Europski tjedan sporta i ove godine sa ZDD-om

Izvještaj Ines Jakopanec

Kako smo već u najavama rekli, Zagrebačko dijabetičko društvo i ove je godine bio dio Europskog tjedna sporta. #BeActive je događaj organiziran od strane Središnjeg državnog ureda za sport kao obaveza Europske komisije, a sve pod jedinstvenim ciljem – promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe. Ove godine sam događaj održao se po peti put, a podržan je od strane Vlade Republike Hrvatske, predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića.

OTVORENJE EUROPSKOG TJEDNA SPORTA, subota, 21. rujna 2019., Europski trg

U subotu smo predstavili DiaEuro kao ambasadore tjedna sporta koji su pokazali da se i unatoč dijabetesu može rekreativno, ali i profesionalno, baviti sportom.

Naš štand bio je dio i zajedničke suradnje s HAŠK Mladosti (Hrvatski akademski športski klubovi) koji su pokazivali i prezentirali razne sportove te je djece, roditelja i aktivnih građana bilo posvuda oko nas. Osim DiaEuro ekipe, s nama su bile i djevojke koje su otrčale utrku građana na 5 km ulicama gornjeg grada te tako snizile razinu šećera u krvi i osvojile medalju za uspješno završenu utrku. Nekoliko slika sa samog događaja slijedi u nastavku.

SENIOR DAN, ponedjeljak, 23. rujna 2019., Park Maksimir

U ponedjeljak, sudjelovali smo na Senior danu te mjerili šećer u krvi mnogim građanima starije životne dobi. Rezultati su nas nadasve iznenadili! Unatoč nekim osobama koje imaju dijagnosticiran dijabetes tipa 2, većina rezultata bila je u granicama normale, a građane smo toliko zainteresirali da su poneki željeli i provjeriti što se događa sa šećerom nakon tjelovježbe. Dan je išao „sendvič“ postupkom – red mjerenja, red vježbanja, red hidratacije, red vježbanja, red mjerenja. Osim glukoze, mjerio se i body-mass indeks u suradnji Hrvatske liječničke komore i poliklinike Medikol.

Osim što smo mjerili glukozu u krvi, na vježbanje je došao i klub Po-Ček, klub osoba s dijabetesom tip 2, starije životne dobi, koji se redovito okuplja kako u prostorijama ZDD-a, tako i izvan njih. Želimo ih pohvaliti i zahvaliti im na dolasku i na prijepodnevnoj šetnji Maksimirom. Zahvala i mladom dr. Ivanu Mlinariću, koji je našao vrijeme i izmjerio šećer u krvi svim zainteresiranim građanima i građankama Zagreba.

Na kraju ove priče željeli bismo napomenuti da je za sve osobe važno biti aktivan, a za osobe s dijabetesom posebno jer znamo kako je upravo tjelovježba jedan od načina održavanja dobre samokontrole i dobrih razina glukoze u krivi. Zato potičemo sve da i izvan ovoga tjedna budu aktivni i nastave parolu #BeActive širiti cijele godine!

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann