Bili smo dio Europskog tjedna sporta

Bili smo dio Europskog tjedna sporta

Hladna subota, pravo jesenje vrijeme, za nas nije bila odmorna! Zagrebačko dijabetičko društvo taj dan provelo je ponovno na Jarunu. Ovaj puta na otvorenju Europskog tjedna sporta kojeg je organizirao Središnji državni ured za sport. Događaj je bio organiziran u subotu, 22.09., od 11 do 17 sati te je na njemu sudjelovalo puno organizacija koje promoviraju aktivnost bez dobnih granica.

Pitate se što smo mi radili tamo? Zagrebačko dijabetičko društvo mjerilo je glukozu u krvi svim zainteresiranim osobama kako bismo naglasili važnost prevencije dijabetesa, posebice tipa 2. Možemo reći da je zainteresiranost za mjerenje bila velika, unatoč hladnom vremenu i mjestimičnoj kiši. Tako smo već u prva dva sata izmjerili glukozu u krvi 65 osoba, koji su imali zadovoljavajuće vrijednosti šećera, čak i onih 5 osoba koje su registrirane kao osobe sa šećernom bolešću.

Na samom događaju bilo je mnogo različitih sportskih klubova, ali i tvrtki i udruga kojima je zdravi način života navika. Tako su s nama „pod istim krovom“ bili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping. Točno u 12 sati na pozornicu su se popeli oni glavni, Janica Kostelić, državna tajnica za sport, Tomislav Mađar, savjetnik predsjednice za zdravstvo i drugi. Cijelo vrijeme na pozornicu su stizali i ambasadori ovog hvalevrijednog projekta poput viceprvaka Olimpijskih igara Damira Martina, svjetskog prvaka Mihovila Fantele, zlatnih gluhih rukometaša, ali i mnogi drugi! Među posjetiteljima na Jarunu bili su i mnogi bivši vrhunski sportaši poput Ivice Kostelića, Dubravka Šimenca, Željka Mavrovića i Sandre Paović.

“Cilj ove inicijative koju je pokrenula Europska komisija jest potaknuti ljude na tjelesnu aktivnost jer je statistika na nivou cijele Europe, a ne samo Hrvatske, jako loša. Veseli nas što se svake godine sve više ljudi uključuje u Europski tjedan sporta i nadam da ćemo i ove godine potaknuti mnoge na bavljenje tjelesnom aktivnošću. Vjerujem da će i danas svaki posjetitelj pronaći neki sport koji će mu se svidjeti i kojim će se baviti tijekom cijele godine, prvenstveno u svrhu zdravlja.”, rekla je na otvaranju Janica Kostelić.

Ovaj izvještaj željeli bismo završiti sa zahvalom jednoj veoma dragoj osobi, koja nam se sama javila preko Facebooka te nam ponudila druženje i svoju pomoć pri organiziranju. To je naša nova medicinska sestra Martina Zvonarić, čija suradnja s nama je, vjerujemo, tek započela! Hvala Martini što nam je uskočila i pomogla na ovome događaju!

I za kraj, želimo svim našim članovima da budu aktivni i zdravi! #BeActive

Ines Jakopanec

Članak je preuzet iz časopisa ZADI br.3/2018.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann