
Šarena tava – primjer ukusnog doručka
Piše i za vas kuha – Tihana Šadek, mag. nutr.
Ostali ste bez ideja što pripremiti za doručak? Ako izdvojite koju minutu za pripremu ovakvog doručka, sigurno će se isplatiti kvalitetnom energetskom i nutritivnom opskrbom i onim nezaobilaznim – guštanjem u ukusnom obroku!
U dane kada si možete osigurati 10-ak minuta vremena za pripremu kreativnog i zdravog doručka, neka to bude doručak koji će vas zasititi, napuniti energijom, ali isto tako, podići raspoloženje za dan koji je pred vama!
Ako u svojim kuhinjama, hladnjacima, smočnicama ili pak vrtovima raspolažete zelenjavom (pogotovo domaćom) kao što je blitva, špinat ili mladi luk, iskoristite to za prvi obrok u danu.
Na našoj tavi spontano su se našli mladi listovi domaće blitve u kombinaciji s jajima i uz dodatke koji bojom i okusom potpuno zaokruže jelo na tanjuru.
Sastojci:
- Žlica maslinovog ulja
- 20 g slanine
- 40 g blitve (5 mladih listova)
- 2 jaja
- 1-2 žlice pasirane rajčice
- 30 g ribanog tvrdog sira
- Curry, origano
Postupak
Na ugrijanoj tavi i maslinovom ulju popržiti nasjeckanu slaninu i blitvu, dodati curry i miješati dok blitva ne povene.
Preko blitve i slanine izlijati razmućena jaja i pustiti da se peku bez miješanja. Dodati origano i pasiranu rajčicu pa lagano prepoloviti omlet i svaku polovicu preokrenuti da se samo kratko zapeče s gornje strane. Natrag preokrenuti obje polovice, posuti ribanim sirom i još malo pokapati pasiranom rajčicom. Pustiti da se sir rastopi pa servirati.
U slast!

Blitva i jaja – glavne zvijezde ovog doručka
Blitva pripada zelenom lisnatom povrću koje se smatra jednom od nutritivno najbogatijih skupina namirnica. Sadrži mnoštvo vitamina, minerala i bioaktivnih biljnih spojeva. U kuhanom obliku bogata je vitaminima A, C i K, a dobar je izvor i minerala poput magnezija, mangana, kalija i željeza. Vitamin K kojim blitva obiluje bitan je za zgrušavanje krvi i ključan je za zdravlje kostiju. Stoga se redovita konzumacija hrane bogate vitaminom K povezuje s većom mineralnom gustoćom kostiju i manjim rizikom od osteoporoze.
Blitva ima nisku energetsku vrijednosti i nizak sadržaj ugljikohidrata. Prehrambena vlakna koja sadrži povoljno djeluju na crijevnu mikrofloru, regulaciju probave, stabilizaciju razine glukoze i kolesterola u krvi. Bogata je antioksidansima (vitamin C i E, karotenoidi, polifenoli, flavonoidi) koji sudjeluju u neutralizaciji slobodnih radikala i obrani od raznih oboljenja kao što su karcinom i srčane bolesti. Dakle, nema razloga zašto se blitva ne bi našla na tanjuru uz ribu, jaja ili pak sirova u omiljenom smoothiju.
Drugi glavni lik ovog doručka svakako su jaja koja također predstavljaju nutritivno bogatstvo. Sadrže malu količinu gotovo svih vitamina i minerala potrebnih organizmu uključujući kalcij, željezo, kalij, cink, selen, folat, kolin, vitamin E itd. Najviše nutrijenata nalazi se u žumanjku, dok je bjelanjak odličan izvor kvalitetnih proteina.
Blitva i jaja su, uz različite dodatke i s obzirom na obilje nutrijenata, svakako poželjni sastojci doručka koji će vas nutritivno ”boostati” za dan koji slijedi.
Nutritivni sastav Šarene tave

Ovakav obrok bit će zasitan zbog sadržaja masti i proteina, a minimalno će utjecati na glukozu u krvi zbog niskog sadržaja ugljikohidrata.


S obzirom na sadržaj vitamina i minerala, ovaj šareni doručak najviše doprinosi unosu vitamina K, željeza i kalija iz blitve te unosu riboflavina, kolina, vitamina B12 i selena podrijetlom iz jaja.
Pripremi svoju Šarenu tavu – sažetak!


