Osvrt na 2020. godinu

Osvrt na 2020. godinu

Izvještaj važnijh aktivnosti u 2020.godini

Je li to moguće?! Moguće je!

2020. godina prošla je u znaku izreka „Budimo odgovorni“ i „Ostanimo odgovorni“. Između njih prodrmala su nas tri doista snažna i nimalo ugodna potresa te serija manjih, ali jednako uznemirujućih. Ljubitelji SF filmova zasigurno bi ovakav scenarij ocijenili visokom peticom, a filmski kritičari rekli da je ovakva fantastika vrhunsko osmišljena! Ipak, nepisani scenarij se dogodio, fantastika je postala naša stvarnost, a psihološke posljedice ćemo još vjerojatno dugo osjećati. Pozitivno u ovim tragedijama je osjećaj zajedništva i međusobne podrške, kojima smo i sami svjedočili. Empatija prema osobama pogođenim raznim događajima i poduzimanje konkretne akcije, izaziva dobar osjećaj u svakome od nas.

U tijeku ovih nemilih događaja, aktivirale su se brojne telefonske linije te razne platforme psihološkog i informativnog karaktera u kojima su stručne osobe i brojni volonteri građanima nastojali biti na usluzi u svakom trenutku. Preporučamo, ako osjećate tjeskobu, strah, paniku ili bilo kakvu za vas neuobičajenu manifestaciju, pogotovo sad nakon nedavnog potresa, ne ustručavajte se i nazovite linije na kojima je dostupna psihološka podrška!

2020. i dijabetes

Ipak, uza sve „SF događaje“ koji su nas pratili, na području dijabetesa je od strane HZZO-a osvanulo nekoliko pozitivnih odluka i vrijednih ponovnog spomena:

 • Krajem ožujka HZZO je donio odluku o pokretanju e-Doznaka. Ova digitalna verzija je pacijentima i liječnicima donijela pozitivne promjene u vidu uštede vremena, tinte i papira.
 • Promijenjena je indikacija 305 Pravilnika o ortopedskim pomagalima kojom je ukinuto dobno ograničenje. Prema novoj indikaciji, sve osobe s dijabetesom tip 1 na inzulinskoj pumpi, uz određene kriterije, imaju pravo na odašiljač i Enlite senzore preko HZZO-a.
 • HZZO je omogućio prvo privremenu, a potkraj lipnja i trajnu isporuku ortopedskih pomagala na kućnu adresu. Time je osigurao mogućnost ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama da nesmetano dostavljaju pomagala pacijentima na njihove adrese.
 • Tijekom pandemije također su se koristile takozvane konzultacijske A5 uputnice – konzultacija između liječnika opće medicine i specijalista bez pacijenta.
Aktivnosti ZDD-a kroz 2020.

U Zagrebačkom dijabetičkom društvu smo svoje redovite aktivnosti, kao i mnoge druge udruge, prebacili na online verziju. Na početku smo, naravno, bili zbunjeni, no ubrzo smo se vrlo dobro ovladali  Zoom i drugim platformama.

Izdvajamo nekoliko aktivnosti, a sve ostale možete pronaći ovdje.

 • Održano je niz psiholoških radionica usmjerenih na dijabetes i svakodnevne situacije s kojima živimo. Radionice je moderirala i vodila Ivona Poljak, mag. psych.
 • Nastavili smo s blog inspirativnim pričama osoba s dijabetesom koje su dostupne na našim web stranicama pod kategorijom „blog“.
 • Održali smo online predavanja o prehrani (za osobe s dijabetesom tip 1 te za osobe s tipom 2 dijabetesa).
 • Održali smo niz predavanja o inzulinskim pumpama, senzorima, online platformama te kako se uz pomoć njih savjetovati sa svojim dijabetologom.
 • Obiteljski eKamp, u kojem su sudjelovale mnogobrojne obitelji iz cijele Hrvatske, a predavanja održali brojni stručnjaci s područja medicine, psihologije, nutricionizma, kineziologije te ostalih srodnih područja, bio je veliki i uspješni izazov za sve nas.
 • Na inicijativu Kluba roditelja ZDD-a, organizirali smo online radionicu o računanju ugljikohidrata.
 • U mjesecu svjesnosti o dijabetesu napravili smo niz aktivnosti – educirali javnost putem raznih elektroničkih medija, održali online edukativna predavanja, objavljivali članke u kojima smo intervjuirali medicinske sestre, na društvenim mrežama objavljivali razne edukativne sadržaje.
 • Ipak, naše tradicionalno planinarenje smo djelomično uspjeli realizirati uživo. Ove godine samo s Klubom mladih Zdd-a, dok smo našem dragom Klubu Poček i svim zapravo zainteresiranima, pustili snimku online vježbanja koje je Dejan Kolar, mag. cin., izvodio za vrijeme trajanja eKampa.
 • Uz našu redovitu mobilnu liniju i info mail, na kojima smo vam rado odgovarali na sve vaše upite, otvorili smo i novu liniju za individualno savjetovalište s nutricionistom.
 • Uveli smo redovita dežurstva ponedjeljkom i utorkom za sve članove koji se ne služe internetom ili su nas jednostavno trebali.
 • Novost koju smo pokrenuli na našem Youtube kanalu je kuhanje uz nutricionista. Budući da smo krenuli u Božićno vrijeme, prvi meni su bili, naravno, božićni kolači.
 • Ono što je ostalo u regularnom formatu je naš časopis ZADI kojeg smo, unatoč svim poteškoćama koje su nas sustizale ove godine, uspješno izdali i distribuirali na vaše adrese! Sva četiri broja! :)

Online predavanja su dostupna na našem YouTube kanalu. Topla preporuka svima – pogledajte umjesto filma i upotpunite svoje znanje o dijabetesu.

S vjerom u bolje dane, zajedno uplovimo u 2021.!

Ipak, uza sve negativne i one pozitivne događaje koji su nas okružili, želimo nam svima svjetlo na kraju tunela! Priznajemo, teško je u ovim trenucima prizvati pozitivne misli, no s vjerom u bolje dane i  zajedništvo koje smo pokazali tijekom izazovne 2020. godine, doista vam, dragi čitatelji, želimo mirno uranjanje u 2021. godinu!

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann