Kako pomoći osobi s dijabetesom? – smjernice za prijatelje, rodbinu i ostale

Piše Lucija Mušćet

Možda imaš prijatelja, susjedu, curu/dečka ili sestru/brata koji imaju dijabetes. Kako dijabetes utječe na njih tako, u određenoj mjeri, utječe i na tebe. Posredno ili neposredno, bit ćeš uključen u njihov život i učit ćeš nove stvari. Upravo iz tog razloga smo za vas, koji poznajete osobu s dijabetesom,  pripremili par smjernica kako im možete pomoći. Povod pisanja ovog bloga proizašao je nakon nedavno održane online radionice za djecu.

Pitali smo ih što ih smeta kod prijatelja koji nemaju dijabetes ili kako su im prijatelji pomogli. U nastavku ovog bloga, donosimo i njihova razmišljanja.

Smatraj ovo smjernicama ponašanja, a mi vjerujemo da ćemo te potaknuti na dodatnu edukaciju o dijabetesu, kako bi uistinu bio/bila prava potpora.

Što ne raditi?

Govoriti stvari poput:
Ne izgledaš kao da imaš dijabetes

Jer, kako izgleda osoba koja ima dijabetes? Ovom izjavom možeš zbuniti svog prijatelja s dijabetesom. Ne želi se osjećat etiketirano, drugačiji od svojih vršnjaka. Želi biti dio homogene zajednice.

Ja se nikada ne bih mogao/la pikati

Opet, promisli prije nego izjaviš ovu rečenicu. Ni tvoj prijatelj s dijabetesom ne bi se pikao da ne mora. Ipak, to je sada njegova stvarnost i inzulin koji si daje putem injekcije, pena ili inzulinske pumpe, sredstvo je koje mu omogućava daljnji život. Budi mu potpora u tome.

Praviš se važan/a

Možda ti se učini da se tvoj prijatelj pravi važan ukoliko primjerice privlači pažnju okoline radi nove tehnologije. I ako je doista tako, ma veseli se s njim/njom.

Ti si na drogama, i slično

Ovakve riječi često su dio zadirkivanja ili neznanja o dijabetesu. Važno je educirati se o dijabetesu, te znati da dijabetes mogu imati svi, bez obzira na njihov spol, težinu, dob, rasu i slično. Osim toga, riječi poput: ‘Kako se ti možeš pikati?’ su nepotrebne, jer o pikanju naš život ovisi i sve je stvar prihvaćanja onoga što moramo učiniti. Ovakvim komentarima širimo stigmu o dijabetesu, te se često potiče skrivanje dijabetesa ukoliko dijete ili osoba s dijabetesom ne prihvati to dobro.

Pretpostaviti da nešto ne može napraviti radi dijabetesa

Kratko i jednostavno rješenje ovoga je to da ljudi s dijabetesom mogu raditi sve kao i osobe bez dijabetesa. Jedina razlika to što osobe s dijabetesom moraju poduzeti neke mjere kako bi ponekada to mogle napraviti – provjeriti razinu glukoze prije/za vrijeme/poslije aktivnosti, potencijalno jesti i/ili pripaziti na prehranu, dati dovoljnu razinu inzulina, sve ovisi o kakvom ‘izazovu’ se priča.

Pretpostaviti da su napravili nešto krivo ako im šećer nije u granicama

Nitko od nas ne voli kada netko postavlja pretpostavke o nama na temelju nečega što ne znaju. Nemoj niti ti biti jedan od njih. Na dijabetes utječe jako puno stvari, pa tako ponekad razlog visokom ili niskom šećeru mogu biti i vanjski utjecaji ili pak infekti.

Ispitivati jesu li sigurni da to trebaju/smiju jesti?

Možda si pročitao u člancima ili pogledao u medijima kakav edukativan prilog o hrani, pa misliš da ćeš svojim ispitivanjem pripomoći svom prijatelju. Ponekad je to u redu, no vrlo često živcira, pogotovo ukoliko je osoba u hipoglikemiji. Dijabetes je doista individualno stanje i vjeruj nam,  hrana ne djeluje na svaku osobu isto.

Nagovarati ih da nešto jedu/piju sa tobom

Svaka osoba sa dijabetesom će vam reći da sve može, samo treba pokriti inzulinom, ali rade bolje kontrole često će odbiti neku hranu ili piće ako im to nije bilo u planu, a nitko ne voli kad im se remete planovi.

Nemoj biti naporan/a

Pod ovim najviše mislimo na nemoj biti naporan kad je osoba u stanju hipoglikemije. Dobra stara poslovica kaže, “prvo polako nabroji do deset.”

Zbijati šale na račun dijabetesa

Iako ćeš možda zvučati kao prava faca u društvu, razmisli o tome da ćeš time povrijediti baš onu osobu o kojoj pričaš. Također, promisli o tome bi li se i sam osjećao ugodno da se nađeš u istoj poziciji?

Ponašati se kao da znaš sve o dijabetesu, kao da si doktor, nutricionist…

Nekad ćemo se sami šaliti ili biti jako strogi na vlastiti račun, ali uzmite u obzir da je odnos sa dijabetesom svakome od nas jako osobna stvar i volimo kada se to poštuje.

Kako možeš pomoći?

Pitaj što njemu/njoj predstavlja dijabetes

Ovime doista daješ do znanja da ti je stalo. Svatko od nas želi prijatelja u kojem će pronaći  oslonac. Budi ti jedan od njih.

Nauči o dijabetesu

Ako te strah pitati ili misliš da možda trebaš znati nešto prije samog razgovora o dijabetesu. Pokušaj se educirati i naučiti što je dijabetes i koliko je on ustvari ozbiljan. Svakome će biti drago da si uložio/la vlastito vrijeme i trud da naučiš nešto novo što se tiče nas. Sjajan portal za edukaciju o dijabetesu je, među ostalima, www.zadi.hr.

Upoznaj se sa njihovom kontrolom dijabetesa, posebno s tehnologijom ukoliko je ima

Dijabetes je jedinstvena bolest i na svakog utječe drugačije, iako su skupine i osnovne zajedničke i slične. Pitajte svojeg prijatelja s dijabetesom kako na njega utječe dijabetes, koji su njegovi specifični simptomi hipo i hiperglikemije (niskog i visokog šećera), kako rukovati tehnologijom koju koriste i slične. Ono što napominjemo, da ne pitate to u vrijeme hipa i hipera jer tada znaju biti velike promjene raspoloženja, pa razgovor potencijalno neće završiti u željenom tonu. Pokušajte to napraviti u ugodnom i opuštajem raspoloženju.

Potiči na zdrave navike – što je i inače potrebno

Sigurni smo da će tvoji slatki još više učiti o zdravoj i uravnoteženoj prehrani te važnosti fizičke aktivnosti nakon dijagnoze. Budi i ti taj/ta na koga će to dobro utjecati te si tako napravite međusobni poticaj.

Budi potpora

Svi ju trebamo, zar ne? ? Ona je ljepota zajedništva u lijepim i onim malo manje lijepim trenucima.

Budi strpljiv/a

Ovo je vrlina koju je općenito u životu važno posjedovati. Kad govorimo u kontekstu dijabetesa, biti strpljiv/a znači biti obazriv ukoliko tvoj prijatelj ima primjerice hipoglikemiju. Nakon prve pomoći, pričekaj nekoliko minuta sa svojim pitanjima.

I dalje se ponašaj isto

Dijabetes nas ne mijenja kao osobe. U redu, neki će se jako uozbiljiti, postati odgovorniji ili se možda povući u sebe, no i dalje oni su tvoji prijatelji kao i prije dijagnoze. Koliko su te trebali prije toga, toliko, ako ne i više te trebaju i sada. Tvoj prijatelj/brat/partner/rođak/susjeda i dr. s dijabetesom su i dalje jednakovrijedni članovi tvoje zajednice.

Što djeca s dijabetesom kažu na ovu temu?

Na online radionici za djecu od 9 do 16 godina koja se održala 08.04.2021. godine, pod temom ‘Kako nam prijatelji bez dijabetesa mogu pomoći’, upitali smo djecu što ih smeta kod prijatelja koji nemaju dijabetes, kako su im prijatelji pomogli i što je pozitivno kod života s dijabetesom?

Najviše odgovora dobili smo kod pitanja što ih smeta, no bilo je i puno pozitivnih rečenica o njihovim prijateljima ili pozitivnim stvarima! Najčešće pozitivne stvari su: upoznavanje prijatelja, odlasci na dijabetičke kampove, odgovornost i samostalnost. Ostalo pročitajte u nastavku.

Mi možemo reći da smo jako ponosni na svu djecu koja su s nama podijelila svoja iskustva.

Savjet za kraj

Ukoliko tvoj prijatelj s dijabetesom ne zna kako ti objasniti sve stvari koje te zanimaju imaj strpljenja i pokušaj ga pitati osobnija pitanja vezana u njegov dijabetes. Posebice nakon što naučiš osnove dijabetesa. Takav razgovor predlažemo da se dogodi na opuštenom druženju, večeri, šetnji i slično. Pitanja koja predlažemo su nešto poput:

  • Kako ti reagiraš na hipoglikemiju?
  • Što voliš jesti kada si u hipu i kako bi želio da ti pomognem u tom trenutku? 
  • Ukoliko bi htio/htjela ići s tobom u park ili šetnju, koliko vremena bih ti trebalo da se spremiš?
  • Što sve nosiš u torbi kada ideš van? Bi li ti pomoglo da ja nešto nosim u svojoj torbi za tebe?
  • Ako bismo išli jesti negdje, što bi volio/voljela jesti vani?
  • Kada slavim rođendan, što želiš da ti osiguram? 
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann