Enchilade s piletinom i povrćem

Recept i postupak pripreme Enchilade s piletinom i povrćem

S obzirom na veliko zanimanje za recept tortilja koje su sudionici uživo pripremali s nutricionisticom Tihanom Šadek u sklopu teme dijabetes i prehrana koja se odvijala četvrtog dana eKampa ZDD-a, spomenuto dijelimo u nastavku ovog članka.

U sklopu Obiteljskog eKampa 2021. po prvi smo puta improvizirano održali live kuhanje ručka i povezali ZDD kuhinju s obiteljima diljem Hrvatske. Naša zamisao bila je zajedničko kuhanje ručka, uz edukaciju, interakciju, te uz međusobno dijeljenje kulinarskih kreacija i naravno – entuzijazma.

Prolazeći zajedno korake u pripremi ukusnih enchilada (tortilja) s piletinom i povrćem, razgovarali smo o pojedinim namirnicama, njihovim nutritivnim karakteristikama, načinima pripreme te razmjenjivali putem kamera izgled pojedinih faza u pripremi. Realizacija ovih ideja je, na naše veliko zadovoljstvo, izazvala mnoge pozitivne reakcije kod roditelja koji su aktivno i zainteresirano sudjelovali u zajedničkom kuhanju.

Finalni izgled tortilja sudionika eOK 2021.

Kako su enchilade s piletinom i povrćem na eOK-u ispale pun pogodak, valja utvrditi gradivo, stoga vam donosimo cijeli recept s nutritivnim sastavom. U nastavku se nalazi i cijela snimka live kuhanja ručka u kojoj možete vidjeti kako je izgledalo zajedničko kuhanje te se podsjetiti  svih pojedinosti oko recepture i pripreme.

Nutritivne prednosti

Jedna enchilada s piletinom i povrćem osigurava oko 340 kcal, 20 g proteina i 37 g ugljikohidrata. Kao što je rečeno na radionici, glavni izvor ugljikohidrata u ovom receptu predstavljaju tortilje, grah i kukuruz. Osim što je ovaj smotuljak bogat ugljikohidratima i zasitan, u njemu je „zamotano“ i mnoštvo vitamina poput vitamina A i C te vitamina B skupine, a od minerala selen i cink. Dakle, spoj privlačnog izgleda, ugodnih okusa i nutritivnog bogatstva, koji će se djeci zasigurno svidjeti.

Popis sastojaka (za 4 odrasle osobe):

8 integralnih tortilja

2 paprike, sitno nasjeckane

1 mala konzerva kukuruza (150 g)

1 konzerva graha (400 g)

2-3 poriluka, sitno nasjeckana

2-3 mrkve, naribane

250 g šampinjona, sitno nasjeckanih

400 g pilećih prsa, narezanih na sitne kockice

4 režnja češnjaka

100 g polutvrdog sira, naribanog

1 žlica senfa

10-ak žlica pasirane rajčice

2-3 žlice maslinovog ulja

Peršinovo lišće (opcionalno)

Sol, papar, curry, crvena paprika i ostali začini po želji

 

Postupak:

  • Na maslinovom ulju ispirjati piletinu narezanu na sitne kockice
  • Nakon nekoliko minuta začiniti, dodati sitno sjeckani češnjak, senf i dobro promiješati
  • Po potrebi podlijati s vodom i pustiti još 10-ak minuta da se pirja
  • Maknuti piletinu iz tave, a na zaostalu masnoću od pirjanja dodati nasjeckanu papriku i šampinjone
  • Pirjati nekoliko minuta pa dodati poriluk, mrkvu, sitno sjeckane stabljike peršina i začiniti
  • Kad svo povrće omekša, dodati kukuruz i grah, natrag umiješati piletinu i još kratko pirjati
  • U zasebnoj posudi zagrijati pasiranu rajčicu, dodati žlicu maslinovog ulja, sitno sjeckani češnjak ili češnjak u granulama te origano
  • Napuniti tortilje mješavinom od piletine i povrća, zarolati ih, posložiti u kompaktne paketiće, pričvrstiti čačkalicama i poslagati u posudu za pečenje
  • Poslagane punjene tortilje preliti pripremljenim umakom od rajčice, posipati sjeckanim peršinovim lišćem i staviti u pećnicu na 180 °C kroz 10-15 minuta
  • Izvaditi tortilje iz pećnice, posipati ribanim sirom i zapeći još 5 min dok se sir ne rastopi
Enchilada s piletinom i povrćem

(1 komad)

Masa porcije (g) 250
Energija (kcal) 342
Proteini (g) 20,2
Masti (g)

Zasićene masne kiseline (g)

Mononezasićene masne kiseline (g)

Polinezasićene masne kiseline (g)

13,4

3,8

6,8

2,0

Kolesterol (mg) 38,1
Ugljikohidrati (g)

Škrob i šećeri (g)

Prehrambena vlakna (g)

37,0

31,9

5,1

Vitamini

Enchilada s piletinom i povrćem

(1 komad)

% PDU
Vitamin A (μg) 251,8 28
Vitamin D (μg) 0,14 1
Vitamin E (mg) 2,3 15
Vitamin K (μg) 20,3 17
Tiamin (mg) 0,33 28
Riboflavin (mg) 0,27 21
Niacin (mg) 6,6 41
Pantotenska kiselina (mg) 1,2 23
Vitamin B6 (mg) 0,4 22
Folat (μg) 46,5 12
Kolin (mg) 58,0 11
Vitamin B12 (μg) 0,27 11
Vitamin C (mg) 37,0 41

Minerali

Enchilada s piletinom i povrćem

(1 komad)

% PDU
Kalcij 201 17
Željezo 3,5 44*
Magnezij 50,4 12
Fosfor 296,3 42
Cink 1,6 15
Bakar 0,3 33
Mangan 0,6 24
Selen 22,6 41
Kalij 534,5 11
Natrij 839,1 56
*Za izračun nutritivnog sastava korištena je USDA baza podataka, a u Americi je praksa obogaćivati brašno željezom i folatom, što kod nas nije slučaj. Visok sadržaj željeza u ovom receptu potječe od tortilja s obogaćenim brašnom.

Ukoliko se tijekom eOK-a niste zajedno s nama okušali u pripremi ovih ukusnih enchilada, svakako morate isprobati recept. A mi vas pozdravljamo do sljedećeg live kuhanja ručka!

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann