Što je obilježilo dijabetičku 2021. godinu?

Piše Ana Špoljarić

2021. godina bila je za nas još jedna godina rasta kao Udruge i kao društva u cjelini. Prilagodili smo se već pretežito ustaljenom online načinu rada. Ipak, veselili smo se svakom susretu s vama uživo. Ova godina donijela nam je puno lijepih trenutaka, ali i onih malo manje dragih. No, započnimo s nekoliko lijepih. :)

Objavljeni sadržaj u brojkama

Iznimno smo ponosni na količinu edukativnog sadržaja kojeg smo kroz godinu prikazali, pa tako, objavili smo:

  • 165 članaka i obavijesti na našoj još dotjeranijoj web stranici s preko 65.000 jedinstvenih pregleda,
  • 72 videa od kojih – 9 nutricionističkih, 7 psiholoških, 12 video recepata NutriKutka ZDD-a te ostalih edukativnih predavanja o dijabetesu,
  • 133 objave na Instagram profilu, uz svakodnevnu interakciju s pratiteljima kroz pitanja, kvizove, najave, prenošenje važnih informacija na story-u. Najpopularnija objava imala je preko 6.000 pregleda,
  • 342 objave na Facebook profilu gdje je najpopularnija objava imala preko 22.000 pregleda,
  • 22 TikTok objave gdje je najpopularnija objava imala preko 550.000 pregleda.

Također, ne manje važno, izdali smo 4 broja uvijek rado čitanog časopisa ZADI, sudjelovali smo u online izdanju respektabilnih IDF, EASD te ATTD konferencije te vas izvijestili o tehnološkim novostima. Osvještavali smo javnost o dijabetesu kroz cijeli mjesec svjesnosti te organizirali edukativnu izložbu na Cvjetnom trgu, kao i kampanju svjesnosti zagrebačkim tramvajem. Tokom cijele godine bili smo prisutni u tiskanim i elektronskim medijima, komunicirali s javnim tijelima putem raznih dopisa i prijedloga.

Iznimno je važno osvijestiti svakog čitatelja ovih redaka da je iza svih napisanih brojki utkana velika količina vremena, energije, a ponajviše ljubavi. Svatko od kreatora sadržaja složit će se koliko je veliko zadovoljstvo kada svojim znanjem, motivacijom ili pak mišlju, potakne druge. Zato, hvala svima! <3

Izazovi?

Ma naravno, bilo ih je! Bio rezultat izazova pozitivan ili negativan, baš svaki od njih je dobro proanaliziran što je važno za daljnji rast svakog od nas kao pojedinca i kao zajednice. Istaknut ćemo neke izazove. S početka godine, pogođeni i empatijom vođeni, u izrazito kratkom vremenu nakon razornog potresa, prikupili smo i odnijeli osnovna dijabetička pomagala i lijekove u Sisačko dijabetičko društvo koji su potom isto distribuirali potrebitima. Upoznavali se i uspješno baratali novim platformama, a sve kako bismo vam što kvalitetnije prenijeli edukativni sadržaj. Odgovarali smo na vaše pozive i pristigle upite na info mailu te na društvenim mrežama – bez obzira jeste li naši članovi. Mišljenja smo da se članom uvijek može postati, a odgovor ili individualno savjetovanje, ne može tako često dobiti. Baš zato što smo i sami kao individue prolazili isto, naučili smo cijeniti pomoć drugih. Stoga, ovim putem zahvaljujemo svim stručnjacima, raznih oblasti, koji su nam pomogli u odgovorima ili se bezrezervno odazvali za potrebe individualnog savjetovališta.

Benefit online svijeta svakako je mogućnost sudjelovanja na našim radionicama iz bilo kojeg grada, pa čak i države. Ovdje smo ponekad vodili pravu malu logističku bitku ne bismo li vas čim više zainteresirali za sudjelovanje. Ponekad smo bili uspješni, a ponekad malo manje. Ipak, analiza nas je dovela do zaključka da je naš zadatak ponuditi i pitati vas o sadržaju predavanja, odnosno radionice, a na vama odluka hoćete li obogatiti svoje znanje i pritom se zabaviti ili pak, ne. Uostalom, kao i sa svime u životu – važna je odluka!

Odlaganje medicinskog otpada. Najbolje je ovu situaciju opisati kao – “Oh, koje li rupe bez dna!”. Bitku i dalje vodimo te se veselimo trenutku kada ćemo ugledati svjetlo na kraju tunela. Zasad, za vas je najvažnija informacija da su vaš medicinski otpad dužne primiti zdravstvene ustanove i to prema dopunama Pravilnika (NN 56/2019), u članku 2. st.5. O daljnjim novostima ćemo vas, dakako izvijestiti, kada i sami dobijemo konkretne upute od meritornih institucija koje još uvijek štrajkaju s odgovorima.

Nadalje, naša komunikacija s HZZO-om je većinom polučila uspjehe. Ipak, na nekim područjima još uvijek očekujemo konkretne smjernice koje će pomoći oboljelom u svakodnevnom životu. Pozitivno što se dogodilo u 2021. godini je da je HZZO (napokon) poslao jasne upute liječnicima opće medicine kako mogu propisati e-doznake za ortopedska pomagala i prije roka, ukoliko se za tim pokaže opravdana potreba. Osobama s dijabetesom tipa 2 na tabletama smanjena je količina trakica sa 100 komada na 50 komada godišnje, a odgovor kojeg smo dobili na našu zamolbu je ovdje. Naknadno, na naš ponovni upit šalju odgovor. Stoga, preporučamo svim osobama pogođenim ovom odlukom, da svakako iskoriste priliku besplatne provjere HbA1C i redovite konzultacije sa izabranim liječnikom. Konačno, krajem godine, inzulin Tresiba je otišao na osnovnu listu – dakle besplatan je za korisnika. Ovo su samo neke od komunikacija s HZZO-om, a bilo ih je naravno, više.

Kada smo vas pitali….

Kada smo vas nakon raznih održanih aktivnosti pitali pitanja poput – “Kakvi su vaši dojmovi?”, te “O čemu biste voljeli slušati ili pak sudjelovati u budućnosti?”, ovo su bili neki od odgovora: “Želim još!”, “Vi ste mi pravo malo otkriće – moja enciklopedija znanja i motivacija!”, “Obožavam vaš IG sadržaj!”, “Voljela bih čuti malo više o Mody dijabetesu.”, “Srce mi je puno! Prekrasan je osjećaj opet se družiti i razmjenjivati iskustva te osjetiti podršku.”, “Prvi put smo u ulozi roditelja sudjelovali na kampu. Bilo je to nezaboravno iskustvo. Iako je bilo online, ispunili ste sva naša očekivanja i više od toga.”, “Kad ćemo ponovno na Sljeme?”, “Voljela bih kada biste napravili jedno predavanje ili članak na temu inzulinske rezistencije.”….itd. Sve navedeno, i nenavedeno čini našu malu zajednicu velikom! A vašim angažmanom značajno doprinosite mijenjanju smjera dijabetesa! Na tome vam, još jednom, HVALA!

Hvala svima!

Hvala Antonia, Doris, Doroteja, Gea, Ines, Ivana, Lea, Marina, Mia, Mirna, Petra, Lucija, Tvrtko i svi Vi, koji ste nam pomogli educirati, motivirati i osnažiti osobe s dijabetesom te njihove obitelji u Hrvatskoj ali i šire.

Ako smo išta profitirali od pandemijske situacije, onda je to definitivno digitalna platforma kojom smo se još više zbližili te stvorili krug prijateljstva iz raznih dijelova Lijepe Naše. Svi videozapisi, članci te ostali digitalni sadržaji o dijabetesu ostaju trajno dostupni svima za ponovni pregled i re-edukaciju.

Za kraj – Blooperi! :)

Što nam donosi 2022. godina, tek nam je za vidjeti. Ipak, hrabro ulazimo, obogaćeni dodatnim sadržajima i idejama za aktivnosti koje ćemo održati.

Američki motivacijski pisac William A. Ward rekao je:

“Pesimist se žali na vjetar, optimist očekuje da se vjetar promijeni, realist vjetru prilagodi jedra.”

S ovom poticajnom mišlju, želimo nam svima uspješnu 2022. godinu! Hvala vam što ste nas dosad pratili i podupirali, a to isto želimo ovoj zajednici i u buduće. :) Za kraj ostavljamo smijeh – najbolji lijek! Uživajte u blooperima koje smo dokumentirali kroz godinu. ;)

Sretna i smijehom ispunjena nova godina od cijelog ZDD tima!

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann