Mojih prvih dva tjedna s Libreom

Mojih prvih dva tjedna s Libreom

Budući da se zadnjih tjedana, u medijima i po dijabetičkim siteovima, dosta pričalo o senzorima za mjerenje glukoze u krvi, sigurna sam da je dosta vas koje je zainteresirala ova metoda kontrole glukoze, a nisu je još isprobali. Pogotovo one osobe s dijabetesom tipa 1 koje će uskoro imati pravo ostvariti ovu revolucionarnu tehnologiju putem doznaka. Odlučila sam ispričati svoju  „probnu vožnju“ Libre senzora (koji će uskoro biti dostupan na hrvatskom tržištu), ali iz perspektive nekoga tko svakodnevno vodi bitku s dijabetesom uz uspone i padove (ponekad i hipoglikemijske). Šećer imam već deset godina, od kojih sedam godina koristim inzulinsku pumpu. Obzirom da studiram u drugom gradu, domaća prehrana nije baš lako ostvariva, ali nekako se nadomještava s povrćem i varivima iz menze plus puni zamrzivač skuhane, domaće hrane. Kao i svaka osoba s dijabetesom, sa šećerom vodim bitke na brojnim poljima, a opisat ću vam kako sam na nekim područjima dobila rat (ili bar sklopila primirje) pomoću Libre-a.

Noćni šećeri
Loši šećeri u jutarnjem mjerenju pokazuju nepravilnosti tokom noći. Kao rezultat toga, potrebna su mjerenja tokom noći i mijenjanje jedinica bazala (u slučaju pumpera). Svi znaju da nije jednostavno mjeriti šećer jednom ili nekoliko puta tokom noći i sljedeći dan normalno funkcionirati ili, što je još gore, imati noćne hipoglikemije koje potpuno izmožde. Libre mjeri glukozu jedanput u minuti i čak, iako se vi ne skenirate, pokazuje fluktuacije glukoze u zadnjih osam sati. Npr., ja se mogu probuditi u sedam sati i vidjeti kako su mi se otprilike kretali šećeri tokom noći. To je olakšavajuće jer pruža cjelokupni uvid. Također, ako se probudite tijekom noći, lakše je izmjeriti šećer preko Libre-a, nego se razbuđivati za mjerenje na „običnom“ aparatu. Ja sam već za nekoliko dana dovela noćne i jutarnje šećere gotovo do savršenstva.

Učinak hrane
Prije sam vjerovala da je važno da dva sata poslije obroka šećer bude optimalan, ali sada mi je jasno da je važno da šećer kod pikova ne skače do nebesa. To se može postići na dva načina: konzumirajući hranu niskog ili srednjeg glikemijskog indeksa ili si dajući ranije inzulin. Libre je bio (po standardnom hrvatskom) „eyes opening experience“ pomoću kojeg sam vidjela djelovanje određene hrane na moj organizam. I bila sam iznenađena! Npr. voće. Obična jabuka je znala dignuti šećer do 15 bez obzira što sam dobro zaračunala. Tada sam počela davati inzulin barem 20 minuta prije konzumiranja voćke. Imala sam velikih problema i sa šećerima poslije doručka. Uz davanje inzulina pola sata prije doručka ponovno sam imala kontrolu. Na grafikonu mi je šećer sve više poprimao horizontalnu liniju. Naravno, to je individualno i netko drugi bi imao drugačija iskustva.  Najbolja je metoda pokušaja i pogrešaka.

Bolji uvid i praktičnost
Više sam puta spomenula bolji uvid, ali zapravo po meni je to najbolja odlika Libre-a. S 5-7 mjerenja dnevno aparatom, došla sam do 15-20 mjerenja dnevno s Libre-om. Druga odlika Libre-a je praktičnost. Puno lakše je izmjeriti šećer u tramvaju s Libre-om, nego običnim mjeračem. Prije par dana sam bila na koncertu i pošto su šećeri bili malo niži imala sam više mjerenja, usred koncerta, usred gužve. Libre je stvarno koristan u takvim situacijama.

Tjelesna aktivnost
Svima nama je preporučena tjelesna aktivnost. Ja se već nekoliko godina bavim kickboxingom. Tajlandski kickboxing sadržava dosta naporne treninge koji mogu prouzročiti podizanje razine adrenalina. Proporcionalno s adrenalinom raste i glukoza. Imala sam velikih problema sa šećerima tijekom i nakon treninga. Dok bi mi za vrijeme jednog treninga skakali do 17, za vrijeme drugog treninga bih bez problema pala i do dva, a sve sam isto napravila. Uz Libre mogu pratiti promijene tokom treninga, vidjeti kada šećeri počinju rasti ili padati i shodno tome intervenirati, a bila sam na korak da se prebacim na neku drugu aktivnost.  Kod treninga sam se još bojala da se Libre ne odlijepi jer ipak se radi o kontaktnom sportu. Uz pomoć kinezioloških traka nisam imala nikakvih problema.
Sada kad sam ishvalila Libre, istaknut ću negativne strane koje sam ja zamijetila tijekom ovih dva tjedna.

Nepreciznost
S mjeračem se glukoza mjeri iz krvi dok Libre u istu svrhu koristi međustaničnu tekućinu i znaju se dogoditi različiti rezultati. Ja sam primijetila najveće oscilacije kod visokih šećera dok su kod urednih razlike bile jedva vidljive. Zato sam počela s „dvostrukim“ mjerenjem kada bi šećeri bili iznad 12.

Cijena
Za prosječnog potrošača u Hrvatskoj 60 eura, tj., 120 eura mjesečno, je puno za izdvojiti. Na sreću, uskoro će i ova boljka za neke postati prošlost. Dok ne dobijete besplatan Libre, toplo preporučam da ga koristite kada imate neki stresniji period, problema sa zdravljem ili jednostavno svoj šećer ne možete uhvatiti ni za glavu ni za rep.

Proces odvikavanja
Libre vam daje potpuno novu perspektivu na vaš šećer i kada ga skinete osjećate se kao da vam je netko stavio povez na oči. Unatoč čestim mjerenjima, imala sam osjećaj da znam 5% o fluktuaciji glukoze. To novo stanje bih mogla svesti na „znam da ništa ne znam“! Moj ponovni prelazak na trakice je bio zbunjujući i frustrirajući i trebalo mi je par dana da se opet priviknem.
Ovo je moj dojam koji sam stekla unutar dva tjedna s Libre-om i individualan je. Možda netko drugi ima potpuno drukčija iskustva. Nadam se da sam odgovorila na neka pitanja i barem malo pomogla budućim korisnicima. Važno je znati da ako imate bilo kakve nedoumice slobodno pitate na društvenim mrežama jer puno nas je željno pomoći. Izreka kaže da je potrebno selo da se podigne dijete. A valjda je selo potrebno da se kontrola dijabetesa podigne na višu razinu. :)

Ana Ožbolt

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann