Suživot uz osobu s dijabetesom – korisni savjeti

Pišu: Mia Duvnjak i Ines Jakopanec

Budući da smo u tjednu obilježavanja Valentinova, odlučili smo pozornost staviti na osobe koje žive s nama, naše partnere, ali i ukućane. Hvala vam što nam svakodnevno puno pomažete!

U ovotjednom blogu želimo podijeliti nekoliko dobronamjernih savjeta kako živjeti s osobom s dijabetesom, ali i olakšati dane sebi ukoliko živite s jednim takvim slatkišem, bilo da ste partner, roditelj, prijatelj, brat/sestra i slično. Pa krenimo!

EDUCIRAJTE SE O DIJABETESU

Kada znaš sve o dijabetesu, upravo su neke sitnice te koje su specifične za svaku osobu, te ih čine različitima i kao da je svaki dijabetes različit. Stoga, pričajte o stvarima koje su specifične za njih, kako najviše vole rješavati hipo, što rade kada im je hiper, te kojeg dnevnog rasporeda se pokušavaju držati. Kao i u regularnom odnosu, tako i u dijabetesu – komunikacija je ključ koji otvara svaka vrata!

Ono u čemu nećete pogriješiti je upravo biti potpora u odabiru pravilne prehrane, biti partner u vježbanju i biti potpora u životu. Možete se ponuditi te im praviti društvo na pregledu kod doktora, no nemojte pretjerivati ili forsirati da kontinuirano budete pratnja, ako to osobe zapravo ne žele. Ne želite da se osjećaju da ne znaju regulirati vlastiti dijabetes. Zato zapamtite: Osobe s dijabetesom su eksperti u svojem životu s dijabetesom!

NAUČITE KAKO RIJEŠITI HIPOGLIKEMIJU

Svaka osoba s dijabetesom ima svoj način i namirnicu s kojom voli rješavati hipoglikemije i podizati šećer u krvi. Netko voli bombone, netko sokiće, med, javorov sirup, itd. Nakon nekog vremena često se ta namirnica promijeni ukoliko nam ista ‘dojadi’. Imajte razumijevanja za to.

Ono što je bitno:

Izbjegavajte konzumirati njihov ”life saver stash”, odnosno hipo pomoć! Bez obzira je li riječ o cijelom ormariću slatkiša ili o zadnjem bombonu.

Uvijek sa sobom nosite nešto slatko! Po mogućnosti upravo njezinu/njegovu omiljenu namirnicu. No, ukoliko ju nemate, onda nešto obliku bombona/dekstroza ili vrećice šećera. Osoba s dijabetesom će vam biti jako zahvalna kad joj to ponudite u iznenadnom naletu hipoglikemije.

SPREMNO IM POMOZITE SPAKIRATI SE I NOSITI STVARI

Osobe s dijabetesom imaju jako puno toga o čemu trebaju voditi računa, te im se može dogoditi da ne ponesu svu potrebnu opremu za dijabetes kada izlaze iz kuće.

– U mirnom okruženju razgovarajte o tome što sve uvijek moraju imati sa sobom. Ako je tako lakše, zapišite si. Bolje je imati podsjetnik na papiru, nego paniku usred primjerice, savršeno opuštajućeg planiranog vikend putovanja. Pri izlasku iz kuće provjerite s njima jesu li sve uzeli, i ako toga ima puno ponudite im svoju pomoć u nošenju. Npr. u žensku torbicu uz sve standardne stvari, teško stanu, i pen, i čitač, i trakice, i bomboni za hipo, i voda za hiper, i rezervne iglice i itd.

DAJTE IM VREMENA I PROSTORA

Nekada osobe s dijabetesom nisu svjesne vrijednosti šećera u krvi i mogu burno reagirati. Što ćete duže boraviti s tom osobom često ćete i prije njih samih shvatiti da im je šećer nizak ili visok.

Pronađite dobar način kako ih upozoriti na to provjere šećer. Ukoliko naiđete na problem pri komunikaciji u tom trenutku, razgovarajte s osobom kada će biti smirenija te će joj šećer biti u granicama normale. Tako ćete u budućnosti saznati kako komunicirati u datom trenutku.

– neki od primjera kako neke osobe reagiraju, su: Ako osoba brzo priča, vjerojatno ima hipoglikemiju. Ako je osoba najednom izrazito nervoza ili loše volje, vjerojatno je u hiperglikemiji.

U ponekim trenucima oscilacija glikemije, osobe s dijabetesom sklone su dekoncentraciji, te tada, komunikacija može biti otežana. Nemojte se ljutiti na njih, nego im pokušajte pomoći. Nastojte biti ne prenapadni. Često je upravo to razlog njihovoj dodatnoj nervozi tijekom oscilacija glukoze. Pokušajte si osvijestiti kako biste se i sami osjećali da vas, u trenutku, dok razgovarajući na mobitel,  žonglirate s četiri vrećice, hodajući iz dućana, osoba pored vas stalno propitkuje, može li vam pomoći.

NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM, OSOBITO PO NOĆI

Osobe s dijabetesom imaju često isprekidan san zbog oscilacija glukoze u krvi. Nerijetko će se trebati ustati po nešto slatko ili čašu vode, te se ponudite pomoći, jer će oni to znati cijeniti. Pripremite se na poneku nesanicu i nemojte misliti da vas nećemo razumjeti.

– u slučaju hipoglikemije spriječit ćete osobu da ˝pojede cijeli frižider˝ što se zna događati u vrijeme noćnih hipoglikemija

– u slučaju hiperglikemije donesite čašu vode, te ih podsjetite da odu na WC kako bi tijelo moglo brže/bolje odreagirati na dozu korekcije

+ neke osobe se dosta ‘riču’ u snu dok imaju hipo ili hiper, stoga razmislite o tome da vas ne udaraju namjerno, već nesvjesno.

NE SHVAĆAJTE NJIHOVO STANJE I BORBU KOJU SVAKI DAN PROLAZE OLAKO

Ovdje treba naglasiti riječ “samo!” Kod borbe s dijabetesom, ništa nije “samo”, već svaka radnja i odluka je rezultat niza faktora, kao što su inzulinska osjetljivost, umor, osjećaj slabosti, mučnina, količina aktivnog inzulina, sunce, hladnoća, masnoća, proteini, ugljikohidrati, bol, bolest, lijekovi, vrsta inzulina, menstrualni ciklus…

Izbjegavajte govoriti riječi poput: samo daj inzulin / samo popij vode / samo se naspavaj / samo prošetaj / samo malo pojedi ovog ili onog

Ponudite se pomoći im promijeniti set, senzor, inzulin i iglicu na penu. To su stvari koje traju jako kratko, no ponekad nam se čine kao vječnost i mogu dovesti do dijabetičkog ˝distresa˝ u kojemu vi možete uskočiti i pomoći.

UPOZNAJTE SE S NJIHOVOM OPREMOM

Pokušajte razgovarati i vidjeti prednosti i mane, ali i funkcioniranje opreme koju osoba s dijabetesom ima stalno uza sebe.

– Ukoliko npr. dođe do alarma i pokazivanja greške, da znate reagirati.

– Ukoliko osoba ima senzor, vama je to jednostavan način da npr. tijekom noći provjerite razinu glukoze, te ćete tako bolje znati odreagirati ukoliko se dogodi hipo/hiper, posebice ukoliko oni ne osjećaju simptome noću

– Ukoliko osoba ima pumpu, razgovarajte i neka vas nauči važnostima pri davanju korekcija ili gledanju glavnih informacija u slučaju hipa. Tako ćete i vi ponekada moći dati korekciju ili spriječiti mogući hipo

NE PREMJEŠTAJTE IM STVARI

Svaka osoba s dijabetesom ima mjesto gdje sprema sve svoje potrepštine, kako za hipoglikemiju, tako i za sve iglice, senzore, setove, vatice itd. Zajedno pronađite mjesto za opremu za dijabetes i ne premještajte im stvari. U svakome trenutku moramo znati gdje se što nalazi!

BUDITE POZITIVNI

Život s dijabetesom je full-time posao, od 0-24, 7 dana u tjednu. Budite pozitivna snaga u životu osobe s dijabetesom. Svi su sigurno čuli neku ekstremnu ‘horor’ priču, te iako su one edukativne u smislu da možete saznati više o utjecaju dijabetesa na različite ljude, imajte na umu da je svaki slučaj različit i dijeljenje svake zastrašujuće priče s nekime tko živi s time, može izazvati nepotreban stres. Budite tu za njih, hrabrite ih i bodrite kada vidite da im je to potrebno.

KOMUNIKACIJA

Svaka osoba je karakterno različita i bez dijabetesa. Neki od ovih savjeta će se nekima činiti napornima, dok bi neki željeli dodati još više raditi/pomoći. U svakom slučaju, ono što bismo najviše htjeli naglasiti je komunikacija! Upravo komunikacijom ćete doći do kvalitete u vašem svakodnevnom odnosu i u interakciji s drugima. Kao što smo već rekli: komunikacija je ključ koji otvara svaka vrata! Naši savjeti su tu da vas, kroz vlastito iskustvo s našim partnerima, dodatno potaknemo ili pak damo ideju. Sitnice doista čine razliku! Sretno Valentinovo svima!

Kako možete izenaditi bolju polovicu s jednostavnom romantičnom večerom pogledajte ovdje.


Ove šaljive ‘memes’ objave, kao i kratke korisne savjete možete pratiti na našem Instagram profilu @zgdiabetes 

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann