Menstruacija i dijabetes

Piše Antonia Precalli

Svakoj ženskog osobi s dijabetesom poznato je da šećer zna podivljati prije nego što treba dobiti menstruaciju. Ali, što je zapravo menstruacija, a što menstrualni ciklus? Koji su to hormoni i kako utječu na razinu šećera? Kako izračunati kada će nastupiti sljedeća menstruacija? Samo su neka od pitanja koja se vrte djevojkama u glavi, a odgovor na njih možete pronaći u ovome tekstu.

Menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus sastoji se od ovarijskog ciklusa (promjene u jajnicima) i endometrijskog ciklusa (promjene u maternici) te označava razmak između dvaju mjesečnih krvarenja (mjesečnice, menstruacija). To su zapravo cikličke promjene koje se događaju na razini jajnika i maternice te na razini hormona. Svaki ciklus traje otprilike 28 dana, a normalnim se smatra trajanje ciklusa od 21 do 35 dana. Menstrualni ciklusi započinju pojavom prve mjesečnice (menarha) i završavaju zadnjom menstruacijom (menopauza). Ovo razdoblje od pojave menarhe do  menopauze označava reproduktivno razdoblje.

Ovarijski ciklus

Ovarijski ciklus označava cikličke promjene koje se događaju u jajnicima uslijed promjena hormona. Hormoni koji imaju utjecaj na promjene u jajnicima su folikulostimulacijski hormon (FSH) i lutenizacijski hormon (LH). FSH potiče jajnike da pripremaju jajnu stanicu na ovulaciju tako da potiče stvaranje folikula u jajnicima. Isto tako, potiče lučenje estrogena, kojega ćemo opisati kasnije u tekstu. S druge strane, LH je hormon koji potiče ovulaciju te lučenje progesterona, kojega ćemo također opisati kasnije u tekstu.

S obzirom na promjene u lučenju hormona, ovarijski ciklus, kao i endometrijski, možemo podijeliti u 3 faze. Prva faza traje od 1. do 14. dana i naziva se folikularna faza. Obilježena je lučenjem većih količina FSH, nešto manjih količina LH te estrogena, dok je lučenje progesterona nisko. U ovoj fazi se u jajnicima stvaraju folikuli te se priprema jajna stanica za ovulaciju. Pred sam kraj ove faze (12. – 14. dana) počinje naglo lučenje velikih količina LH, FSH i estrogena te nakon toga slijedi sljedeća faza, a to je ovulacija. Ovulacija nastupa oko 14. dana prvenstveno zbog utjecaja LH i označava izbacivanje jajne stanice iz jajnika. Sljedeća faza je luteinska faza i traje od 14. do 28. dana. Obilježena je lučenjem LH i velikih količina progesterona. Na mjestu izbačene jajne stanice se stvara žuto tijelo koje luči progesteron i priprema maternicu za prihvaćanje oplođene jajne stanice. Ukoliko ne dođe do oplođenja jajne stanice i njezine implantacije u maternicu, žuto tijelo se smanji i postane bijelo tijelo te prestane lučiti progesteron. Smanjenjem svih razina hormona završava ciklus i menstruacijom započinje sljedeći.

Endometrijski ciklus

Endometrijski ciklus označava promjene u maternici koje nastaju pod utjecajem estrogena i progesterona, a očituju se cikličkim zadebljanjem i ljuštenjem funkcionalnog sloja maternične sluznice. Također se može podijeliti u 3 faze. Ciklus započinje menstruacijom i označava prvu fazu. Traje od 1. do 4. dana i tada se zbog naglog smanjenja hormona počinje ljuštiti zadebljani sloj maternice te se to očituje kao menstrualno krvarenje. Sljedeća faza je proliferacijska i traje od 4. do 14. dana. Dolazi do bujanja funkcionalnog sloja maternične sluznice pod utjecajem estrogena. Nakon toga započinje sekrecijska faza koja traje od 14. do 28. dana. Zbog vrlo visoke koncentracije progesterona, ali i estrogena, ova faza obilježena je veliko sekrecijskom sposobnošću materničnih žlijezdi da stvaraju zalihe hranjivih tvari. Svrha posljednje faze je da se maternica pripremi za primitak oplođene jajne stanice i razvoj embrija. Ukoliko ne dođe do implantacije, naglo pada razina spolnih hormona te započinje menstrualno krvarenje i novi menstrualni ciklus.

Estrogen i progesteron

Estrogen i progesteron su glavni spolni hormoni koje izlučuju jajnici, a ostvaruju različite funkcije u organizmu. Bitni su za normalni razvoj sekundarnih spolnih obilježja, normalno odvijanje menstrualnog ciklusa, ali i u trudnoći za razvoj fetusa i porođaj.

Estrogen je glavni hormon koji regulira razvoj ženskog reproduktivnog sustava i sekundarnih spolnih obilježja. Potiče rast stanica i tkiva spolnih organa, rast dojki te bujanje endometrija. Od ostalih učinaka ključno je da potiče rast kostiju i koči njihovu razgradnju, povećava ukupnu količinu bjelančevina u organizmu i odlaganje masti u potkožnom tkivu te čini kožu mekanom i glatkom. Isto tako, ubrzava bazalni metabolizam. Drugim riječima, estrogen je odgovoran da djevojčice izrastu u visinu, razviju grudi i da se pojave stidne dlačice, te u konačnici, da poprime fizičke karakteristike odrasle žene.

S druge strane, progesteron je hormon koji je važan dio menstrualnog ciklusa i trudnoće. U menstrualnom ciklusu potiče sekrecijske promjene u maternici te utječe na daljnji razvoj dojki, djelujući na njih tako da one nabreknu. U trudnoći progesteron smanjuje učestalost i intenzitet kontrakcija maternice, što sprječava izbacivanje oplođene jajne stanice. Potiče stvaranje glukoze u jetri i smanjuje osjetljivost organizma na inzulin te smanjuje iskorištavanje glukoze u perifernim tkivima, što za posljedicu može uzrokovati povišenje glukoze u krvi. No, o utjecaju spolnih hormona govorit će se u sljedećem odlomku.

Utjecaj hormona na razinu šećera u krvi

U prethodnom odlomku smo se upoznali sa spolnim hormonima i njihovim glavnim funkcijama, a sada ćemo opisati kako oni djeluju na razinu glukoze u krvi i kakve se glikemije mogu očekivati u pojedinoj fazi ciklusa. Da vas prisjetim, s obzirom na ovarijski ciklus imamo folikularnu fazu (FSH i estrogen), ovulaciju i luteinsku fazu (LH i progesteron), dok u endometrijskom ciklusu imamo menstruaciju, proliferativnu (estrogen) i sekrecijsku (progesteron) fazu.

Imajući na umu da estrogen blago povećava intenzitet bazalnog metabolizma te povećava osjetljivost na inzulin, za očekivati je da će glikemija biti niža i stabilnija. To znači da, u prvom dijelu ciklusa koji se odnosi na menstruaciju i proliferativnu fazu, će biti potrebne manje doze inzulina, a samim time regulacija glikemije će biti lakša i predvidljivija.

S druge strane, luteinska faza koja je pod utjecajem progesterona utjecati će na regulaciju glikemije zato što progesteron sam po sebi smanjuje osjetljivost perifernih tkiva na inzulin te iskorištavanje glukoze u perifernim tkivima te tako uzrokuje hiperglikemiju. Tu hiperglikemiju najčešće primjećujemo nekoliko dana pred početak nove menstruacije, što zapravo označava period kada je najveća koncentracija progesterona. Isto tako, zbog smanjene inzulinske osjetljivosti i preklapanja s predmenstrualnim sindromom u ovaj fazi ciklusa je regulacija šećera teža i mogu se očekivati stalni rollercoaster-i.

PMS

PMS ili predmenstrualni sindrom je kombinacija emocionalnih, fizičkih i psiholoških poremećaja koji se javljaju nakon ovulacije, a obično završavaju s početkom novog menstrualnog ciklusa. Nastaje zbog cikličkih promjena hormona i variranja razine serotonina u mozgu. Očituje je se raznim simptomima poput tenzije/anksioznosti, razdražljivosti, naglih promjena raspoloženja, promjena apetita (želja za određenom hranom; najčešće ugljikohidratima), povlačenja iz društva, umora, glavobolje, nadutosti, osjetljivosti i bolnosti dojki, pojave prištića, konstipacije ili proljeva. Kao što je već napomenuto u prethodnom odlomku, PMS otežava regulaciju glikemije, što zbog želje za ugljikohidratima, što zbog promjena u lučenju hormona, ali i psiholoških promjena koji mogu jednostavno rezultirati smanjenom motivacijom za regulaciju šećera.

O mudrijem izboru namirnica za vrijeme PMS-a pročitajte u članku Mije Duvnjak, mag.nutr.

Kako izračunati kada trebam dobiti sljedeću menstruaciju?

Računanje ciklusa započinje menstrualnim krvarenjem (menstruacija) i označava prvi dan ciklusa. Nakon 14 dana od pojave menstrualnog krvarenja, nastupa ovulacija te točno 14 dana nakon ovulacije završava menstrualni ciklus i započinje novi, pojavom menstruacije. Ovo se odnosi na ciklus koji traje točno 28 dana. No, što ako ciklus traje recimo 31 dan? Isto kao i u prvom slučaju prvi dan ciklusa započinje menstruacijom, no ovulacija neće nastupiti 14. dana, već 17. dana, zato što sljedeći ciklus započinje točno 14 dana od ovulacije. Najjednostavnije zapisati kada je počelo menstrualno krvarenje i otprilike 28 dana nakon pojave menstruacije bi trebala nastupiti sljedeća. Naravno, ciklusi ponekad traju duže ili kraće tako da nekoliko dana prije ili poslije tog 28. dana se može očekivati početak nove menstruacije.

Samostalno praćenje ciklusa je ponekad vrlo zahtjevno i lako se smetne s uma. Upravo zbog toga postoje razne aplikacije koji samo šalju obavijesti o početku novoga ciklusa. Donosim jedan link s aplikacijama za praćenje menstrualnog ciklusa.

 

Drage curke, nadam se da sam vam bar malo pomogla i razjasnila ovu kompleksnu tematiku!

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann