Može li prehrana poslužiti kao lijek kod dijabetesa tipa 1?

Piše Tihana Šadek, mag. nutr.

Često se spominje opće poznata činjenica kako je uravnotežena prehrana ključan faktor u kontroli dijabetesa, uz adekvatnu inzulinsku terapiju, praćenje razine glukoze i dovoljnu količinu tjelesne aktivnosti. Svi ovi faktori zajedno ključni su i za prevenciju akutnih i kroničnih komplikacija.

Prehrana kao podrška u kontroli dijabetesa

Univerzalna prehrana kod dijabetesa ne postoji, nego je u potrazi za idealnom prehranom bitno individualno pratiti što se i u kojoj količini jede te kako organizam reagira na takvu hranu ili način prehrane. ADA je također iznijela mišljenje kako su različiti obrasci prehrane prihvatljivi za kontrolu dijabetesa, uzimajući u obzir individualne potrebe.

Prehrana kod dijabetesa treba osigurati maksimalnu nutritivnu opskrbu. Važno je u prehranu uključiti hranu s obiljem vitamina i minerala, „zdrave“ masnoće, proteine te ugljikohidrate visoke nutritivne gustoće, kao što su prehrambena vlakna. Dodatni naglasak stavlja se na unos neškrobnog povrća, minimalizaciju unosa šećera i prerađenih žitarica te na odabir cjelovite hrane u odnosu na visoko prerađenu hranu što je više moguće.

A što je s cimetom?

Poznato je da cimet sadrži veliku količinu antioksidansa zbog čega mu se pripisuju različiti blagotvorni učinci na zdravlje.

No kako je nastala cijela fama oko cimeta i liječenja dijabetesa? Na temelju rezultata nekoliko malih istraživanja tijekom ranih 2000-ih godina koja su zaključila da cimet pomaže u snižavanju razine glukoze, poboljšavajući inzulinsku osjetljivost i transport glukoze u stanice.

No istraživanja koja su proučavala utjecaj cimeta na razinu glukoze, ne samo da su provedena na malom broju ljudi, već su provedena na zdravim ispitanicima koji nisu imali dijabetes, a primijenjena doza se prilično razlikovala od istraživanja do istraživanja.

Kasnije analize obuhvatile su dostupna istraživanja i zaključeno je da, iako cimet ima male pozitivne učinke na bolju glikemijsku kontrolu, ne postoji dovoljno kvalitetnih dokaza koji bi podržali upotrebu cimeta u tu svrhu. Najviše dokaza postoji za pozitivni učinak kod slabo kontroliranog dijabetesa te kod snižavanja razine glukoze natašte.

Dakle, iako cimet dokazano ima djelotvorne učinke i može blago poboljšati glikemijsku kontrolu kod dijabetesa, ne predstavlja alternativno ili izdvojeno rješenje za liječenje dijabetesa. Kao i ostali začini, u umjerenim količinama dio je raznovrsne i uravnotežene prehrane.

Devino mlijeko kao novi hit u liječenju dijabetesa

Posljednjih 10-ak godina, istraživanja su pokazala djelotvornost devinog mlijeka kod različitih bolesti. Pokazalo se da mlijeko deve ima terapeutske učinke u liječenju rana kroz poboljšano zacijeljivanje i povećanu proliferaciju imunosnih stanica, što je dokazano kod eksperimentalnih životinja. Također se pokazalo da bi devino mlijeko moglo biti učinkovito kod autoimunih bolesti, a kako sadrži peptide slične inzulinu, moglo bi pomoći u regulaciji razine glukoze te smanjenju doze inzulina, kako bi se postigla dobra glikemijska kontrola.

Jedno od istraživanja provedeno na štakorima s dijabetesom, kod kojih je primijenjeno devino mlijeko, rezultiralo je smanjenjem razine glukoze i obnovljenim izlučivanjem inzulina. To se tumači regenerecijom oštećenih beta stanica, smanjenim oštećenjem zdravih beta stanica te povećanim lučenjem inzulina kod zdravih beta stanica koje nadoknađuju nedostatak inzulina uzrokovan oštećenim stanicama.

Stoga navedeno istraživanje predlaže da bi mlijeko deve moglo služiti kao prirodni dodatak u liječenju dijabetesa i inzulinske rezistencije.

Cijelo istraživanje možete pročitati na linku.

Naravno, istraživanja ovakve vrste treba uzeti s dozom rezerve, iako se radi o stvarnim znanstvenim istraživanjima.

Zaključak – Je li hrana uistinu lijek?

Bez obzira na svojevremene revolucionarne hitove u liječenju dijabetesa, uravnotežena i inidividualno prilagođena prehrana zaista predstavlja lijek za dijabetes. No, ne za potpuno izlječenje, već za postizanje svakodnevne ravnoteže u kontroli dijabetesa.


Literatura:

ADA (2019) 5. Lifestyle Management: Standards of Medical Care in Diabetes – 2019. Diabetes Care 42(1): S46–S60.

Mansour A.A., Nassan M.A., Saleh O.M., Soliman M.M. (2017) Protective effect of camel milk as anti-diabetic supplement: biochemical, molecular and immunohistochemical study. Afr J Tradit Complement Altern Med. 14(4): 108-119. doi: 10.21010/ajtcam.v14i4.13

https://www.healthline.com/health/type-1-diabetes-diet#1

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317207#is-cinnamon-safe-for-people-with-diabetes

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann