Uloga nutricionista – intervju s Mijom Duvnjak, mag.nutr.

Intervju vodila: Ana Špoljarić

Bok Mia, predstavi se ukratko našim čitateljima

Bok Ana, ja sam Mia Duvnjak, bolujem od dijabetesa tip 1 već 15 godina. Po struci sam nutricionistica, imam privatno online savjetovalište, ujedno sam i dugogodišnji član i volonter ZDD-a te zaljubljenik u prirodu i dobro društvo i dobru spizu.

Koja te ideja, odnosno, što te je najviše privuklo da upišeš Prehrambeno – biotehnološki fakultet, kasnije smjer nutricionizam?

Rekla bih da je to bila ljubav prema prirodnim predmetima, a kasnije u razgovoru s profesorima zajedno smo zaključili da bi se nutricionizam odlično uklopio s mojim dotadašnjim znanjem i iskustvom vezanima za dobru kontrolu glikemije.

Koji je predmet koji ti je bio najteži u fakultetskom obrazovanju?

Ne mogu reći da mi je neki predmet bio posebno težak. Mogla bih istaknuti koji su mi bili najzanimljiviji.  Na preddiplomskom, to je bila Biokemija, tu sam dobila uvid u gotovo sve reakcije u tijelu, te razumijevanje ciklusa i mehanizama, to me baš oduševilo! Kasnije bih istaknula Prehranu žene te Edukacija i komunikacijske vještine u nutricionizmu.

Nutricionistica Mia Duvnjak

S obzirom da si osoba s dijabetesom tipa 1 i nutricionistica po struci, jesu li te kompleksno obrazovanje i spoznaja prehrani usmjerili da vodiš određeni smjer prehrane ili si ju pak s godinama mijenjala?

S obzirom na dijabetes, odavno sam postala svjesna što, kako i koliko jedem. Prehrana mi se nije drastično mijenjala, kroz studij sam eksperimentirala s raznim načinima prehrane i utjecaju na glikemiju, rekla bih da sam uzela najbolje od svega i danas to primjenjujem.

Kad govorimo o individualizmu u dijabetesu, slažeš li se da u tom kontekstu možemo govoriti o zaista individualnim potrebama kod prehrane?

Apsolutno, svatko od nas ima drugačiju genetiku, reakciju na hranu, životne i kulturološke navike. Kada je prisutan dijabetes uzimam u obzir i inzulinsku osjetljivost te odnos ugljikohidrata i inzulina, što je za svaku osobu s dijabetesom individualno.

Koliko je važan nutricionist za pronalazak odgovarajuće prehrane?

Nutricionist je tu da educira, usmjeri i ponajviše pročisti za vas more informacija koje su dostupne i predstavi vam točnu i funkcionalnu informaciju.

Gotovo uvijek nakon edukacije slijedi plan prehrane, plan suplementacije, nekad u dogovoru s liječnicima, nekad u dogovoru s trenerima ovisno što je klijentu potrebno.

Kako gledaš na sveprisutni pojam “zdrava prehrana”?

Zdrava prehrana je dosta širok pojam, mislim da se možemo složiti da je to individualno te da ukoliko nekome odgovara određena vrsta i kombinacija namirnica to ne garantira da će drugoj osobi isto odgovarati. Ključna je edukacija pacijenta od strane medicinskog osoblja i nutricionista.

Životni put te naveo da otvoriš svoje savjetovalište u kojem pružaš nutricionističke usluge. Možeš li nam malo više reči o tome i kako te ljudi mogu pronaći?

Tako je, online nutricionističko savjetovalište Nutrich. Klijenti uglavnom do mene dolaze po preporuci od nekog već zadovoljnog klijenta ili liječnika. Najbrojniji su mi upravo klijenti s dijabetesom, sretni su i zadovoljni što su pronašli nutricionista koji također boluje od dijabetesa te ih razumije i velika im je motivacija kada vide rezultate regulirane glikemije kod mene, kako oni kažu to im donosi mir i utjehu,zatim inzulinskom rezistencijom, te raznim autoimunim bolestima i stanjima, naravno tu su i osobe koje žele izgubiti na tjelesnoj masi ili popraviti sportski performans.

Mogu me kontaktirati preko instagram profila @nutrich, te na službeni broj porukom na WhatsApp 0993132146

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann