Koronavirus – psihološki aspekti i preporuke

Koronavirus – psihološki aspekti i preporuke

Obavijesti vezane za epidemiju koronavirusa

U posljednje vrijeme vodeća, ako ne i najvažnija tema koja zaokuplja pažnju građana te dobar dio medijskog prostora, tema je koronavirusa. Stožeri civilne zaštite, epidemiolozi, liječnici i stručnjaci svakodnevno izdaju upute i mjere o tome kako se ponašati s obzirom na situaciju koja se mijenja iz dana u dan.

 

Što je Koronavirus?

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), Koronavirusi (CoV)  su definirani kao velika obitelj virusa koji uzrokuju bolesti u rasponu od obične prehlade do težih bolesti poput Respiratornog sindroma Bliskog Istoka (MERS-CoV) i Teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV). Novi koronavirus (nCoV) je novi soj koji ranije nije identificiran kod ljudi. Koronavirusi cirkuliraju među životinjama, no neki od njih mogu prijeći na ljude. Nakon što prijeđu sa životinje na čovjeka mogu se prenositi među ljudima.

 

Koji su simptomi zaraze 2019-nCoV?

Koliko je poznato, virus može uzrokovati blage simptome slične gripi poput

  • povišene tjelesne temperature
  • kašlja
  • otežanog disanja
  • bolova u mišićima i
  • umora

 

Dijabetes i COVID-19

Poznato je da se uslijed prehlade ili pak gripe osobe s dijabetesom susreću s većim izazovima od zdravih ljudi. Dolazi do teže regulacije glukoze u krvi, pogotovo ako nas bolest sprečava da redovito jedemo obroke ili pijemo tekućinu. Sve ovo može dovesti do dodatnih komplikacija povrh same bolesti.

Iz navedenih razloga i činjenice da se osobe s dijabetesom ubrajaju u ugroženu skupinu, smatramo da je važno da i mi kao Udruga doprinesemo širenju svijesti te ni na koji način dajemo prostora panici!

Što učiniti?

Kao početni savjet preporučamo, u cijelosti pročitajte članak dr.sc. Ljiljane Muslić, prof. psih. o psihološkim aspektima pojave koronavirusa. Iz njega izdvajamo slijedeći ulomak:

Nadalje, svakako budite odgovorni na način da poštujete savjete koje propisuje HZJZ.

U videu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dr. Andrija Štampar, objašnjeno je kako umanjiti rizik od zaraznih bolesti.

Što učiniti ako mislite da ste izloženi COVID-19?

Nastojte piti tekućinu. Svakih 15 minuta uzimajte gutljaj po gutljaj kako bi spriječili dehidraciju. Mjerite svoje šećere učestalo i budite u kontaktu sa svojim liječnikom.

Također, ovo su brojevi telefona epidemiologa koji stoje na usluzi:

 

Zaključno, pratite aktualne upute na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i nastojte svojim pravilnim postupanjem kroz priložene mjere doprinijeti prestanku ove pandemije.

 

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann