100 godina inzulina – putovanje do medicinskog čuda

Prevele i prilagodile: Ana Špoljarić i Ines Jakopanec

Prijevod teksta ˝Insulin at 100˝, www.idf.org

Stogodišnjica razvoja terapijskog inzulina 1921. godine od strane Fredericka G. Bantinga i Charlesa H. Besta, pod nadzorom Johna JR Macleoda i uz suradnju Jamesa B. Collipa, prekretnica je od velikog značaja za mnoge u globalnoj dijabetičkoj zajednici te značajan proboj u povijesti medicine.

U svibnju 1921. eksperimenti koji su kulminirali sintezom komercijalno dostupnog inzulina, prvi su put započeli u Torontu u Kanadi. Frederick Banting i Charles Best eksperimentirali su na brojnim psima kako bi izazvali simptome dijabetesa. Revolucionarni prodor se dogodio kada je jedan od pasa, kojeg je tim iz Toronta nazvao Marjorie, 70 dana preživio s injekcijama ekstrakta gušterače ili ‘Isletina’ kako ga je tim nazivao. Dana 23. siječnja sljedeće godine, prva uspješna injekcija inzulina primijenjena je osobi koja živi s dijabetesom.

Postoje i drugi ključni događaji na vremenskoj traci otkrića inzulina, vodeći nas od početne ideje, koja je dovela do istraživanja, do masovne proizvodnje i šire distribucije inzulina izvan Sjeverne Amerike. Naravno, rad u Torontu krajem 1920. i početkom 1921. se i dalje intenzivno razvijao.

Ove godine, Internacionalna dijabetička federacija (IDF) iskoristit će priliku kako bi obilježila mnoge relevantne datume i teme u povijesti dijabetesa, uključujući pionirski rad koji se odvijao prije otkrića kao i kasniji razvoj koji je transformirao skrb o dijabetesu u posljednjih 100 godina.

“Inzulin ne pripada meni, on pripada svijetu.” – Frederick Banting

Iako su ovi povijesni događaji spasili i poboljšali živote milijuna ljudi koji žive s dijabetesom, važno je podsjetiti se da inzulin i drugi lijekovi za dijabetes i dalje ostaju izvan dosega mnogih koji ih trebaju. Osiguravanje univerzalnog pristupa inzulinu svima koji ga trebaju i dalje ostaje globalni izazov. Prepreka pristupu i pristupačnosti bezbrojne su i složene, a one se ukratko odnose na proizvodnju, distribuciju i cijene, kao i infrastrukturu potrebnu za osiguravanje odgovarajuće i sigurne uporabe inzulina.

Sjedinjenjem, globalne dijabetičke zajednice imaju brojnost, utjecaj i odlučnost da ostvare značajne promjene. Moramo prihvatiti izazov! To dugujemo milijunima obitelji pogođenih dijabetesom, a također, dugujemo nasljeđu Bantinga i Besta. Zajednički moramo riješiti goruće pitanje na usnama mnogih koji ga možda neće moći postaviti za sebe: “Koliko još?”

Pogledajte video vremenoplov – 100 godina inzulina
Putovanje do medicinskog čuda
Listopad 1920.

Fredrick Grant Banting ima ideju za istraživanje inzulina

Studeni 1920.

Banting upoznaje Johna James Rickard Macleoda koji kasnije pomaže u općoj strukturi istraživanja

17. svibanj 1921.

Banting s Charles Herbert Bestom, koji se specijalizirao za kemijska ispitivanja krvi radi provjere razine glukoze, započinje eksperimente

Kolovoz 1921.

Banting i Best prvi put koriste ekstrahirani inzulin za regulaciju glukoze u krvi pasa s dijabetesom

Prosinac 1921.

James Bertram Collip pridružuje se istraživačkom timu kako bi pomogao pročistiti sirovi ekstrakt inzulina

23. siječnja 1922.

Prva uspješna injekcija inzulina primijenjena je na dječaku Leonardu Thompsonu

Tijekom 1922.

Ekstrakt je prvi put nazvan inzulinom 1922. godine kada je Macleod, kao glasnogovornik cijele istraživačke skupine, predstavio rad na godišnjem sastanku Asocijacije američkih liječnika u Washingtonu.

Svibanj 1922.

Već u svibnju 1922. godine američki državljanin, dječak Jim Havens postaje prvi internacionalni pacijent koji prima inzulin.

Lipanj 1922.

Macleod šalje formulu inzulina doktoru Sansumu u Santa Barbaru i doktoru Woodyattu u Chichago. Oba doktora započinju s malom eksperimentalnom proizvodnjom inzulina za kliničke potrebe.

Listopad 1922.

August Krogh započinje s eksperimentiranjem i proizvodnjom inzulina u Danskoj.

Svibanj 1923.

U svibnju 1923. Inzulin postaje komercijalno dostupan u Velikoj Britaniji. Završava ekskluzivni ugovor s Eli Lilly Co. Ostale farmaceutske tvrtke sada su pozvane da se prijave za licence za proizvodnju inzulina za distribuciju u Sjedinjenim Državama i za strane izvozne dozvole.

Listopad 1923.

Sredinom listopada 1923. inzulin postaje komercijalno dostupan u SAD-u i Kanadi.

25. listopad 1923.

Banting i Macleod dobivaju Nobelovu nagradu za otkriće inzulina, te nagradu dijele s Bestom i Collipom

1924.

Inzulin postaje globalno dostupan.

1926.

Inzulin je pantentiran ili zaštićen zaštitnim znakom u 44 zemlje, širom svijeta.

Danas

Banting je bio prvi nobelovac iz Kanade, a boca inzulina sada zauzima ponosno mjesto na kanadskoj novčanici od 100 dolara. Osim toga, Banting, koji je Nobelovu nagradu dobio u 32. godini, i dalje je najmlađi nobelovac na području fiziologije i medicine.

Pogledajte video od 1 minute dokumentarnog isječka otkrića inzulina
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann