Osvrt na Sportski dan Zagrebačkog dijabetičkog društva

Osvrt na Sportski dan Zagrebačkog dijabetičkog društva

Iako živimo u dobu gdje sve informacije saznajemo preko interneta, a odgovore na “životno važna” pitanja dobijemo na tim istim kanalima, najčešće stotinku nakon što na tastaturi pritisnemo tipku enter, definicija da je čovjek društveno biće, još uvijek, hvala nebesima, stoji.

Da smo društvena bića, s ponosom možemo potvrditi reflektirajući se na niz održanih aktivnosti ZDD-a. Najčešće krećemo u nove pothvate ponukani potrebama članova, osluškujući njihove potrebe, a sve s ciljem da im pomognemo u svakodnevnom životu s dijabetesom. Naravno, od same ideje aktivnosti, od pronalaska entuzijasta (naših nezamjenjivih volontera), preko kreativnog šaranja po takozvanom „problemskom stablu“,  do pokretanja i realizacije projekta, svi vi koji ste nekad nešto organizirali, složit ćete se s nama da je najgora noćna mora svakog organizatora nekog događaja na otvorenom ova: “Hoće li se ljudi odazvati?!“ ili pak “Hoće li nas kiša baš na taj dan obilato počastiti?!”

Upravo smo kroz malo prije opisani scenarij, te akciju s dodatnom dozom adrenalina, uspješno odradili naš posljednji projekt, Sportski dan Zagrebačkog dijabetičkog društva. Odmah da na početku demistificiramo: ne samo da je bilo, kako poznata pjesma Ante Casha kaže “pretežno vedro”, već nas je nebo počastilo predivnom sunčanom subotom u prirodi kojom je veselo trčkaralo 130 sudionika.

Nakon posljednje održanog Sportskog dana, davne 2013. godine, bilo je vrijeme da se ponovno prisjetimo da smo unatoč internetu i društvenim mrežama ipak društvena bića željna onog pravog, nevirtualnog druženja. Tako smo u subotu, 15. rujna, rano ujutro započeli s tehničkim pripremama na jugozapadnoj strani ŠRC Jarun, a sve kako bismo popodne spremno dočekali naše sudionike.

Cilj ovog dana bio je okupiti oboljele s tipom 1 i tipom 2 šećerne bolesti te uz natjecateljske sportove poput nogometa, badmintona, graničara i prilagođenog aerobika, potaknuti prisutne na kontinuitet vježbanja, dobre glikemije, razmjenu iskustava te sve traženije – druženje na otvorenom. Opće je poznato da je tjelesna aktivnost poželjna za sve dobne skupine. Za osobe sa šećernom bolesti svakodnevno vježbanje znači iskorištavanje glukoze iz krvi, održavanje i poboljšanje cirkulacije krvi, snage i tonusa mišića, provodljivosti perifernih živaca, opće tjelesne spremnosti, sprječavanje kroničnih i kardiovaskularnih komplikacija te, nimalo iznenađujuće, pozitivan psihološki učinak.

Da su svi navedeni benefiti tjelesne aktivnosti točni, uvjerili su se i sami natjecatelji koji su borbeno, do kraja, sportski rječnikom rečeno “ginuli na terenu” te osvojili za tu prigodu posebne, ljubavlju izrađene, a laserski ugravirane i uv printom uljepšane, medalje. Hvala Ineski i dečkima iz Laserplexx-a. Pitate se što je bilo s ostalim sudionicima? Oni nisu osvojili medalju, ali jesu naša srca te su zaradili gromoglasan pljesak i slavu :).

Na samom nas je početku kroz interaktivno predavanje o utjecaju fizičke aktivnosti na razinu glukoze, vodila liječnica dijabetologije i endokrinologije pri KBC-u Sestre Milosrdnice, Kristina Blaslov, dr. med. Njezine su se riječi uskoro pretvorile u djelo. Dok su lopte za badminton i graničar letjele zrakom, a nogometna pijeskom, naš kineziolog Marko je svesrdno animirao aerobik grupu. Naravno, za one najmlađe, ali i sramežljive pratitelje, pobrinuli smo se da se također kreću i usput dobro zabave igrajući frizbi, pikado, mini košarku te stolni tenis. Ne smijemo zaboraviti na naše stroge, ali pravedne suce koji su svojim budnim okom promatrali svaki korak natjecateljskih timova. Tako su pobjedu u badmintonu odnijeli najmlađi natjecatelji (psst..inače vice prvaci Hrvatske) „Međimurci“, u graničaru neustrašivi „Vikinzi“, a u nogometu „Plavi“.

Dok su natjecatelji bili fokusirani na odabrani sport, a suci na natjecatelje, naši roštilj majstori Gordan i Josip, čobanac majstor Halid, te marljive volonterke iz Kluba mladih s tipom 1 i Po-čeka, vrijedno i pažljivo su pripremali te posluživali jelo za sudionike.

Za vrijeme cijelog Sportskog dana, prisutni su mogli provjeriti svoj šećer u krvi, čije je mjerenje osigurala tvrtka Johnson & Johnson S. E. d.o.o. koja se ujedno predstavila sa svojim brandom OneTouch Verio Flex i novim softwareom za prijenos i obradu očitanja razine glukoze u krvi OneTouch Reveal. Mogućnosti ovog softwarea su mnogobrojne te su osmišljene i prilagođene pacijentima i zdravstvenim djelatnicima kao pomoć u razumijevanju i uspješnom vođenju šećerne bolesti. Spomenuti software besplatno je dostupan na hrvatskom jeziku te ga možete skinuti na https://www.onetouchreveal.hr. Ostale brojne i edukativne materijale te podatke o tvrtki i njenim proizvodima potražite na web stranici https://www.onetouch.hr.

 

 

 

 

Također, Sportski dan svojom je prisutnošću dodatno osnažila tvrtka Novo Nordisk Hrvatska http://www.novonordisk.hr/, koja kontinuirano prepoznaje, pozdravlja te podržava naš rad i viziju i brigu za pružanjem što kvalitetnijeg života osobama sa šećernom bolesti kroz razne vidove edukacije te u ovom slučaju, poticaje na kontinuirano bavljenje tjelesnom aktivnošću.

 

 

 

 

 

Uz naše generalne sponzore, Novo Nordisk Hrvatska i Johnson & Johnson S. E. d.o.o., bez kojih se ovaj Sportski dan ne bi održao na ovako zavidnoj razini, zahvaljujemo se i tvrtki  Coca Cola HBC Hrvatska koja je prisutne osvježila Coca Colom Zero te nutricionistima Centra za nutricionizam koji su svim zainteresiranim sudionicima pripremili mjerenje vitamina i minerala, sastava tijela te kratko nutricionističko savjetovalište.

Svakako, veliku zahvalu još jednom upućujemo svakom sudioniku Sportskog dana – bili ste sjajni, volonterima, dijabetičkim udrugama RH koje su nas posjetile i sudjelovale u sportskim igrama, srebrnoj Dia Euro ekipi, HAŠK Mladosti, predstavnicima Grada Zagreba i gradskog ureda za zdravstvo, International Diabetes Federation Europe (IDF Europe) čiju smo pismenu podršku dobili , na koju smo jako ponosni, te na posljetku organizacijskom timu Sportskog dana koji je uspješno proveo projekt od početka do kraja.

Sudeći prema pozitivnim povratnim komentarima sudionika, valja zaključiti samo jedno – vridilo je! Ponovit ćemo 😊! Posebno nam je drago što smo Sportski dan imali uoči nadolazećeg Europskog tjedna sporta, #BeActive, na kojem ćemo također sudjelovati i osvještavati građane o sve većoj pojavnosti dijabetesa, ali i potrebi za održavanjem vlastitog tijela u kontinuiranoj fizičkoj kondiciji.

Do neke nove zgode, budite aktivni te pozitivan i poticajan primjer u svojoj okolini. Jer čovjek je, pogađate, društveno biće 😊.

Cijelu fotogaleriju sa Sportskog dana pogledajte ovdje.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann