Dijabetes pod kontrolom pri ekstremnim ljetnim vrućinama

Prevela i prilagodila: Gea Pandžić, mag. philol. angl.

Kako vrijeme može utjecati na šećer

Svi se veselimo promjeni godišnjeg doba i višim temperaturama, ali ako imate dijabetes, možete biti posebno osjetljivi na vruće ljetno vrijeme.

Ekstremna vrućina može utjecati na kontrolu vašeg šećera. Ako uzimate inzulin ili vam razina šećera u krvi nije dobro regulirana, pod većim ste rizikom tijekom ljetnih mjeseci. Pogoršanje vrijednosti šećera često je glavna briga, a ovisno o razini aktivnosti, niže razine šećera mogu vas posebno brinuti.

Ako imate komplikacije od dijabetesa kao što je oštećenje živaca koji vode do žlijezda znojnica, možda se ne možete normalno znojiti. To može postati ozbiljno kad se temperature zraka diže te dovesti do iscrpljenosti zbog vrućine, čak i toplotnog udara.

Ekstremne temperature mogu oštetiti vaše lijekove i opremu za testiranje, kaže endokrinolog Marwan Hamaty. “Stalno podsjećam pacijente da poduzmu mjere opreza da zaštite sebe i svoje zalihe, zimi i ljeti.”

Kaže da je važno staviti razine šećera pod kontrolu prije nego što se prepustite ljetnoj zabavi. “Ako su vam razine šećera uglavnom iznad 13,9 mmol/l, preporučujem da poboljšate regulaciju razine šećera u krvi prije nego što se počnete baviti težim fizičkim aktivnostima, bez obzira na klimu i temperature, kao što preporučuje Američko dijabetičko društvo”, kaže dr. Hamaty.

Kako vrućina može utjecati na vas

Dr. Hamaty kaže da ekstremna ljetna vrućina utječe na razine šećera u krvi. Utjecaj vrućine na vaše razine šećera ovisi o tome što ste jeli, jeste li dobro hidrirani i o vašoj razini aktivnosti.

Ako se zbog vrućine i aktivnosti mnogo znojite, možete dehidrirati, što će dovesti do porasta razine glukoze. “Ako dehidrirate, vaša razina šećera u krvi će porasti. To može dovesti do čestog uriniranja, što vodi do daljnje dehidracije i još viših razina šećera u krvi – to je začarani krug”, kaže.

Situacija može postati još gora ako liječenje uključuje inzulin: “Dehidracija smanjuje dotok krvi u kožu pa je tako i sposobnost vašeg tijela da apsorbira inzulin koji ste ubrizgali manja.”

Kako vrućina može utjecati na vaše lijekove

Većina inzulina može podnijeti temperature do 35 stupnjeva. Ako izložite vaše zalihe višim temperaturama, lijekovi će se brže početi razgrađivati. Budite pažljivi i pazite na inzulin koji nosite sa sobom dok je vruće.

Iako možete držati inzulin i glukagon u hladnjaku, zbog visokih temperature (kao i niskih) lijekovi će se razgraditi te će postati neučinkoviti i neiskoristivi. Visoke temperature mogu negativno utjecati na druge lijekove i dijabetičke potrepštine. Ne zaboravite da vrijeme utječe na testne trake i na testne uređaje. Kad razina žive počne rasti, tim predmetima mijenja se učinkovitost.

Prilagodba doza inzulina

Zbog fizičke aktivnosti razina šećera u krvi se smanjuje, kao i potrebu za inzulinom. Zbog naglog uvođenja vježbe, rizik od hipoglikemije se povećava.

Stoga, ako ste jako aktivni dok je vruće, morate znati da vam prijeti hipoglikemija, kao i hiperglikemija. Dr. Hamaty kaže da to znači da biste trebali dodatno paziti i pratiti vaše razine šećera u krvi tijekom vježbanja. “Savjetujem svojim pacijentima da održavaju kožu toplom i podese doze inzulina prije fizičke aktivnosti. Podešavanje doza može znatno varirati”, kaže dr. Hamaty. Predlaže da zatražite savjet liječnika, bez obzira na temperature, prije uvođenja tjelovježbe u vašu rutinu.

Savjeti za održavanje normalne razine šećera u krvi

Nemojte ostajati u kući zbog vrućine. Dr. Hamaty kaže: “Kažem svojim pacijentima da mogu sudjelovati u aktivnostima na otvorenom i uživati u svim vremenskim uvjetima, važno je samo da pripaze.”

Slijedite ove savjete da biste održavali normalne razine šećera u krvi dok uživate na otvorenom:

 • Pijte mnogo vode. Za sve je važno da budu hidrirani tijekom fizičkih aktivnosti, a kad imate dijabetes, to je ključno.
 • Pazite da ne dehidrirate. Nosite male boce vode ili sportskih pića s elektrolitima koja imaju malo kalorija u ruksaku ili na pojasu dok planinarite ili se bavite sportom.
 • Prilagodite doze inzulina po potrebi. Pitajte svog liječnika kako podesiti doze inzulina (ili povećati doze ugljikohidrata) prije vježbanja. Obično se u prvih nekoliko posjeta liječniku usredotočite na hitne probleme kao što su stavljanje dijabetesa pod kontrolu. Pitajte kako da prilagodite doze inzulina da biste se pripremili na fizičku aktivnost.
 • Često mjerite razine šećera u krvi. Zbog visokih temperatura razina šećera u krvi može varirati pa je pametno češće je mjeriti. Tako možete odmah prikladno reagirati da biste održali razinu šećera u krvi stabilnom. Nastavite pratiti razine šećera u krvi nekoliko sati nakon vježbanja ili drugih aktivnosti. Aktivnost obično duže djeluje na razinu šećera u krvi.
 • Uvijek nosite potrepštine za podizanje šećera u krvi. To podrazumijeva dekstrozu ili glukozni gel. Ako ste pod rizikom od hipoglikemije (ako imate česte hipoglikemije ili ste prethodno imali jako nizak šećer), trebali biste imate i glukagon.
 • Uzmite zakusku. Neke grickalice mogu poslužiti kao zamjena za obrok, dok druge pomažu spriječiti hipoglikemiju. Posavjetujte se s dijetetičarom o tome.
 • Zaštite svoje lijekove i potrepštine. Preventivno reagirajte da biste zaštitili inzulin, glukagon i druge potrepštine prije nego što izađete, bez obzira na temperature. Možete nabaviti hladnjak za auto koji se može priključiti na 12-voltni priključak u autu da bi vaše zalihe bile na odgovarajućoj temperaturi. To će neko vrijeme držati temperaturu stabilnom. Ako se mičete od auta na duže vrijeme, morate ponijeti svoje potrepštine. Ako imate inzulinsku pumpu, zaštitite je od visokih temperatura. Ovisno o situaciji i dužini vaše aktivnosti, možda ćete morati češće pratiti razine glukoze. U određenim okolnostima (ako je jako vruće ili ste dugo vani) razmotrite o privremenom korištenju dugodjelujućeg inzulina uz inzulina za obrok, umjesto inzulinske pumpe.
 • Izbjegnite gorenje. Možete izgorjeti dok skijate ili planinarite ljeti. Opekotine štete vašem tijelu i mogu podići razine šećera u krvi. Koristite kremu za sunčanje širokog spektra i nosite zaštitu za oči.
 • I zadnje, ograničite boravak vani pri ekstremnim temperaturama. “Iako savjetujem da ostanu aktivni u zimskim i ljetnim mjesecima, kažem pacijentima da pokušaju upražnjavati aktivnosti na otvorenom kad temperature nisu ekstremne”, kaže dr. Ako pazite, možete uživati u aktivnom i zdravom načinu života u gotovo svim vremenskim uvjetima.
Popis za ljetna putovanja

Što držite u torbi za ljetna putovanja? Bilo da idete na plažu ili letite negdje daleko, ovo su ključne stvari koje osobe s dijabetesom tipa 1 moraju dodati na svoj popis za pakiranje:

  • Povijest bolesti liječnika s pismenim dopuštenjem da putujete s inzulinom i špricama (preporučeno)
  • Inzulin
  • Šprice
  • Inzulinski penovi
  • Testne trake
  • Lancete
  • Trake za provjeru ketona

Spakirajte dvostruko više lijekova i zaliha nego što mislite da će vam trebati (za svaki slučaj!).

  • Dodatne grickalice kao brzi izvor ugljikohidrata
  • Glukagon za hitne slučajeve
  • Oprema uključuje aparat za mjerenje glukoze, uređaje za kontinuirano praćenje glukoze (CGM) i inzulinsku pumpu
  • VODA

Držite sve ovo, posebice inzulin, u kovčegu koji ide s vama u kabinu. Lijekove treba držati u prozirnoj plastičnoj vrećici, spremnoj za pregled službenika. Ne držite inzulin i CGM-ove u predanoj prtljazi, u spremištu za prtljagu temperature mogu biti ekstremne!

Kokteli i ugljikohidrati: Kako sigurno piti s dijabetesom

Dijabetes tipa 1 ne bi vas trebao spriječiti da se zabavite, a možda popijete i čašu vina. Kao i svi koji piju, morate biti svjesni nekoliko stvari.

Pratite koliko alkohola pijete, posebice na suncu, jer može utjecati na mogućnost vašeg tijela da regulira temperaturu. Određena pića imaju neočekivani učinak na šećer u krvi pa svakako razgovarajte o tome s liječnikom. Općenito se držite opcija s malim količinama šećera, pijte (vodu!) i nemojte piti alkohol na prazan želudac.

O temi alkohol i dijabetes smo pisali ovdje i ovdje.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann