Idemo na IDF kongres u Južnu Koreju

Idemo na IDF kongres u Južnu Koreju

Piše Ines Jakopanec

Kao predstavnice osoba s dijabetesom iz Hrvatske, putovat ćemo u daleku Južnu Koreju u Busan na kongres najveće svjetske dijabetičke federacije – IDF (International Diabetes Federation).

02.-06.12.2019., Busan, Južna Koreja

Kolegica Ivana Fritsch Žitnik i ja (Ines Jakopanec) zaputit ćemo se u Busan kako bismo vidjele i upoznale najnovije trendove iz svijeta dijabetesa, no moj zadatak nije samo to. Naime svake dvije godine paralelno uz IDF-ov svjetski kongres održava se i IDF Summit Training Camp za mlade lidere iz cijelog svijeta. Budući da sam u veljači ove godine postala njihovim članom, jedina iz Hrvatske, dobila sam čast i pozivnicu sudjelovati na YLD Summitu u Južnoj Koreji. Ukratko – pružena mi je mogućnost postati hrvatskim mladim liderom osoba s dijabetesom tipa 1 na internacionalnoj razini u organizaciji „Young Leaders in Diabetes“. Riječ je o organizaciji koja djeluje unutar internacionalne dijabetičke federacije – IDF (International Diabetes Federation). Iznimno sam sretna i počašćena što je ova respektabilna organizacija upravo mene prepoznala i odabrala među kandidate – buduće lidere koji će stečeno znanje prenositi u svojim matičnim zemljama.

Zašto sam baš ja dobila tu čast?

Zagrebačko dijabetičko društvo ove godine je upravo mene predložilo Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga (HSDU) da me predstave kao kandidata. Svi koji me poznaju i koji su sa mnom surađivali na nekim projektima znaju da zajedno sa ZDD-om aktivno sudjelujem u raznim projektima podizanja svijesti o šećernoj bolesti. Prije godinu dana postala sam članicom Predsjedništva ZDD-a te predstavnicom Kluba Mladih. Redovito i aktivno volontiram u aktivnostima Društva te sam bila dio organizacijskog tima nekoliko vrlo uspješnih i iznimno popraćenih nacionalnih i internacionalnih projekata o kojima Vas pozivam da svakako pročitate na društvenim i web stranicama ZDD-a.

Navodim neke od njih:

  • dio sam Hrvatske futsal reprezentacije s dijabetesom te sam sudjelovala na Europskom prvenstvu DiaEuro 2019 godine u Kijevu, u svojstvu team-managera i predstavnika za PR,
  • sudionica sam panel rasprave na temu: ˝Tehnologije u dijabetesu˝,
  • redovito okupljam Klub Mladih ZDD-a i motiviram kroz razne edukativne radionice,
  • potpora sam svim aktivnostima vezanima uz djecu i mlade s dijabetesom tip 1,
  • na 6. Obiteljskom kampu ZDD-a održala sam motivacijsko predavanje djeci i njihovim roditeljima na temu ˝S dijabetesom mogu sve!˝,
  • redovito ažuriram edukativni i motivacijski sadržaj na web stranici ZDD-a, Facebook stranici te Instagram profilu Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Kako mi nije želja to raditi samo na lokalnoj razini, htjela sam postati Young Leaderom iz Hrvatske kako bih pokušala pomoći svim udrugama u Hrvatskoj da se borimo i motiviramo sve mlade s dijabetesom jer stvarno i iskreno smatram da nam dijabetes ne smije biti prepreka ni u čemu! Tako ću u sklopu programa YLD provesti barem jedan projekt čija je ideja da se održi u nekoliko gradova Hrvatske.

Kako postati YLD? Možete me upitati osobno na ines.jakopanec@gmail.com ili na Instagram profilu.

Kako sam već spomenula, sa mnom na putovanje ide i Ivana Fritsch Žitnik, osoba s dijabetesom,  aktivna u svijetu dijabetesa kako po struci (ljekarnica u Ljekarnama Dvoržak), tako i u ZDD-u. Ivana na kongres ide kako bi saznala novosti i aktualnosti iz svijeta dijabetesa te svoj posao obavljala još stručnije i kvalitetnije za dobrobit svih osoba s dijabetesom, kojih je sve više, a uključujući i sebe.

Sve aktualnosti o Summitu i kongresu moći ćete pratiti na mom osobnom Instagram i Facebook profilu, ali i stranicama Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Ovim putem htjela bih osobno zahvaliti Zagrebačkom dijabetičkom društvu koje mi je omogućilo ovo putovanje jer su svojom dobrom voljom i željom da i ove godine imamo predstavnika na YLD Training Campu sufinancirali troškove putovanja. Bez njih teško da bih se mogla naći na toj drugoj strani svijeta.  Nadalje zahvaljujem doc. Dariju Raheliću, predstojniku Vuk Vrhovca i predsjednika Young Leadera unutar IDF-a, te obiteljskom prijatelju i Catering tim Lisak koji su me podržali kako motivacijski, tako i financijski.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann