Ususret Olimpijskim igrama u Tokiju – intervju s Kristinom Tomić i Ivanom Marcelićem

Intervju vodile: Ines Jakopanec i Ana Špoljarić

“Neka igre počnu!” One Olimpijske, naravno! ? Događaj za koji se mnogi sportaši četiri godine pripremaju, a publika s nestrpljenjem iščekuje, bliži se svome startu. Dan smo uoči službenog otvaranja Olimpijskih igara (OI) 2020. u Tokiju. Iako su ovogodišnje Olimpijske igre u mnogočemu drugačije od dosadašnjih, radi cjelokupne korona situacije u svijetu, sportskog duha od strane natjecatelja, te navijačkog naboja, od strane publike (preko malih ekrana), ne nedostaje.  

Hrvatska je iznjedrila 61. vrhunskog sportaša iz raznih disciplina. Svi se u ovom trenutku nalaze u Tokiju, spremni za osvajanje zacrtanih ciljeva. Iako je od 1992. godine ovo najmanji broj sportaša, te će samo jedan tim, koji je prošao kvalifikacije, predstavljati Hrvatsku, ipak imamo razlog zašto možemo biti ponosni.  

Naime Hrvatsku, ali i dijabetičku zajednicu će predstavljati čak dva sportaša i to u taekwondou i vaterpolu! Pogađate – govorimo o Kristini Tomić i Ivanu Marceliću! Kristina će predstavljati Hrvatsku u kategoriji do 49 kg, dok je Ivan u timu reprezentacije kao trinaesti igrač. Uz njih, kako doznajemo, nalazi se još jedna osoba s dijabetesom tipa 1 u funkciji trenera. Riječ je Danijelu Vučiću, vođi tima karate reprezentacije. 

 

Izvor: Instagram @kika.tomic
Izvor: Instagram @cro_wp
Kada i gdje pratiti naše reprezentativce?

Kristina će nastupati već ovu subotu, 24.07., dok će Hrvatska vaterpolo reprezentacija igrati nekoliko utakmica, svaki drugi dan s početkom 25.7.2021. Rasporede utakmica za Kristinu i Ivana možete pratiti ovdje i ovdje. Prijenos svih događanja s Olimpijskih igara najavljuje bit će dostupan na programu HRT2. Budući da nas prati vremenska razlika od 7 sati, vjerujemo da ćemo od nekih mečeva gledati reprize. Raspored prijenosa dostupan je ovdje. 

Kako bismo ispratili na najbolji mogući način naše dijabetičke sportaše, te poslali poruku podrške, Zagrebačko dijabetičko društvo napravilo je kratak intervju sa svakim od njih. Što su nam rekli i što su odgovorili u brzopoteznim pitanjima, pročitajte u nastavku. 

Motivacija je glavni pokretač mojih izazova 

ZDD: Olimpijske igre u Tokiju uskoro započinju. Je li euforija svakim danom sve jače nabijena?  

Kristina: Definitivno je, što se više približava dan natjecanja, to se više veselim i sve sam uzbuđenija! Odbrojavamo doista sitno :) 

ZDD: U trenutku pisanja ovih pitanja za intervju, već se nalaziš u Tokiju. Kako je proteklo putovanje i jesu li šećeri bitno podivljali s obzirom na vremensku razliku? 

Kristina: Dosta sam pazila na šećer tijekom puta i, budući da moram i paziti na prehranu zbog kategorije, nisam puno jela i dosta sam spavala pa nije bilo većih skokova, jedino mi je bazalni inzulin zadavao muke budući da sam zamijenila dan za noć zbog vremenske razlike pa nisam znala po kojoj vremenskoj zoni da računam noć i kada da se piknem. ? 

Obično izbjegavam hranu u avionu, pojedem samo dio u kojem je salata i imam uz sebe svoje orašaste plodove, tako da je prošlo stvarno dobro. ? 

Izvor: Kristinina razglednica iz Tokija u plavom krugu za sve osobe s dijabetesom

ZDD: Olimpijske igre, ali i svaka europska i svjetska prvenstva su kruna natjecanja svakog vrhunskog sportaša. Taekwondo, je u jednu ruku doista vojnički sport. Uz svakodnevne treninge koje imaš, je li ti je izazovno održavati šećere u željenim granicama neposredno prije natjecanja? 

Kristina: Svatko tko zna što je dijabetes, a posebno ona osoba koja živi s dijabetesom, zna koliko je u svakom trenutku izazovno održavati šećer u željenim granicama. Tim je teže što su treninzi naporniji i zahtjevniji na samom vrhuncu, prije velikih natjecanja. Stoga, sve treba držati u balansu, i prehranu, i kilograme, i potrošnju na treningu, i napore na treningu. Zna biti teško, tijelo je pod velikim naporima i često i u kalorijskom deficitu, ali trenutno se dobro nosim s time jer sam jako motivirana i nakon OI mijenjam kategoriju tako da će mi zasigurno biti lakše. :)

Moji suigrači već prepoznaju kad šećer padne i sami nose sokove ili čokoladice  

ZDD: Sudionik si ovogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju. Što bi istaknuo – po čemu su i jesu li one drugačije od ostalih – europskih i svjetskih natjecanja? 

Ivan: Meni osobno prve Olimpijske igre, posebno jedno iskustvo, nezaboravno od samog početka i dolaska u selo, vjerujem da će i dalje biti slično! Sve je puno drugačije jer je veće, sve funkcionira u jednom organiziranom kaosu, toliko sportaša na jednom mjestu je jednostavno preteško kontrolirati, ali za sada nema nekih ekscesa. 

ZDD: Nosiš li sa sobom na natjecanja pen, dva viška? Jesi li imao do sad kakvu anegdotu s manjkom inzulina, trakica, senzora usred natjecanja? 

Ivan: Sada sam sa sobom ponio dvije kutije Novorapida, te 6 pena dugodjelujučeg inzulina, Tresibe. Neću ih naravno sve potrošiti, ni blizu, no uvijek  volim ponijeti više sa sobom nego da mi slučajno usfali. Što šta može poći po krivu od samog odlaska do dolaska na odredište, stoga je uvijek bolje imati viška. 

Izvor: Facebook @cro_wp Sportska momčad, #TeamBarakude u Olimpijskom selu u Tokiju

ZDD: Vaterpolo je timski sport, kako tvoji suigrači reagiraju na tvoje promjene šećera usred utakmice ili treninga? 

Ivan: Svi dečki već znaju za moj šećer dugo vremena. Već i oni po meni prepoznaju kad šećer padne i sami nose sokove ili čokoladice ? Za vrijeme utakmice je tu uvijek naš fizioterapeut Damba koji ima spremne elektrolite za slučaj da zatreba. 

5 brzopoteznih pitanja  
  • S kojom razinom šećera najradije ulaziš u “ring” / bazen? 

Kristina: Sa 6 ili 7 mmol/l. 

Ivan: Volim da mi šećer bude između 8 i 10 mmol/l pri ulasku u bazen. Treninzi su dugi i naporni, utakmice također, stoga nastojim izbjeći korištenje suplemenata jer je teško dozirati koliko treba uzeti, a da ne odletim u hiper. 

  • Ima li tko oko tebe dodatne dekstroze ili slično za neplaniranje hipoglikemije? 

Kristina: Uvijek postoji netko oko mene tko ima nešto slatko, od trenera, fizioterapeuta ili ekipe iz reprezentacije. 

Ivan: Fizioterapeut Damba uvijek nosi sa sobom elektrolite, ima glukoze i ako, ne daj Bože zatreba, glukagon. 

  • S čime najradije dižeš šećer uoči natjecanja? 

Kristina: Banana ili proteinska čokoladica su moj odabir. 

Ivan: Najbolje mi funkcionira dobar ručak i poslije odmor, tako da duže vrijeme prije utakmice šećer već bude na optimalnoj razini. 

  • Što najčešće zaboraviš ponijeti od dijabetes stvari?  

Kristina: Lancete i trakice za slučaj da se nešto dogodi sa senzorom. ? 

Ivan: Sve mi uvijek stoji u istom neseseru više manje, tako da je uvijek sve sa mnom. ? 

  • Koliko inzulina si ponijela/ponio sa sobom u Tokio?  

Kristina: 1 bazalni kojeg sam tek otvorila i 2 i pol brzodjelujuća. 

Ivan: 10 penova brzodjelujućeg i 6 bazalnog, iako znam da je to  puno puno rezervi i da mi neće trebati toliko. 

 

Bonus pitanje: Imaš li sve potvrde vezane uz dijabetes uvijek uz sebe? (posebice što se tiče putovanja i doping kontrola) 

Kristina: Trudim se imati umanjeno iskopirane dokumente ali često mijenjam torbe i kofere pa nekada i zaboravim, iako su “glavni” dokumenti, izuzeća i slično, već u ADAMS antidopinškom elektronskom sustavu :) 

Ivan: Imam potvrdu od antidopinške agencije koja vrijedi do 2025. za korištenje inzulina. Iskreno, ne znam zašto samo do 2025., još nisu našli lijek za dijabetes. Ne znam, možda su mislili da će se tada promijeniti nešto sa mnom. ? 

NAVIJAMO ZA VAS! 

Činjenica da se Kristina i Ivan natječu u vrhunskim sportovima i da su jednako tako uspješni s rezultatima, daje nam kao dijabetičkoj zajednici snažnu poruku o trudu, volji i upornosti. Svim sudionicima Olimpijskih igara, a posebno Kristini i Ivanu, želimo uspjeh i ostvarenje zacrtanog cilja! Na ovim Olimpijskim igrama želimo vam smirenost, koncentraciju, odlične šećere i još bolje rezultate! Neka OI u Tokiju započnu! 

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann