Crowfunding kampanja #obojimojmrak

Crowfunding kampanja #obojimojmrak

Uključi se u crowdfunding kampanju

Cilj kampanje je prikupiti sredstva za školovanje psa vodiča predsjednici Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Miri Katalenić. Ovo bi bio Mirin peti pas, još jedna njena nada, njene oči i njen svijet.

Za školovanje psa vodiča potrebno je prikupiti 100.000,00 kn. U ovom je trenutku, kako izvještavaju na internet stranicama Udruge, prikupljeno 55% potrebnih sredstava. Kampanja traje do 24. prosinca 2020. godine.

Zašto dijelimo ovu obavijest?

Gospođa Mira Katalenić bila je glavna spona koja je omogućila realiziranje Obiteljskog kampa u Crvenoj Luci u Biogradu na moru. Zahvaljujući njezinoj sugestiji i preporuci, mnoge su se obitelji u protekle tri godine educirale i družile u ugodnom ambijentu naše obale.

Sada je gospođi Miri potrebna naša pomoć – dobro djelo. Naime, njezin je dosadašnji pas u trećoj godini dobio dijabetes te je sada na inzulinskoj terapiji, četiri doze dnevno. Iz tog razloga više ne može biti pas vodič.

Stoga, pozivamo Vas drage obitelji i dragi članovi da budete tračak svijetla, mali dio velike obitelji koja će obojiti Mirin mrak. Svoju simboličnu donaciju možete uplatiti na žiro-račun Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Koliko košta školovanje psa vodiča?

U Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet objašnjavaju:

Uključivanjem psa vodiča u život slijepe osobe značajno se utječe na poboljšanje mobilnosti i sigurnosti kretanja, što je najvažnija pretpostavka za bolju integraciju tog korisnika u svakodnevni život.

Put od šteneta do psa vodiča, i na kraju obuke slijepe osobe za korištenje besplatno dodijeljenog joj vodiča, dvogodišnji je proces koji ima nekoliko faza:

  • testiranje genetskih karakteristika i odabir odgovarajućeg šteneta;
  • uključivanje šteneta u program socijalizacije koju provode volonterske obitelji uz stručnu podršku tima Udruge (socijalizacija prosječno traje 12 do 15 mjeseci);
  • završno testiranje razvijenih osobina tijekom socijalizacije, zdravstveni pregled kao ključne pretpostavke za uključivanje psa u školovanje;
  • školovanje psa vodiča u prosječnom trajanju 6 do 7 mjeseci (svakodnevni trening instruktora sa psom u prirodnim prometnim uvjetima), a u završnoj fazi rad pod povezom na očima kako bi se izbjegla komunikacija sa psom oči u oči i postigla vjerodostojna simulacija kretanja slijepe osobe (brzina kretanja, postura tijela…);
  • prijenos psa vodiča korisniku uključujući izradu najčešće korištenih trasa u mjestu življenja;

A sve to uz kontinuiranu nabavku opreme za trening psa, kao i igračaka i nagradica koje svaki pas mora imati u obilju, te kontinuiranu zdravstvenu zaštitu, zaštitu protiv nametnika i naravno osiguranje prehrane.

U prosjeku, trošak cjelokupnog procesa kroz dvije godine dostiže vrtoglavih 100.000,00 kn.

Na kraju, kada je sve okrunjeno uspješnom obukom korisnika i njegovog psa vodiča, za njih slijedi sretno razdoblje suživota, odanosti i povjerenja, a sigurnost i brzina kretanja postaju logična svakodnevica‎.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann