Normalan san kao najveća prednost hibridne inzulinske pumpe

Osobno iskustvo korištenja najnovije tehnologije tvrtke Medtronic – MiniMed™ 780G sustav sa SmartGuard™ tehnologijom 

Piše Ines Jakopanec

*nije sponzorirani blog

Bila sam presretna kada sam saznala da mogu isprobati najnoviju tehnologiju među prvima u Hrvatskoj. Ono čemu sam se još više veselila jest isprobati nešto što još nije dostupno niti u cijeloj Europi, a nije blizu ni u ostatku svijeta. Isprobati nešto o čemu sam još prije godinu dana mislila da je to sve daleka budućnost – senzor koji se spaja sa pumpom koja sama određuje doze inzulina?! Da, bila sam oduševljena, kao i većina vas kojih su čuli vijest da se upravo ta najnovija tehnologija može kupiti u Hrvatskoj. Jest da svota nije mala, no inzulinska pumpa nekima život znači, te ukoliko imaju mogućnosti, krenuli su postupak nabavljanja iste, o čemu možete pročitati ovdje. Ja sam svoju dobila početno na 20-ak dana, kako bih vidjela kakvo je iskustvo življenja s dijabetesom iz nove perspektive. Upravo iz tog razloga odlučila sam s vama podijeliti sve što sam saznala i otkrila u ovih, na kraju, više od mjesec dana.  

Osnovne informacije

Početak korištenja 

Prilikom prvog korištenja 780G pumpe potrebno je pričekati nekoliko dana kako bi uključili SmartGuard opciju, prema preporukama tvrtke Medtronic i MediLigo. Stoga, prvih nekoliko dana korištenje pumpe je basic – jednako korištenju pumpe MiniMed 640G. Kako sam trenutni korisnik Paradigm VEO pumpe, testiranje 780G i svih njezinih naprednih funkcija bio je za mene jedan veliki iskorak. Najviše zbog zaustavljanja rada pumpe prije odlaska u hipoglikemiju, ali i zbog drugačijih postavki menu-a, koji se potpuno razlikuje od postavki VEO pumpe. Nakon tih nekoliko dana započelo je korištenje SmartGuard tehnologije koja me je najviše oduševila time što sam već prvi dan prespavala cijelu noć bez problema i buđenja!  

Što ova pumpa pokušava napraviti, tj. što je to SmartGuard?  

Cilj ove pumpe je održati razinu šećera na zadanoj vrijednosti, koju sami odabiremo. Ponuđene su tri vrijednosti:  5,5 / 6,1 i 6,7 mmol/L. Kako to radi? Moduliranjem potrebnih bazala. Što bi značilo da pumpa podiže i smanjuje količinu bazala kad je to potrebno. Osim toga, dodaje mikroboluse koje otpušta kada je šećer iznad određene razine, te ih može dodavati svakih 5 minuta, ako je potrebno. Sigurnost SmartGuarda u doziranju mikrobolusa bit će jača dužim korištenjem, te je potrebno na početku imati strpljenja. S vremenom korištenja te količine mikrobolusa se povećavaju, u smislu da se povećava količina ispuštenog inzulina. Meni osobno je tek nakon 3 tjedna krenuo s davanjem većih bolusa od 0,6j. Do tada su bili između 0,2 i 0,6j. Maksimalan bolus na kojem sam ga ulovila je 2j.   

Potrebno je ipak uključiti mozak

Iako ova tehnologija, koliko god je pametna i izrađena s velikim naglaskom na umjetnu inteligenciju, ipak zahtijeva naš mozak, te naše dosadašnje znanje o dijabetesu. Pumpi je potrebno nekoliko dana, ako ne i tjedana, da se navikne na tebe, na tvoje oscilacije šećera, jednako koliko i tebi treba da se navikneš na nju. Ne mislim samo na način nošenja, jer je dizajnom ista kao dosadašnje serije MiniMed inzulinskih pumpa (u Hrvatskoj dostupna 640G).  

Najveća razlika kod 780G pumpe je što nema korekcija, nema temporary basala, nema davanja dodatnog inzulina, osim ako jedeš. Drugim riječima, pumpa i njezin pametni algoritam bi to sami trebali znati i moći riješiti. Ukoliko daješ inzulin putem ‘fake carbsa’, mogućnosti su zezanja algoritma što će njeno navikavanje na tebe samo još duže trajati. Preporuke koje se daju za ovakva stanja su da pustimo pumpu da sama odradi određeni hiper ili hipo (ukoliko je blagi).  

TIPS&TRICKS

Znam da je teško gledati kako ti šećer ide prema gore, a želja ti je što prije imati šećer u normali jer je za to ova pumpa zapravo namijenjena, no opet želiš joj pomoći da te što prije vrati u normalu. Ja sam probala nekoliko opcija u početku, a to su:  

 • FAKE CARBS – prva dva dana korištenja SmartGuard sustava davala sam takozvani ‘fake carbs’ tj. Rekla mu da sam nešto pojela, a zapravo nisam ništa pojela, samo zato da se spusti. Time sam zeznula algoritam, te mi je onda i sljedeća dva dana šećer u to vrijeme išao prema gore, jer nije shvatio da su mi za to vrijeme dana potrebe bile veće.  
  • Moj zaključak: ne koristiti ?  
 • GAŠENJE SMARTGUARDA – opcija koju sam koristila nekoliko puta, posebno ako je u pitanju bilo dizanje šećera na više razine od 12 mmol/L – ugasiti SmartGuard, izmjeriti šećer, dati bolus preko Bolus Wizarda ili Manual Bolus i pokrenuti SmartGuard unutar 15 minuta (ukoliko je dulje od 15 min, potrebna je nova kalibracija i mjerenje šećera iz krvi radi pokretanja te opcije).  
  • Moj zaključak: korištenje samo ukoliko vidimo da šećer ide i dalje visoko, a provjerili smo kateter radi zraka, infuzijski set i sve je u redu. Također je moguće zezanje algoritma, ali ono u mom slučaju nije bilo jako očito.  
 • PUSTITI DA ODRADI SVOJE – ova pumpa se boji hipa i zato će vas radije držati na 8, nego da vam pušta mikroboluse na tih npr. 8 mmol/L. Te ‘niske’ visoke šećere pokušat će riješiti povećanjem bazala, dok će tek iznad toga krenuti s davanjem mikrobolusa.  
  • Moj zaključak: Pokušajte ga razumjeti i nemojte se bojati vjerovati mu ukoliko ste i dalje u tim niskim hiperglikemijama.  
Smanjen spektar mogućih problema

Ukoliko šećer niti nakon nekog vremena nije dobar, puno je jednostavnije pronaći razlog tome nego u prijašnjim terapijama, tj. smanjen je spektar mogućnosti koje su pošle po krivu. Osim što imamo one općenite faktore na koje ne možemo utjecati u većini terapija, poput osjetljivosti na inzulin, hormonalnih poremećaja, efekta u tijelu kao temperatura, bolest i slično, te faktora krivog seta, bilo da se odlijepio ili nije dobro postavljen, manje je opcija koje možemo namjestiti, a utječu na našu terapiju. Ono što sam ja u svojem mjesečnom iskustvu primijetila su: Krive postavke carb ratio tj. koliko jedna jedinica pokriva grama ugljikohidrata u koje doba dana, te vrijeme aktivnog inzulina. U prijašnjim terapijama, tu je postojala i mogućnost krive bazalne doze inzulina i korekcijske doze, što u ovome slučaju možemo isključiti.  

Sport mode za prave profesionalce 

Pravi naziv ove opcije je ‘temporary target’, odnosno, privremena zadana razina glukoze koja svojim uključivanjem pokušava razinu glukoze održati na 8,3 mmol/L. Određuje se kroz vremenski period kojeg mu zadamo. Meni je ova opcija jako pomogla, posebno kada sam se bavila sportom jačeg intenziteta poput biciklizma. Sami neslužbeni naziv meni je dao dodanu snagu koji me pokretao da budem još bolja, posebice kada me je dečko tijekom vožnje upitao: “Jesi li upalila ‘sport mode’?”, dok su drugi biciklisti gledali što li je sad to?! ? Mana ove opcije je to što nema mogućnosti dodavanja mikrobolusa, već tu razinu glukoze pokušava održati isključivo bazalima.  

TIPS&TRICKS

Budući da sam aktivna osoba, s vama bih podijelila par savjeta kako sam koristila ovu pumpu u različitim sportskim situacijama. 

 • Za jednostavne i ne jako intenzivne aktivnosti poput dužeg hodanja ili laganog planinarenja koristila sam opciju namještavanja trenutne ciljane vrijednosti šećera, time što sam ga sa zadanih 5,5 podigla na 6,7 mmol/L. Ta mala razlika, značila mi je puno jer sam ostavila mogućnost korištenja mikrobolusa, ali i rješavanje laganih hipoglikemija dekstrozama. 
 • Aktivnosti jačeg intenziteta radila sam uključivanjem tvz. Sport modea. Uključila sam ga pola sata ranije (ili manje ovisno o početnom šećeru i vremenu pripreme), te ga ugasila u određeno vrijeme prije završetka aktivnosti, zbog kasnijeg rasta glukoze. 
 • Razinu glukoze, osim ovog bazalnog dijela što pumpa sama radi, ovisno koju opciju sam upalila ili mijenjala, regulirala sam prehranom – po potrebi sam jela po 5 – 30 g ugljikohidrata ovisno o potrebi, intenzitetu, trajanju i slično.  
 • Za jake aktivnosti i brzi pad glukoze koristila sam ‘sokić’ LIFT koji mi je odlično reagirao na glukozu te ju podigao u veoma kratkom roku. Jednostavan je za korištenje jer se nalazi u malom pakiranju boce koje ima 15 g ugljikohidrata.  
Menstrualni ciklus i hormoni 

Menstruacija je došla veoma brzo nakon uključivanja SmartGuard opcije, te sama pumpa nije uspjela to najbolje riješiti u mojem slučaju. No ono što jesam uhvatila, jesu stvarne potrebe za inzulinom u različitim fazama ciklusa, što mi je posebno drago. Tako sam jedan dan (prije menstruacije) bila na šećeru 15 mmol/L, te sam ga jedva uspjela spustiti, unatoč mijenjanju seta, dok sam sljedeći dan (prvi dan menstruacije) bila čak 8 sati bez bazala s 6 laganih hipoglikemija (do 3,6 mmol/L). U tom vremenu čestih hipoglikemija, povisila sam zadanu vrijednost glukoze kako bi pumpa manje agresivno davala bazale. 

TIPS&TRICKS

Za dodatno iskustvo pitala sam Miju Duvnjak, koja koristi pumpu nekoliko tjedana duže od mene i njeno iskustvo je sljedeće:  

 • 2 dana prije menstruacije šećer mi jako počinje skakati i primijetila sam da mi pumpa daje češće mikroboluse.  
 • Dan prije menstruacije stavila sam zadanu razinu šećera na 6,1 mmol/L i tako je pumpa uspjela sve održati u rangu. Mogla bih reći da me je to spasilo.  
 • 5 dana nakon, koliko mi traje menstruacija, vratila sam zadanu vrijednost šećera na 5,5 i tako je pumpa već nakon 24 sata pogodila bazale. 
Sada znam što znači spavati cijelu noć! 

Kao najveću prednost ove pumpe smatram upravo mogućnost spavanja cijele noći, bez brige oko razina glukoze tijekom perioda odmora. Sve osobe s dijabetesom, kao i njihovi roditelji ili partneri složit će se sa mnom, kada kažem da je nama san jako potreban, a često prekinut kojekakvim problemima. Odlična stvar kod ove pumpe je upravo to što ima mogućnost namještanja alarma za određeno vrijeme u danu, što nam omogućuje da tijekom noći zvoni samo ako joj stvarno treba pomoć ili neka reakcija od nas. U ovih više od mjesec dana korištenja svega 3 puta nisam prespavala cijelu noć zbog šećera.  

 • Jednom nisam mogla ići spavati na vrijeme zbog hipoglikemija na koju je utjecala menstruacija 
 • Jednom me po noći probudio alarm za hipoglikemiju koju nije uspio sam riješiti i trebala sam pojesti 2 dekstroze (3,4 mmol/L) 
 • Jednom me probudio jer je tražio kalibraciju jer je posumnjao u sigurnost razina glukoze 

Inače sam tijekom noći imala dosta problema sa gubljenjem signala sa VEO pumpom i Enlite senzorom, što ovdje nije bio slučaj niti jednom, upravo zbog načina konekcije koja je na ovoj pumpi prebačena na Bluetooth signal. Bez obzira bila ja aktivna cijeli dan ili kasno navečer nešto pojela, pumpa mi je u nekoliko slučajeva dokazala da će ona to riješiti najbolje što može i zna, čime imam punoooo manje brige kada sklapam oči. Svako jutro je novi dan, pa tako i s ovom pumpom, jer sam se svako jutro probudila s razinom šećera od 5,0 – 7,0, što god se dogodilo dan ranije. Svako jutro, dan počinje odličnom razinom glukoze!  

Fleksibilnost života 

Samo to što pumpa sama namještava bazale, omogućuje nam fleksibilniji život, što puno znači za osobe koje nemaju iste radne dane, a kamoli i vikende. Omogućuje nam da odmah krenemo u laganu aktivnost poput bicikla ili u šetnju, a ne da trebamo i takve lagane aktivnosti unaprijed planirati.  

Kao što sam gore napomenula, moguće je namjestiti kada da se određeni alarmi oglašavaju, stoga je moguće namjestiti da vam se ne javlja u vrijeme radnog vremena, bivanja na fakultetu ili slično, te se prepustite onome što vam je u to vrijeme najvažnije. Ona će vas u tom slučaju alarmirati samo onda kada je to stvarno potrebno. 

Općenito iskustvo s alarmima je odlično, jer zvoni samo ako nešto stvarno treba poduzeti – kalibracija 2 puta dnevno, mijenjanje seta i/ili baterije, hipoglikemija koju nije uspjela riješiti, duže vrijeme provedeno u hiperu i slično.  

Što se tiče dodatnih mogućnosti, aplikacije za mobitel i connect aplikacije za nekoga da na daljinu prati rad naše pumpe, nisam uspjela koristiti jer mi verzija mobitela nije bila kompatibilna. No, nadam se da će, kako vrijeme prolazi, sve više modela mobitela biti u mogućnosti za komuniciranjem.  

Za kraj s vama dijelimo i iskustva drugih trenutnih korisnika!

Otkako imam novu pumpu šećeri su mi bolji.  Manje mi je stresno oko toga da će mi se šećer dignuti jer sama daje mikroboluse i korekcije. Roditelji me prate preko aplikacije pa znaju kako postupati i jako mi se lako služiti pumpom.

– dijete s dijabetesom – 

Prvih par dana proteklo je u uhodavanju na novu pumpu i novi senzor, uglavnom sve je proteklo bez većih poteškoća. S nestrpljenjem smo čekali da aktiviramo automatski način rada ‘SmartGuard’. Naravno očekivanja su bila velika, i sada s odmakom od nekoliko tjedana možemo reći da su u dobroj mjeri i ispunjena. Kada je dijabetes u pitanju ništa nije jednostavno i bez problema, tome je sasvim sigurno doprinijela i činjenica da on ima tek 9 godina, te su bazali na donjim razinama onoga što pumpa dopušta. Osim toga koristimo Novorapid koji ipak djeluje sa određenim odmakom. Ono što još uvijek pokušavamo uhodati su epizode visokih šećera koje traju malo duže nego što bismo željeli, odnosno pumpa, pogotovo na početku, je bila dosta oprezna sa mikrobolusima. Pod viši šećeri referiramo se na vrijednosti 10 – 12 mmol/L. Ipak protekom vremena, malo ranijim davanjem inzulina za obroke dolazimo do bolje kontrole. Ono što bi svakako spomenuli kao veliki napredak su noći, gdje pumpa dosta efikasno drži šećere u ciljanom rasponu, te su niski šećeri postali puno rjeđi i sasvim sigurno mirnije spavamo, a s visokim šećerima se pumpa uspijeva sama izboriti. Djetetu je također jednostavnija kontrola šećera u školi, dok je za nas ‘remote’ pristup podacima stabilan. Sam senzor se pokazao preciznijim od senzora kojeg smo do sada koristili, no negativno je razdoblje warm up-a koje traje 2 sata, no ponekad se dogodi ‘sensor updating’ te u tom slučaju potraje do 4 sata, na što nismo navikli. Kalibracija je dva puta dnevno, ali i to bi se uskoro s novim tehnologijama trebalo promijeniti. Generalno smo zadovoljno te je ovo napredak u svakom slučaju u odnosu na prijašnje stanje. 

– roditelji djeteta s dijabetesom –

Pumpa mi je puno olakšala svakodnevni život i da svi oko mene vide da imam više energije. Prvi put u 14 godina prespavam noć…itd. A jedna zgodna stvar je što se mogu utišati alarm i po noći, tako da ne svira na šećer od 10 ili traži promjenu bateriju. A za jaku hipoglikemiju će svirati. 

– mlada osoba s dijabetesom –

U zadnjih 11 godina promijenio sam ukupno 3 inzulinske pumpe (Veo-754, 640G i 780G) i mogu reći da sam se kod zadnje navedene doslovno preporodio. 780G pumpa je premašila sva moja očekivanja i dovela moj dijabetes skoro do savršene regulacije. 
Otkad sam korisnik 780G pumpe riješio sam se svih strahova o eventualnoj hipoglikemiji tijekom noći i mogućih alarma za istu. Konačno se mogu naspavati “kao čovjek” i ne misliti o tome da li će mi tijekom noći šećer pasti ili ću se ujutro probuditi sa hiperglikemijom. Sa Smartguard sustavom uvijek se budim sa šećerom koji se kreće oko 5,5 mmol/L, što je nevjerojatno za jednu osobu s tipom 1 dijabetesa. Sama činjenica da sam 95% vremena u rasponu normalne glukoze, govori o tome koliko 780G pumpa olakšava život s dijabetesom i osigurava mi normalnu i bezbrižnu budućnost. 

– mlada osoba s dijabetesom –

Život sa 780G postao je lakši. Kao najveću prednost mogu izdvojiti mirne noći bez alarma, gdje je šećer stabilan i ne oscilira. Također, tzv. “fenomen zore” pumpica sama izregulira i nema prevelikog skoka šećera koji se inače znao dogoditi ujutro. Iako tehnologija napreduje, još uvijek volim izmjeriti šećer koristeći aparatić tako da mi dvije kalibracije dnevno ne predstavljaju problem. Mislim da je život sada puno jednostavniji, no i dalje zahtijeva samokontrolu. :)

– mlada osoba s dijabetesom –

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann