LikeYou2 – uključi se u projekt prevencije dijabetesa tipa 2

LikeYou2 – uključi se u projekt prevencije dijabetesa tipa 2

Javnozdravstvena kampanja pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Nastavog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”

Poražavajuće brojke

Dvije su činjenice kojima valja pridati osobitu pozornost.

Prva je procjena koja govori da je broj oboljelih od dijabetesa u Hrvatskoj veći od 534.000. Druga je činjenica da je od tog broja tek nešto više od polovice otkriveno. Točnije, 58% oboljelih od dijabetesa.

Dakle, možemo računati da je u ovim trenutcima broj neotkrivenih osoba s dijabetesom kao primjerice stanovnika Osječko-baranjske županije! (op.a. – slikovito napisano prema procjeni Državnog zavoda za statistiku iz 2019. godine.)

Uistinu, jezivi podaci! Ukoliko tome još pridodamo nacionalno istraživanje Ipsosa koje kaže da tijekom pandemije koronavirusa, 60% Hrvata s dijabetesom tipa 2, nije otišlo na redovni pregled, pa i nedavni slučaj smanjivanja broja trakica za osobe na oralnoj terapiji, doista svjedočimo poražavajućim činjenicama!

Mijenjajmo!

Javnozdravstvena kampanja pod nazivom LikeYou 2, nastala je s ponovnim poticanjem na prevenciju i kontrolu dijabetesa tipa 2. Projekt je nastao u suradnji s Novo Nordisk Hrvatska i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i Hrvatske pošte.

Kampanja LikeYou2 poziva sve starije članove obitelji, susjede, prijatelje ili sve one koje poznajete da odu kod liječnika obiteljske medicine i obave preventivni pregled na dijabetes tipa 2 ili ako ga već imaju, da obave godišnji kontrolni pregled.

Projekt traje od 27. rujna do 29. listopada 2021., javnozdravstvena kampanja provodi se u gradu Zagrebu, a cilj je dugoročno nastaviti osvještavati građanstvo te projekt u skorijoj budućnosti realizirati na području cijele Hrvatske.

Obitelj Vuksan
Djeco i unuci, djelujte na svoje roditelje, bake i djedove! Nagradna igra za zagrebačke škole

Dragi školarci zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, vi također možete biti pozitivna promjena u svojoj okolini. Potaknite svoje roditelje, bake i djedove, starije susjede, da odu kod svog liječnika obiteljske medicine.

Tamo će ih dočekati letak koji će u suradnji s liječnikom vrlo jednostavno i lako ispuniti te besplatno poslati Hrvatskom poštom na LikeYou2 kampanju.

Zajedničkim snagama, mijenjamo smjer dijabetesa!

Ona škola, čiji će učenici motivirati najviše starijih da se testiraju ili obave kontrolni pregled na dijabetes tipa 2, osvojit će novčanu nagradu u iznosu od 50.000 kn. Taj će iznos trebati potrošiti za kvalitetniju i zdraviju prehranu učenika ili za poticanje tjelesne aktivnosti kako bi svi zajedno pridonijeli zdravlju najmlađih, ali i onih starijih koji su, posebno u vrijeme pandemije, u rizičnoj skupini.

Više o samoj nagradnoj igri pročitajte ovdje.

U kampanji sudjeluju dijabetologinja i nutricionistica Zagrebačkog dijabetičkog društva

Između 30 vodećih hrvatskih stručnjaka, iznimno smo ponosni što sudjeluju i predstavnice Zagrebačkog dijabetičkog društva, dr. sc. Ana-Marija Liberati Pršo, dr. med., spec. interne medicine, dr. sc. nutricionizma, KB Sveti Duh te, Tihana Šadek, mag. nutricionizma.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann