Gostovanje u emisiji Dobro jutro, Hrvatska! HZZO Naputak

Gostovanje u emisiji Dobro jutro, Hrvatska! HZZO Naputak

Povod današnjeg Bloka informativnoj medijskog servisa HRT-a u sklopu emisije Dobro jutro, Hrvatska!, bila je tema praćenja ishoda liječenja prema novom Naputku HZZO-a i dopuni indikacije 306.

Gosti emisije bili su prof. dr. sc. Milan Vrkljan, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za strategiju liječenja dijabetesa, doc. dr. sc. Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog dijabetološkog društva, te ispred Zagrebačkog dijabetičkog društva, predsjednica, prim. dr. mr. sc. Manja Prašek.

O tome zašto dopunu indikacije kojom se uvjetuje nastavno propisivanje pomagala za osobe sa šećernom bolesti smatramo diskriminatornom, posebno je u svom uključenju u emisiju istaknula prim. Prašek. Na žalost jasan odgovor vezano uz taj problem u emisiji nismo čuli, no nastaviti ćemo ga tražiti.

Navedene probleme diskriminacije i zaštite osobnih podataka pacijenata podrobnije možete pročitati u našem prethodnom članku.

Gosti u studiju, prof. Vrkljan i doc. Rahelić, su naprotiv istaknuli da nema razloga za bojazan. Doc. Rahelić istaknuo je još uvijek gorući problem zamrlog Registra i Panela, te da bi, kako doznajemo prema izvorima iz HRT-a novi registar trebao biti implementiran u rujnu ove godine. O kakvom je to točno  modernom registru riječ, svakako ćemo pokušati dobiti odgovor.

Unatoč jasnom naputku HZZO-a, prof. Vrkljan ističe kako pacijenti nemaju razloga za strah?!

Rečenica prof. Vrkljana izazvala je našu posebnu pozornost, ponajviše jer je u koliziji s navedenom rečenicom Naputka HZZO-a zbog koje smo i reagirali na cjelokupni slučaj.

Naime, na pitanje reporterke Ruže Ištuk je li opravdan strah pacijenata da će ostati bez potrebnog pomagala za kontinuirano mjerenje glukoze u međustaničnoj tekućini ako ne budu uneseni njihovi podaci,  prof. Vrkljan odgovara: “Ni u kom slučaju!”.

U HZZO-vom Naputku pak stoji rečenica: “Osigurana osoba ne može ostvariti pravo na nastavno propisivanje pomagala, ukoliko nakon 12 mjeseci od početka korištenja pomagala nije došlo, prema mišljenju specijaliste koji je predložio pomagalo i/ili provodio kontrolne preglede, do očekivanog ishoda primjene pomagala.”

Nažalost, iz gornjih rečenica svjedočimo velikim amplitudama, a sve na štetu pacijenta, odnosno osiguranih osoba.

Dok iščekujemo odgovore iz HZZO-a i Ministarstva zdravstva o ovom problemu, pozivamo vas da na poveznici pogledate prilog emisije u cijelosti.

Zahvaljujemo se HRT-u i novinarki Ruži Ištuk na zainteresiranosti i pozivanju u emisiju.

Izvor TV priloga: HRT

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann