Izvještaj sa događanja „Osobni put do dobre kontrole“

Izvještaj sa događanja „Osobni put do dobre kontrole“

17.5. su u kazalištu Trešnja organizirana dva motivacijska predavanja o tome kako postići dobru regulaciju dijabetesa.

Doktorica s dijabetesom – Moj put do uspješne samokontrole – Predavanje 1

Dr. Tanja Dragun iz Splita je svojim iskrenim, spontanim i neočekivanim izlaganjem iznenadila sve prisutne. Zamislite, jedna doktorica je pričala o svom djetinjstvu s dijabetesom, pobuni protiv autoriteta, obitelji i cijelog svijeta. Doktore smo navikli gledati u bijelim kutama kako nas kratko saslušaju i onda nam kažu što da radimo. Ova doktorica je pričala o tome kako joj je majka bila ključna podrška u doba najvećih dijabetičkih kriza, kako nikako nije mogla razumjeti zašto ne postiže dobru regulaciju iako se svih smjernica pridržava 110%, itd, … Majka joj je ogromna  podrška i danas kada ima odličnu regulaciju šećera, karijeru na medicinskom fakultetu i vlastitu malu obitelj.

Tanja Dragun je mlada i nadobudna doktorica, puna energije i želje da prekorene ono što je trulo u liječenju dijabetesa. Ipak, svjesna je da ne može mijenjati svijet i da je mijenjanje službenih i ustaljenih preporuka gotovo nemoguće i iscrpljujuće. Ona će kroz svoj rad, predavanja i tekstove – mijenjati vas, osobe s dijabetesom. Vama će pružiti informaciju o tome kako je uspjela, a vi ćete sami donijeti odluku jeli njena metoda vama primjenjiva ili ne.

Osobni put do dobre kontrole dr. Tanje Dragun

Kako se nositi s izazovima s života s dijabetesom – psiholog Marina Grubić – Predavanje 2

Tanja je svojom pojavom i izlaganjem ostavila dojam ne samo na slušatelje, već i na našu sljedeću predavačicu – iskusnu kliničku psihologinju Marinu Grubić sa Rebra. Marina je u svom dijelu podijelila sa slušateljima svoju nevjerojatno bogatu psihološku praksu s osobama s dijabetesom. Što nas motivira, a što nas odbija od uspješne samokontrole, kako reagiramo na plašenje, a kako na pozitivan poticaj. Jeli bolje pričati o komplikacijama s dijabetesom ili nas više motivira nečiji dug i zdrav život s dijabetesom bez komplikacija.

Marina je dokazala ono što svi znamo, a to je da stav djeteta o njegovom dijabetesu najviše ovisi o njegovim roditeljima. Dakle, ako roditelji nisu u stanju prihvatiti bolest svoga djeteta, dijete dijabetes vrlo vjerojatno neće prihvatiti. Vrlo bitno je i preuzimanje odgovornosti, za svako dijete je potrebno pronaći pravo vrijeme kada je ono sposobno preuzeti brigu za svoj dijabetes. To se ne događa momentalno, već je riječ o procesu koji traje.

Saznali smo da mlade osobe koje imaju kvalitetnu podršku obitelji i okoline, izrastaju u zrele i kvalitetne osobe koje dobro prihvaćaju svoju bolest. Takve osobe su vrlo motivirane za brigu o sebi, njihovi usponi traju duže, a padovi kraće.

dr.sc. Marina Grubić, klinička psihologinja

Zaključak
Cijelo događanje je okupilo nešto manje od 200 sudionika koji su proveli vrlo zanimljivu i inspirativnu večer. Velika zahvala partnerima projekta, tvrtkama MediLAB i Novo Nordisk bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće. Posebno smo ponosni na činjenicu da su u projektu sudjelovale udruge iz gotovo cijele Hrvatske te jedna iz Slovenije. Zahvaljujući kvalitetnim sponzorima smo bili u mogućnosti i financijski sudjelovati u troškovima dolaska  sudionika u glavni grad Republike Hrvatske.

Hvala i djelatnicima kazališta Trešnja na dvorani i velikoj brizi za nas.

Fotogalerija s Motivacijske večeri dostupna je ovdje.

Video možete pogledati ovdje.

Davor Skeledžija

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann