Pojašnjenje Pravilnika i Odluke objavljenih u NN 40/2020

Pojašnjenje Pravilnika i Odluke objavljenih u NN 40/2020

Izašao je novi Pravilnik i Odluka u Narodnim novinama 40/2020

U Narodnim novinama 40/2020 od 2. travnja izašla su nama dva važna dokumenta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranjePravilnik br. 848 i Odluka br. 849. Oba dokumenta stupaju na snagu 6. travnja 2020.

 

PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O ORTOPEDSKIM I DRUGIM POMAGALIMA

 

Pravilnikom se uređuje novi način propisivanja doznaka za ortopedska pomagala pa će tako od sada vaš liječnik opće medicine pisati doznake elektroničkim putem. Što to za vas znači? Ukratko – olakšanje i znatnu uštedu vremena! Dakle, postupak koji ćete prilikom realizacije sljedeće doznake napraviti je:

    1. telefonski ćete nazvati svoju liječnicu opće medicine te ju zamoliti da vam „pusti“ doznaku za ortopedska pomagala (trakice, lancete, igle, senzore, potrošni materijal za pumpu) te
    2. otići u ljekarnu podići svoja pomagala.

O ovoj smo temi nedavno pisali ovdje, a istu su prenijeli brojni mediji.

Mnogi koji broje dugi staž s dijabetesom sjetit će se kako su u prošlosti svaka tri mjeseca išli kod doktora po doznaku, potom tu istu doznaku odnijeli potvrditi u područne urede HZZO-a da bi na posljetku došli do ljekarne realizirati istu. Zaključit ćete kako je ta doznaka doista mnogo proputovala.

Danas je, srećom, stiglo novo, digitalno doba! Iznimno smo zahvalni i pozdravljamo ove korake HZZO-a!

 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O UTVRĐIVANJU OSNOVNE LISTE ORTOPEDSKIH I DRUGIH POMAGALA

HRVATSKOG ZAVODA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

 

Ovaj podnaslov, složit ćete se, doista zvuči pravnički. O čemu je zapravo riječ? Riječ je o izmjeni indikacije 305 koja se odnosi na osobe s tipom 1 dijabetesa koje koriste inzulinsku pumpu. Novom izmjenom unutar indikacije je izbrisana dobna granica.

Stara indikacija:

Nova indikacija koja stupa na snagu od 6.4.2020.:

Detaljnije – svim osobama koje koriste pumpu bit će dano na izbor koji senzor žele koristiti, postojeći FreeStyle Libre ili Enlite senzor koji je kompatibilan s inzulinskom pumpom. Odabirom jednoga, prestaje pravo na korištenje drugog.

Dakle, ako se Marko Markić, koji koristi inzulinsku pumpu i zadovoljava propisane kriterije napisane u indikaciji 305,

    1. odluči koristiti pripadajući Enlite senzor, tada mu prestaje pravo na korištenje FreeStyle Libre senzora.
    2. Ako Marko i dalje želi koristiti Libre senzor, nema problema, moći će ga koristiti, no obrnuto prethodnom scenariju, neće ostvariti pravo na Enlite senzor.

Na našem Marku je da se odluči na opciju 1 ili opciju 2. :)

Ova pomagala kao i do sada predlaže specijalist pedijatar, endokrinolog dijabetolog i specijalist interne medicine, endokrinolog dijabetolog, a propisuje izabrani liječnik opće medicine.  

Također, ovom izmijenjenom Odlukom s Liste pomagala brišu se: zaštitna navlaka za inzulinsku pumpu, zaštitna navlaka za inzulinsku pumpu-silikonska i pojas za struk za inzulinsku pumpu te će biti dostupna u prodaji zastupničke tvrtke Mediligo.

 

Još jednom, zahvaljujemo se HZZO-u na pozitivnoj reakciji. Doista smatramo hvalevrijednim odluku micanja dobnih granica iz indikacije te samim time mogućnost i pravo oboljelog na inzulinskoj pumpi na izbor. Imajmo na umu da unatoč tome što je današnja tehnologija doista veličanstvena i napredna, ipak ne odgovara svakome, stoga je dodatna mogućnost izbora pomagala, a pogotovo onima koji imaju novu verziju pumpe (640 G) i za sve nadolazeće generacije pumpa, za svaku pohvalu!

 

Zaključno, možemo doista reći da su retci ispisani u Narodnim Novinama 40/2020 za osobe s dijabetesom i njihove obitelji, a vjerujemo i cijeli zdravstveni sustav novi, bolji i nesumnjivo napredniji način u samokontroli šećerne bolesti.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann