Osobno iskustvo obitelji Đeri s Ypsopump inzulinskom pumpom

Preuzeto iz časopisa ZADI br.3/2020.

Novi početak

Nakon sedam godina terapije inzulinskim penom, htio sam isprobati nešto novo. Potaknut iskustvima svojih prijatelja koje sam upoznao u kampovima, odlučio sam se prijaviti za inzulinsku pumpu.

Malo više od godinu dana čekao sam pumpu te me u zadnji čas epidemija koronavirusa spriječila da je dobijem, zato što su nekoliko dana prije odlaska u bolnicu na snagu stupile mjere u vezi sprečavanja širenja koronavirusa. Granice županija bile su zatvorene, a moja me pumpa čekala u ormaru kod moje doktorice Katje.

Znao sam da ću dobiti YpsoPump pumpu, no sve sam se više pitao je li to stvarno prava stvar za mene. Pomoću interneta sam nekoliko puta istraživao kakva je to zapravo pumpa i kako se njome rukuje.

Puno sam toga već znao, no još sam više detalja o ovoj pumpi saznao na edukaciji.

Edukator Danijel ostavio mi je svoj broj mobitela kako bih ga u bilo koje doba dana ili noći mogao kontaktirati, ako se dogodi neka nepredvidiva situacija. Na prvom postavljanju seta mi je pozlilo samo zbog straha izazvanog novom situacijom.

Danas, nakon 5 mjeseci korištenja pumpe, više uopće nemam problema s time. Sa sigurnošću mogu reći da mi je puno lakše. Nikada se više ne bih vratio na pen. YpsoPump pumpa uopće nije zahtjevna za korištenje i vrlo je mala. U školi je svima bila zanimljiva i čudna u isto vrijeme.

Aplikacija koja mi pomaže kod izračunavanja bolusa od velike mi je pomoći te zbog toga smijem imati mobitel u školi te ga koristiti i na satu.

Meni je osobno najviše pomoglo to što sada mogu davati više malih bolusa i bolje (preciznije) pokrivati obroke. Za sada nemam nikakvih primjedbi, a vjerujem da ih neće biti ni u budućnosti.

Sve u svemu, okrećem se novim tehnologijama i hrabro koračam naprijed.

Josip Đeri junior, korisnik YpsoPump

Opet ispočetka?

Barem smo tako mislili. Strah, nepoznato, novo, a sa druge strane sreća, ponos.

To su bili naši pomiješani osjećaji kada smo krenuli s edukacijom o pumpi. Sav taj miks osjećaja nije trajao dugo jer nas je Danijel laganim i sigurnim koracima educirao o ovoj maloj spravici koja će našem slatkaću olakšati njegov život.

U odnosu na pumpe koje smo do tog trenutka imali priliku vidjeti, ova nam se pumpa čini jednostavnijom i lakšom za korištenje.

Istog trenutka kad smo upoznali YpsoPump i njezine osobine, svidjelo nam se što se kod infuzijskog seta konektor okreće za 360 stupnjeva pa se time smanjuje mogućnost presavijanja cijevi, odnosno katetera. Zaštitna membrana na kanili velika je prednost jer štiti od ulaska nečistoća u kanilu u situacijama kada je pumpa skinuta (kupanje, tuširanje). Isto nam se sviđa što su inzulinski spremnici YpsoPump pumpe stakleni.

Prošlo je pet mjeseci od kada Josip koristi pumpu, a mi kao roditelji imamo samo riječi hvale za ovu stvarčicu koja nam je promijenila život na bolje.

Život s inzulinskom pumpom je, za nas, novi život. Mi sad možemo postići puno više nego prije kada smo bili na penu. Nema više toliko pikanja. Josip se pikao četiri ili više puta na dan, a sada to ne mora. Hipoglikemije smo smanjili ispod 3 % pa samim time imamo i mirnije noći, nema više noćne straže i neprospavanih noći zbog hipoglikemija. Najveći problem je baš bila noć, zbog toga jer Josip ima čvrsti san i ne osjeća da pada u hipoglikemiju. Isto tako puno je lakše kontrolirati razinu šećera jednog tinejdžera s ovakvom pumpom, nego s penom.

Miks osjećaja ubrzo je nestao, ali je ostalo puno ponosa, sreće i veselja za našeg Josipa, koji je iz dana u dan samostalniji.

Da se nas pita, YpsoPump pumpu preporučujemo svakako. Odlična je!

Željka i Josip Đeri, roditelji

Klinički osvrt dr.sc. Mladena Grgurevića, dr.med. o Ypsopump pročitajte ovdje.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann