Hipoglikemija – što znači i kako liječiti?

Piše Antonia Precali

ilustrira Ines Jakopanec

Hipoglikemija je stanje snižene koncentracije glukoze u krvi. Najčešće hipoglikemija označava razinu glukoze koja je niža od 3.9 mmol/L. Iako hipoglikemija može nastati u fiziološkim uvjetima, u ovome tekstu fokusirat ćemo se na hipoglikemiju koja se javlja u osoba s dijabetesom.

SIMPTOMI

Simptomi hipoglikemije se mogu podijeliti u dvije skupine: simptomi koji nastaju zbog stresnog odgovora na hipoglikemiju i zbog utjecaja hipoglikemije na mozak. Nagli pad glukoze izaziva stanje stresa u organizmu i potiče otpuštanje adrenalina, hormona koji je uključen u „fight or flight“ (bori se ili pobjegni) odgovor. Simptomi koji se očituju zbog otpuštanja adrenalina su hladni znoj, drhtanje, bljedilo, ubrzani otkucaniji srca, ali i osjećaj trnca u tijelu. Druga skupina simptoma nastaje zbog nedovoljne energijske opskrbe mozga. Ova skupina simptoma očituje se zbunjenošću, osjećajem straha i uznemirenosti, glavoboljom i zamućenjem vida, kao i usporenošću. Isto tako, zbog manjka energije mogu se javiti i konvulzije (grčeviti napadaji). Konvulzije nastaju zbog abnormalno izbijanja električnih impulsa, simptomi su prolazni i obično bez posljedica. Ukoliko stanje hipoglikemije potraje duže vremena ili glukoza u krvi izrazito brzo padne, osoba može izgubiti svijest i pasti u komu.

ZAŠTO NASTAJE HIPOGLIKEMIJA?

Nekoliko je razloga zašto može nastati hipoglikemija kod osoba s dijabetesom. Najčešći je primjena veće količine inzulina (što može biti posljedica krive procijene bolusa ili unesene premale količine hrane na dani bolus – DM tip1) ili antidijabetskih lijekova (DM tip2). Isto tako, preskakanje obroka može dovesti do pada glikemije, ali i naporna tjelesna aktivnost koja može spustiti šećer za vrijeme ili čak nekoliko sati nakon odrađene aktivnosti. S druge strane, brojne bolesti mogu spuštati šećer, pogotovo one koje dovode do povećanog rada probavnog sustava (dijareja, povraćanje…) zato što smanjuju apsorpciju hranjivih tvari iz crijeva. Nadalje, neki lijekovi mogu sniziti glikemiju te alkohol o kojem će biti napisano dalje u tekstu.

LIJEČENJE

Liječenje hipoglikemije se može provoditi s obzirom na dvije okolnosti, a to su: je li osoba pri svijesti ili je bez svijesti. Ukoliko je osoba pri svijesti liječenje se provodi prema pravilu 15/15. To znači da se uzme 15 g brzodjelujućih ugljikohidrata (dekstroza) te se pričeka 15 minuta. Zatim se mjeri šećer i ukoliko je potrebno, pojede se jedan manji obrok (15 g ugljikohidrata) koji sadrži sporodjelujuće ugljikohidrate (manji sendvič). Isto tako, ako je osoba na pumpi, preporuča se gašenje pumpe na 30 minuta kod težih hipoglikemija, tj. prekid isporuke inzulina (Suspend pump). Gašenje inzulinske pumpe korisno je ukoliko postoji prevelika količina aktivnih inzulina te se time postiže lakša kontrola glikemije i smanjuje se vjerojatnost da će šećer ponovno pasti iako je hipoglikemija liječena. Uzimanje brzodjelujućih ugljikohidrata važno je u liječenju jer vrlo brzo djeluju, pogotovo ako šećer naglo pada, dok sporodjelujući ugljikohidrati sprječavaju ponovi pad glukoze u krvi.

Drugi slučaj je ako je osoba bez svijesti. Tada se hipoglikemija liječi davanjem glukagona. Glukagon je hormon koji podiže razinu glukoze u krvi. Kada se primjeni u liječenju hipoglikemije, djeluje vrlo brzo tako da trenutno oslobađa zalihe glukoze u tijelu (glikogen u jetri) te potiče stvaranje „nove“ glukoze u organizmu. Osobama koje su liječene glukagonom, često se događa da nakon primjene osjećaju mučninu, a kod nekih može doći i do povraćanja te najčešće nije potreban obrok sa sporodjelujućim ugljikohidratima. Preporučeno je da se osoba s dijabetesom, nakon takvog događaja, posavjetuje s endokrinologom. Ukoliko se osobi, koja je dobila glukagon, ne vraća svijest, potrebno je obavezno pozvati HITNU POMOĆ. U liječenju hipoglikemije, bilo da je osoba pri svijesti ili ne, važno je provjeravati razinu šećera u krvi.

HIPOGLIKEMIJA I ALKOHOL

Hipoglikemija uzrokovana alkoholom je opasno stanje za osobe s dijabetesom iz nekoliko razloga. Prvi razlog je taj da alkohol smanjuje sposobnost rasuđivanja te ometa pravodobno prepoznavanje hipoglikemije, kao i njezino liječenje. Nadalje, osim što utječe na kognitivne sposobnosti, alkohol utječe i na metabolizam. „Troši“ zalihe glukoze koje su pohranjene u jetri, sprječava stvaranje nove glukoze i tako uzrokuje hipoglikemiju koja se najčešće pojavljuje s odmakom, tj. nekoliko sati nakon konzumacije. Liječenje osoba koje padnu u hipoglikemiju uzrokovanu alkoholom, nije isto kao i liječenje obične hipoglikemije. S obzirom da alkohol blokira enzime na koje djeluje glukagon, liječenje se ne provodi glukagonom. Najbolja je opcija  uzimanje brzodjelujućih djelujućih ugljikohidrata (npr. dekstroza, slatki sok) te zatim obrok sporodjelujućih ugljikohidrata. Obavezno treba pratiti glikemiju i ako je moguće smanjiti bazalni inzulin. Ako osoba nije pri svijesti, nikako se ne smije davati glukagon, već je potrebno pozvati HITNU POMOĆ. Ponekad simptomi hipoglikemije, koja nije uzrokovana alkoholom, mogu izgledati kao da je osoba pijana i često se zamijeni s pijanstvom. Ukoliko osoba koja želi pružiti prvu pomoć s takvim simptomima, a nije sigurna koji je uzrok hipoglikemije, u tom slučaju najsigurnije je pozvati hitnu pomoć.

VIDEO IZNENAĐENJA

Kako biste što jednostavnije mogli svojim bližnjima prenijeti temu hipoglikemije, pripremila sam vam i video prezentaciju. U videu je sve ukratko objašnjeno i moguće ga je u poslati prijateljima i rodbini kako bi ubuduće znali što bolje reagirati.

+ NUTRI KUTAK

by Mia Duvnjak

I za kraj donosimo vam nekoliko zamjena za dekstrozu u slučaju da ju nemate pri ruci ili vam je dosadila. Neki zdraviji izbor bi bili med, javorov sirup, banana ili cijeđeni sok od naranče. S druge strane, neki lošiji izbor, tj. manje zdraviji, ali opet učinkovito djeluju bila bi gazirana pića, gumeni bomboni, stolni šećer i šećerna vuna te voćni sirup.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann