Članovi nacionalnog Povjerenstva za strategiju i liječenje bolesnika sa šećernom bolesti

Članovi nacionalnog Povjerenstva za strategiju i liječenje bolesnika sa šećernom bolesti

Zasigurno ste se barem jednom u životu susreli s poteškoćama pri realizaciji dobivanja neke važne dokumentacije. Također, zasigurno ste pomislili kako tako naizgled jednostavna radnja može postati iznimno kompleksna?!

Javne institucije = javno dostupni podaci?

Početničkim, entuzijastičnim „pitanje – odgovor“ stavom smo i sami krenuli u avanturu koja je svoj epilog dobila nakon skoro godinu dana, no za daljnje razumijevanje ovog teksta vratimo se brzinom svjetlosti u povijest. Uz sva bezuspješna reagiranja prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i apeliranja za uključivanjem predstavnika civilnog sektora u Povjerenstvo za ortopedska pomagala za osigurane osobe Zavoda, saznanje da je osnovano Povjerenstvo za strategiju i liječenje bolesnika sa šećernom bolesti pri Ministarstvu zdravstva nas je oduševilo.

Nažalost, nakon neuspjelog pokušaja pronalaska informacije o kakvom se točno povjerenstvu radi te koji su njegovi dionici, napravili smo slijedeći logičan korak – poslali smo upit Ministarstvu. Pitanje jednako odgovor, zar ne? Ne i u ovom slučaju. Ponovili smo isti taj korak još jednom pa još jednom i još jednom. Bezuspješno. Znamo da postoji Povjerenstvo i to je ukratko – sve. Kako tako naizgled jednostavna radnja može postati iznimno kompleksna?! Zašto se tako važne i javne informacije skrivaju?! Odgovor smo na posljetku dobili posredstvom Povjerenika za informiranje.

Članovi Povjerenstva za strategiju i liječenje bolesnika sa šećernom bolesti

Kako biste slijedeći put kad u medijima, novinama ili portalima čujete riječ Nacionalno povjerenstvo za dijabetes, znali o kome se radi, donosimo isječak dobivenog dokumenta.

Dakako, cijeli dokument dostupan je ovdje.

Netko fali

Kada još jednom pažljivo prođete kroz popis članova Povjerenstva, primijetit ćete da nedostaju pedijatar dijabetolog i predstavnik pacijenata. Ponovno se pitamo, ne bi li u donošenju strategije za liječenje šećerne bolesti morali sudjelovati spomenuti akteri? Dopis ZDD-a i KUZ-a vezano za uključivanje predstavnika pacijenata poslan je još prošle godine. Odgovor možete pronaći ovdje.

Konačno pitamo se – ima li mjesta za dijalog?

Napomena: Do današnjeg dana na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva još uvijek nisu dostupne informacije o Povjerenstvu.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann