Evolucija tehnologije za praćenje dijabetesa tipa 1

Tekst sa stranice Beyondtype1 je prevela i prilagodila Doris Kezić

Tehnologija namijenjena za jednostavnije praćenje šećera u krvi je u posljednjih nekoliko godina značajno napredovala. Zbog toga su nam moderni uređaji za praćenje glukoze postali dostupniji nego ikada prije, a na tržištu konkurira sve više proizvođača modernih senzora i glukometara koji nude veliki broj mogućnosti njihovim korisnicima. No, znamo li kako se upravljalo dijabetesom prije pojave novih pomagala? Saznajmo koji su se sve uređaji koristili za praćenje glukoze u krvi od početka proizvodnje prvog glukometra do danas.

Prvi glukometar

Prvi glukometar je proizveo Anton Hubert Clemens 1971. godine. Mjerač je uspio očitati približnu glukozu u krvi tako što je uzimao podatke iz reflektirajuće svjetlosti sa trake za testiranje (Dextrostix), koja bi proizvela boju nakon što bi se na nju nanijela kap krvi. Broj bi se na mjeraču očitao kroz mehanizam pokretne igle. Tada su glukometri bili dostupni samo u liječničkim ordinacijama i u bolnicama.

Glukometar danas

Mjerači šećera u krvi koji su nam danas dostupni mali su, jednostavni za upotrebu i pouzdani jer nam daju točno očitavanje koje traje svega nekoliko sekundi. Danas možemo birati proizvođača prema vlastitim željama, kao i model glukometra.

Prvi inzulinski pen

Prvi inzulinski pen jednostavno se nazivao „bezbolnom štrcaljkom za dijabetes“. Prodavao se u periodu od 1954. do 1986., a izumio ga je švedski proizvođač Helinos.

Inzulinski pen danas

Danas možemo birati između mnogo različitih opcija inzulinskog pena bilo da je riječ o brzodjelujućem ili dugodjelujućem inzulinu. Svi penovi su mali i jednostavni za uporabu, a stanu u svaku torbu pa i džep. Osobe s dijabetesom tipa 1 mogu birati žele li koristiti pen s jednokratnom uporabom ili pen kojem se mijenja uložak. Osim toga, proizvedeni su penovi koji nude mogućnost ubrizgavanja inzulina u pola jedinice, npr. 2.5 jedinice Novorapida.

U međuvremenu je proizveden i takozvani pametni pen zahvaljujući revolucionarnoj tehnologiji dijabetesa koju je razvila, između ostalih, i tvrtka Companion Medical’s InPen. InPen kombinira brizgalicu, Bluetooth tehnologiju, podsjetnik na bolus (davanje inzulina) i aplikaciju za pametni telefon, kako bi stvorio sadržaj za pametni sustav isporuke za osobe koje više puta dnevno daju inzulin ili kojima je  potrebna pauza od inzulinske pumpe.

Prva inzulinska pumpa

Prva inzulinska pumpa proizvedena je 1974. godine pod nazivom Biostator. Pumpa je se proizvodila u veličini mikrovalne pećnice, a svakih je pet minuta mogla izmjeriti razinu glukoze u krvi i dozirati inzulin u tijelo. Zbog svoje se veličine koristila samo kod liječenja dijabetičke ketoacidoze (DKA). Zanimljiva činjenica: Budući da je Biostator mogao kontinuirano pratiti glukozu u krvi možemo ga doživljavati kao prvi CGM (monitor za kontinuirano praćenje glukoze u krvi). Širu povijesnu zanimljivost prve pumpe pročitajte u paragrafu Historical Evolution of Pump Technology.

Novinar Patrick Connolly, 1986., prilagođava inzulinsku pumpu koju nosi na pojasu kako bi šećer u krvi bio približno normalan. Pumpa od 1 kilograma daje injekciju inzulina kroz tanku cijev u malu iglu ispod kože Connollyjeva trbuha svakih nekoliko minuta. Tako su se 1980.-ih na tržištu počele pojavljivati inzulinske pumpe.

Inzulinska pumpa danas

Inzulinske pumpe danas se proizvode u različitim oblicima, veličinama i bojama. Premda se uglavnom još uvijek proizvode pumpe s malom cijevi koja isporučuje inzulin u tijelo, neki proizvođači, kao što je OmniPod, započeli su proizvodnju bežičanih pumpi. Neki od najčešće korištenih modela danas uključuju Animas Ping, Medtronic MiniMed, OmniPod i T: Slim. Odabrane inzulinske pumpe sada mogu funkcionirati u kombinaciji s kontinuiranim sustavima za praćenje glukoze u krvi (CGM).

Današnji sustavi za kontinuirano mjerenje glukoze iz međustanične tekućine

Prijemnikom (ili mobilnim uređajem), odašiljačem i senzorom koji zajedno komuniciraju, sustavi za kontinuirano praćenje GuK-a kao što su Dexcom ili Freestyle libre senzor, omogućuju gotovo besprijekorno praćenje šećera iz međustanične tekućine tijekom dana. Kao što je i ranije spomenuto, CGM sustavi se mogu integrirati s nekim inzulinskim pumpama, a sve s ciljem što boljih vrijednosti šećera.

Trenutno dostupna dijabetička pomagala u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, danas, za osobe s dijabetesom tip 1, preko HZZO-ve liste pomagala imamo pravo na preko dvadesetak vrsta aparatića za mjerenje šećera u krvi. Osim njih, ukoliko zadovoljimo propisane kriterije, dostupna nam je tehnologija kontinuiranog mjerenja iz međustanične tekućine. Govorimo o Flash Glucose Monitoring System (fGM) i Real-Time Continuous Glucose Monitoring (rt-CGM) tehnologiji te inzulinskim pumpama.

 • Abbottovom Freestyle Libre uređaju za neograničeno skeniranje i pripadajućem FS Libre senzoru
 • Medtrum EasySense S7 transmiteru i pripadajućem S7 senzoru (zastupnik je tvrtka Bauerfeind)
 • Medtronicovim odašiljačima (transmiterima) za kontinuirano mjerenje glukoze MiniLink, Guardian 2 link, Guardian 3 link, te senzorima Enlite i Guardian
 • Medtronicovom potrošnom materijalu za inzulinske pumpe – Infuzijski set, spremnik za inzulin, baterije (pumpe još uvijek nisu na listi HZZO-a, već ih nabavljaju bolnice preko tendera ili su dostupne, uz suglasnost dijabetologa, u slobodnoj prodaji)
 • Ypsomedovom (zastupnik je tvrtka Salvus) potrošnom materijalu za inzulinsku pumpu – Infuzijskim setovima i spremnik za inzulin

Spomenimo da su u RH u ovom trenutku dostupne sljedeće inzulinske pumpe:

 • Medtronicove Paradigm (Veo 754) i MiniMed 640G
 • Ypsomedova YpsoPump
 • Omnipod DASH pumpa bez katetera (zastupnik je tvrtka Medilab One)

Pred vratima su:

 • MiniMed 780G inzulinska pumpa
 • Guardian™ Connect sustav za kontinuirano mjerenje glukoze namijenjen osobama s dijabetesom na penovima
 • ostale tehnološke napravice, no informacije kojima u trenutku pisanja ovog članka raspolažemo su još u povojima :)
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann