Kako ostati unutar normalnog raspona vrijednosti GUK-a tijekom i poslije vježbanja?

Članak prevela i prilagodila: Gea Pandžić, mag. philol. angl.

Ako se mučite s vježbanjem, pridružite se klubu! Dr. E i dr. P žive s dijabetesom tipa 1 od 15. godine i čak je njima, kao endokrinolozima, teško ostati unutar normalnog raspona vrijednosti kad vježbaju. Međutim, imaju odlične savjete o tome što možete pokušati učiniti da izbjegnete hipoglikemije nakon vježbanja i hiperglikemija zbog oporavka nakon vježbanja.

Sažetak naših savjeta o vježbanju s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 na inzulinu

Planirajte!

 • Vrijeme dana kad vježbate je važno! Ljudi su rezistentniji na inzulin ujutro i osjetljiviji na inzulin noću, što znači da je teže pasti u hipoglikemiju ujutro i lakše pasti u hipoglikemiju noću. Ako se mučite s hipoglikemijom, pokušajte prilagoditi u koje vrijeme vježbate, ako možete.
 • Pokušajte se pripremiti sat do dva prije vježbanja. Ako ste na inzulinskoj pumpi i prilagođavate svoje postavke za vježbanje, trebali biste to učiniti sat do dva prije.
 • Ako ste na penovima, možda će vam biti potrebna hrana da podignete šećer koji će vježbanje sniziti, da ne padnete u hipoglikemiju.
 • Što se tiče poretka vježbi, pokazalo se da dizanje utega i vježbe snage prije aerobnih treninga ne snižavaju toliko šećer, zbog aerobnih vježbi.

Prilagodite postavke pumpe

Napomena: Ne preporučujemo skidanje pumpe tijekom vježbanja. Zbog toga će u vašem tijelu razina inzulina biti niska. Kad prestanete s vježbom, tako ćete stvoriti savršene uvjete za hiperglikemiju koju uzrokuje oporavak nakon vježbanja. To se događa jer vam je razina inzulina u tijelu niska, a razina hormona stresa (adrenalina, glukagona i drugih) i dalje visoka.

 • Ako ste na hibridnoj closed-loop pumpi, možete staviti pumpu u način za vježbanje, a ako ste na običnoj pumpi, možete stvoriti drugi program za smanjivanje bazala. Zapamtite, morate uključiti postavke sat do dva prije vježbanja (i ne zaboravite ih isključiti način za vježbanje kad završite s vježbanjem, možda čak i malo ranije, malo prije kraja, da spriječite hiperglikemiju).
 • Primjer Steveovih postavki vlastite izrade: Steve ima loop sustav vlastite izrade. Sat vremena prije vježbanja promijeni uobičajenu ciljnu vrijednost glukoze sa 6,7 na 8,9. Smanji bazale sa 100% na 80% i onda postavi očekivano vrijeme vježbanja, da ne zaboravi isključiti nove postavke. Njegova ciljna glukoza prije početka vježbanja je 8,3 do 8,9, s ravnom linijom.

Ako ste na penovima

 • Ako ste na penovima, pokušajte početi vježbati s malo višim razinama šećera. Jeremyjeva ciljna glukoza prije vježbanja je 10,0 do 11,1. Možete to postići tako da pojedete nešto prije vježbanja ili namjerno date manje inzulina za obrok prije vježbanja.

Prilagođavajte razine glukoze tijekom vježbe, ako je to potrebno

 • Možda ćete morati podesiti postavke pumpe tijekom vježbanja. Na primjer, ako je Steveu šećer viši nego što bi htio tijekom vježbanja, vraća se na uobičajene postavke pumpe koje ne uključuju smanjenje doza inzulina.
 • Ako ste na penovima i morate dati inzulin tijekom vježbanja.

Izbjegnite hiperglikemiju uzrokovanu oporavkom nakon vježbanja

 • Uzmite nekoliko jedinica inzulina 10-20 minuta prije kraja vježbanja da biste imali više inzulina u tijelu.
 • Smirivanje je ključno! Ako ste na sobnom biciklu, usporite tempo ili smanjite nagib najmanje 10 minuta prije kraja vježbanja. Ako trčite, zadnji kilometar do kuće prehodajte. Nemojte davati sve od sebe tijekom vježbanja i onda samo stati.
 • Ako vam se razina glukoze podigne nakon vježbanja (ponekad to zovemo „šupljim hiperglikemijama“ jer ih uzrokuje podizanje razine adrenalina) i morate si dati korekciju, pokušajte si dati duplo više inzulina nego što biste obično.

Ne zaboravite!

 • Nakon vježbanja vratite postavke pumpe na uobičajene, ako već niste.
 • Zapamtite, možete biti osjetljivi na inzulin 12 do 24 sata nakon vježbanja. Pazite na potencijalne hipoglikemije tijekom noći, posebice ako vježbate navečer. Možda ćete morati uzeti manje inzulina, ako ste na pumpi, a primijetite da ste osjetljiviji na inzulin.
Izazov kroz tjelesnu aktivnost – video

U ovom videu, Steven V. Edelman i Jeremy Pettus, oboje doktori endokrinolozi, osobe s dijabetesom tipa 1 i direktori platforme Taking Control Of Your Diabetes napravili su mali izazov u tjelesnoj aktivnosti. Dok je dr. Pettus 45 minuta biciklirao na spinning biciklu, dr. Edelman je za to vrijeme trčao po traci. Kako je izazov završio, pogledajte u simpatičnom videu još simpatičnijeg dvojca! :)

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann