Bila sam na kampu za mlade lidere s dijabetesom u Busanu

Piše Ines Jakopanec

Training Camp for Young Leaders in Diabetes, Busan, 02.-06.12.2019.

Oni koji nas prate putem društvenih stranica mogli su saznati da sam išla u Busan na susret mladih lidera s dijabetesom (Training Summit for Young Leaders in Diabetes) koji se organizira svake druge godine uoči IDF-ovog kongresa. Program Young Leaders in Diabetes projekt je internacionalne dijabetičke federacije IDF (International Diabetes Federation) koji okuplja mlade diljem svijeta koji su pak spremni nešto promijeniti u svojoj matičnoj državi te zajednički pridonijeti boljitku na globalnoj razini. Ove godine javila sam se sa željom da budem jedna od liderica iz Hrvatske te sam na kraju i odabrana sudjelovati spomenutom kampu koji se održao u Busanu, Južnoj Koreji, od 2. do 6.12.2019. godine. Na kampu je sudjelovalo 61 mladih osoba do 28 godina iz 48 država iz 7 regija svijeta sa zajedničkim motom – biti ujedinjeni u dijabetesu. Predstavnik projekta unutar IDF-a hrvatski je liječnik, doc.dr.sc. Dario Rahelić, koji projekt mladih lidera vodi od 2015. godine.

O programu

Program kampa započeo je svečanim otvaranjem IDF Kongresa na kojem smo uz uvodne riječi i pozdrave uvaženih domačina, vidjeli korejski tradicionalni nastup te popularnu grupu današnjeg poznatog K-Pop stila muzike. U utorak, kada je i službeno krenuo naš program uz uvodno predavanje, međusobno smo se upoznavali. Prvi razgovor svih mladih lidera odvijao se na mikrofon uz koji smo pokušali reći nešto prema čemu će nas drugi lideri zapamtiti. U nastavku su uslijedile brojne edukativne radionice; brojanje ugljikohidrata, kako napisati priču (storytelling), predavanja na temu modernih inzulina i tehnologije, inzulinska rezistencija i mnoga druga. Osobno, najviše me se dojmilo predavanje poznatih blogera ‘The Grumpy Pumper’ i Renze Scibilije na temu Stigma i dijabetes, sa glavnom porukom govor je važan #LanguageMatters! Savjet koji smo dobili od Renze i Grumpy-a navodi – osobe s dijabetesom nisu neko stanje, oni su prvo i osnovno osobe. Stoga bih htjela naglasiti da mi nismo ‘dijabetičari’, mi smo osobe s dijabetesom. Nadalje, ne postoje dobri  i loši rezultati glukoze! Oni mogu biti visoki ili niski, te naravno, u željenim granicama ili popularnije, ‘u rangeu’. Sve su ovo stvari koje ne razmišljajući izgovaramo, a upravo su važne za sliku u glavama onih kojima se obraćamo. Nakon ovog simpatičnog dvojca, predavanje je održala  Christel Aprigliano na temu kako postati učinkovit zagovornik. Christel nas je sve inspirirala i potaknula na to da smo upravo mi kao pojedinci važan komadić slagalice te da smo spremni napraviti velike stvari. Dragi mladi, njezina poruka namijenjena je svima vama! Stoga, dragi čitatelju, duboko vjerujem da si i ti dio sveukupne slagalice!

Na kampu smo također slušali  predavanja o uspješnim projektima koje su radili bivši YLD-ovci, te za njih osvojili i vrijedne nagrade. Prva nagrada otišla je u Indiju, gdje je Aproova Gomber organizirala veoma uspješan kamp za mlade kao prvi takav u Indiji uopće. Drugu nagradu osvojila je Weronika Burkot iz Poljske koja je kroz godinu dana ‘vlogala’ i tako putem društvenih mreža stvarala interakciju sa željnom publikom. Deric Formbuh iz Kamerona se bavio edukativnim predavanjima na temu „Upoznaj svoje tijelo“, te pokazao kako je usprkos svim problemima na koje je naišao i dalje se nastavio boriti. Iz Argentine Lucas San Pedro nam je pokazao kako je obilazio škole i vrtiće diljem zemlje kako bi upravo najmlađim prijateljima naše djece s dijabetesom pokazao kako se oni mogu brinuti za njih. Uroš Bogdanović nam je na svojem primjeru iz Srbije pokazao kako projekt koji osmislimo i želimo provesti u svojoj zemlji mora biti realan i moguć za provedbu. Osobno sam za svoj projekt dobila puno ideja, a više o tome moći ćete pročitati uskoro.  Jedno je sigurno, biti će nešto što još niste vidjeli! ?

61 mlada osoba

48 zemalja svijeta

7 svejtskih regija

1 cilj

BITI UJEDINJENI ZA DIJABETES

61 young people

48 countries

7 world regions

1 mission

UNITED FOR DIABETES

Ukupni doživljaj

U potpunosti sam sretna i počašćena što sam upravo ja dobila ovu priliku sudjelovati na ovome kampu, upoznati toliko predivnih ljudi iz svijeta i steći novih prijateljstva! Motivacija nam je svima na visokom nivou i jedva čekamo napraviti nešto za vas!

Moja je inspiracija postala još jača nakon što sam na kampu izabrana i proglašena regionalnom predstavnicom Europe. Moja je zadaća da s trenutnim predstavnikom Urošem iz Srbije zastupam YLD iz Europe i pomažem mladima ukoliko će imati kakva pitanja. Hvala cijeloj ekipi, novim prijateljima, ali i cijelom timu IDF-a koji je omogućio ovaj kamp živi i diše dalje!

Ovaj tekst htjela bih završiti upravo riječima predsjednika IDF-a, jer je to ono što osobno zagovaram i želim svim osobama s dijabetesom poručiti!

Don’t forget – you are all the champions! – prof. Nam Han Cho

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann