozvati na prvu ovakvu radionicu ikada održanu u Hrvatskoj. Pozivam osobe s dijabetesom od 15 do 25 godina koje žele upoznati prijatelje, ali i pričati o temama o kojima ti je neugodno pričati s doktorima, roditeljima i slično. Naše mlade osobe s dijabetesom, koje su proživjele sve to što ti sada proživljavaš su tu za tebe, da podijelite zajednička iskustva.  

Kako nam je cilj odgovarati na pitanja koja se nam nije ugodno pitati, ovdje možeš potpuno ANONIMNO ispuniti obrazac pitanja pod brojem 17663 koja te zanimaju te bi želio/željela da odgovorimo na njih tijekom ovih radionica.  

Osim toga, u nastavku se nalazi link za prijavu – nemoj se sramiti i pridruži nam se. Mi znamo o čemu razmišljaš. ? 


25.2. Prijava na drugu radionicu: Alkohol i noćni život s dijabetesom

25.3. Prijava na drugu radionicu: Dijabetes ‘burnout’ i kako odmoriti od dijabetesa

22.4. Prijava na drugu radionicu: Menstrucija i trudnoća: razmjena iskustava

27.5. Prijava na drugu radionicu: Prednosti i mane dijabetičke tehnologije – osobna iskustva sudionika

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann