Slastičarstvo i dijabetes – nespojiva kombinacija?

Slastičarstvo i dijabetes – nespojiva kombinacija?

Priča Jan Jukić

Ime mi je Jan Jukić. Živim u Slavonskom Brodu. Idem u 8. razred OŠ Antun Mihanović. Kada sam dobio dijabetes, mama je svašta krenula kuhati za mene. Što god je mama skuhala odmah mi je govorila koliko pokriva ugljikohidrata i koliko treba dati jedinica inzulina. Tako da sam i ja poželio s njom kuhati.

Prvo što sam napravio bili su low carb muffini. Svi su bili oduševljeni, a i meni se jako svidjelo i shvatio sam da uživam u tome.

Htio sam iznenaditi mamu za njen rođendan pa sam napravio svoju prvu tortu. Mama je bila jako sretna, a gosti nisu vjerovali da sam ja radio tortu. Od tada niti jedan rođendan meni dragih ljudi ne može proći bez moje torte. Svaka nova je sve veći izazov za mene, a šećeri, dok ih radim, su mi savršeni. Slastičarstvo je postalo nešto čime se želim baviti u budućnosti. Imam velike planove: ići u matematičku gimnaziju, nakon toga studirati za nutricionista i na kraju postati slastičar-nutricionist. Volim raditi „zdrave“ torte, ali su mi draže one druge🤪. Posebno uživam u ukrašavanju svojih torti i svaka mi je novi izazov. Pratim sve novitete u slastičarstvu, a za rođendan na dar dobivam kalupe i ostali pribor.

Možda mi se jednog dana ostvari najveća želja u životu – odlazak u Pariz na slastičarsku akademiju Le Cordon Bleu i tako postanem t1d slastičar s plavom vrpcom!

Do tada, evo jedan receptić „Zdrave“ torte by Jan:

Potrebne namirnice:

4                      jaja
4 jušne žlice     kakaa
1 žličica           sode bikarbone
50 g                 maslaca sobne temperature
po želji             sladilo, cimet ili vanilija
100 g               mljevenih lješnjaka
30 g                 grubo sjeckanih lješnjaka

150 g               tamne čokolade
5dl                   slatkog vrhnja
500 g               mascarpone sira
po želji             sladilo, cimet, bourbon vanilija

Biskvit:

Bjelanjke istući u snijeg. U žumanjke umutiti kakao, sodu bikarbonu, maslac, sladila, cimet ili vanilije po želji. Dodati mljevene lješnjake i one grubo sjeckane. U to dodati snijeg od bjelanjaka i peći na 170°C 15-20 min.

Krema:

Na pari otopiti 150 g tamne čokolade s 1 dl slatkog vrhnja i ostaviti da se malo ohladi. 4 dl slatkog vrhnja umutiti u snijeg pa u njega umiješati 500 g mascarpone sira. Po želji i ukusu dodati sladilo. Smjesu podijeliti na 3 dijela. U prvi dio smjese od vrhnja i sira dodati polovicu ohlađene čokolade. U drugi dio umiješajte drugu polovicu ohlađene čokolade i 2-3 žličice cimeta. U treći dio dodajte bourbon vaniliju. Na gotov biskvit stavite sve 3 kreme i dobro ohladiti.

Dobar tek!

Pozdrav od Jana

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann