Koji je moj tip?!

Priča Marine Bilić

Kažu da se dijabetes obično dobije kada si jako mlad (tip 1) ili kada si malo stariji (tip 2), ali kod mene nije bilo baš tako. Ja sam ga dobila negdje na pola puta – s 35 godina.

Prvi problemi pojavili su se u ljeto 2014., kada sam bila sve iscrpljenija i žednija, no nisam tome pridavala neku pažnju jer sam bila zdrava, mršava, čak sam se i uravnoteženo hranila pa je jedino logično objašnjenje bilo da je to od stresa.

Zapravo, nikada nisam niti mislila da je bolje biti na tabletama, nego sam se nadala da ću jednog dana šećer držati pod kontrolom samo pravilnom prehranom, odnosno da ću „ozdraviti“.

Otišla sam liječniku jer umor nikako nije prolazio i bilo mi je sve teže normalno funkcionirati – ili sam bila na poslu ili sam spavala, ni za što drugo nisam imala snage.

Nakon što su stigli nalazi krvi bilo je jasno da imam dijabetes i pod hitno sam završila u KBC Osijek. Pri prvom susretu doktorica mi je „obećala“ da ću par dana biti na inzulinu, tek toliko da se gušterača malo odmori, pa ćemo ga zamijeniti tabletama jer ipak sam prestara za tip 1 i sigurno će tablete držati šećer pod kontrolom.

U desetak dana, koliko sam bila u bolnici, učili su me kako se broje ugljikohidrati i računaju doze inzulina, što trebam jesti, što izbjegavati, ali nitko više nije spominjao tablete. Pretpostavljala sam  da će mi ih dati kad budem išla doma, ali nisu. Odluka je bila – na inzulinu do prve kontrole.

Na kontrolnom pregledu sam s doktoricom dogovorila da pokušamo uvesti Glukophage kojim bih postepeno zamijenila Levemir, a kasnije i Novoapid,  ali nikakvog poboljšanja nije bilo, dapače, imala sam sve nuspojave na lijek tako da smo već nakon tri tjedna odustale od pokušaja da injekcije zamijenimo tabletama.

Pomalo zbunjena, i još uvijek puna nade da ću se riješiti injekcija i bockanja prstiju, došla sam na Vuk Vrhovac i tamo dobila točnu dijagnozu i konačan odgovor na sva moja pitanja – na igli do kraja života.

Zapravo, nikada nisam niti mislila da je bolje biti na tabletama, nego sam se nadala da ću jednog dana šećer držati pod kontrolom samo pravilnom prehranom, odnosno da ću „ozdraviti“.

Ovih dana punim pet godina suživota s dijabetesom. Do sada smo se već navikli jedno na drugo, ponekad se čak i dobro slažemo i, iako nalazi kažu da je tip 1,  mislim da je moj tip ipak neki između. :)

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann