Novosti iz svijeta tehnologije za sve s dijabetesom tip 1

Donosimo presliku svih novosti iz svijeta tehnologije za dijabetes tip 1 koje su se dogodile u prvom tromjesečju 2021. godine u Hrvatskoj

Guardian ConnectTM sustav od Medtronica za sve s dijabetesom tip 1, a ne samo one s pumpom?

Kao što ste već mogli vidjeti ili čuti, samo nas dani/tjedni dijele kada će ovaj sustav doći na listu HZZO-a i kada ćete moći isprobati novi sustav za kontinuirano praćenje glukoze. Riječ je o GuardianTM Connect sustavu koji pripada skupini rtCGM (real-time), odnosno onim senzorima koji neprekidno šalju podatke o razini glukoze, bez fizičkog skeniranja.

Budući da se ovaj senzor komunicira s mobilnom aplikacijom, a ne inzulinskom pumpom, kako smo na to inače navikli od Medtronic senzora, slobodan je za primjenu svih osoba s dijabetesom koji primaju inzulin, posebice onima koji imaju česte hipoglikemije.

Preporuča se njima upravo zato što ovaj sustav korisnika može upozoriti o visokim i niskim vrijednostima od 10 do 60 minuta prije same hipo- i hiperglikemije. Više o cijelom sustavu možete pročitati ovdje.

Ovaj sustav je dostupan za kupnju u slobodnoj prodaji, uz naravno, prethodnu suglasnost dijabetologa. Na HZZO listi očekujemo da će biti dostupan za sve osobe s dijabetesom tipa 1, opet, uz prethodnu suglasnost dijabetologa.

Abbottovi edukativni webinari za korisnike Freestyle Libre sustava

Kada govorimo o tehnologiji, važno i sve ono što ide uz nju, a to je život s tom tehnologijom. Abbott nam već nekoliko mjeseci nudi edukativne webinare kojima svi korisnici FreeStyle libre senzora mogu naučiti kako izvući najviše iz Libre-a.

Jedno od predavanja, koje smo mogli čuti, bilo je predavanje članice predsjedništva ZDD-a, dr. sc Ana-Marije Liberati Pršo, jedine dijabetologice i nutricioniste u Hrvatskoj. Održala je predavanje pod temom: ‘Kako FreeStyle Libre pomaže individualno pristupiti prehrani uz T1 i T2 dijabetes?’. Nije da je naša, no predavanje je nama bilo odlično, te vas pozivamo da ukoliko ste ga propustili, pogledate na sljedećem linku.

Iskustvo korištenja Medtrum TouchCare® CGM-a

Neki od vas već znaju, no ponovit ćemo i za one koji možda ne znaju; Medtrum S7 senzor dobio je svog sofisticiranijeg nasljednika – Medtrum TouchCare®, kojeg se jednako veselimo vidjeti na listi HZZO-a. Dok čekamo, vrijedno je pročitati izvještaj dr. sc. Kristine Blaslov koja je isprobala ovu tehnologiju i opisala kako zapravo cjelokupni sustav funkcionira.

Podsjetimo se da se govori o senzoru koji se spaja sa mobilnom aplikacijom, te ga se na globalnoj razini, uspoređuje s poznatim Dexcom senzorom. Ono u čemu je poseban je to, što odmah pri uparivanju senzora s aplikacijom slijedi kalibracija i mjerenje glukoze svakih dvije minute. No, više o svemu svakako pročitajte gore na linku.

Nadamo se da će u jednom od slijedećih koraka, doći i kompatibilna pumpa.

Omnipod DASH® pumpa na Hrvatskom tržištu

Iako je ovo vijest od kraja prošle godine, vrijedno je za ponoviti. Krajem 2020. godine u Hrvatsku je stigla ‘patch’ pumpa, tj. inzulinska pumpa bez katetera. Omnipod DASH® sustav sastoji se od vodonepropusnog POD-a bez katetera koji se može nositi na bilo kojem mjestu gdje bi si inače ubrizgavali inzulin, te od uređaja kojim upravljamo pumpom nazvanog Personal Diabetes Manager (PDM). Pumpu možete kupiti u slobodnoj prodaji preko distributera tvrtke Medilab One. Više o svemu možete pročitati ovdje.

Najnovija tehnologija u dijabetesu došla je i na Hrvatsko tržište – MiniMedTM 780G sustav sa SmartGuardTM tehnologijom

Kao šećer na kraju, posljednje retke ovog tehnološkog pregleda ostavljamo za informaciju o kojoj smo svi sanjali neko vrijeme. Riječ je o najnaprednijoj SmartGuardTM tehnologiji koja automatski isporučuje bazale i korekcijske boluse 24h na dan, svakih 5 minuta prema vrijednostima glukoze izmjerene senzorom. Zvuči nevjerojatno?

Oni koji prate tehnologiju u svijetu, znaju da se na ovome radi već godinama, te je tako Medtronic, kao vodeća kompanija u svijetu tehnologije u dijabetesu koja proizvodi i inzulinske pumpe i senzore, pustila u prodaju ovaj najnoviji sustav prvo u Europi. Početkom ožujka, dogovorena je cijena kojom će se ova inzulinska pumpa zajedno s pripadajućim transmiterom prodavati. Ta cijena iako je visoka, 33.340,00kn (s PDV-om), jedna je od nižih cijena u Europi.

Ono što smo doznali iz tvrtke Mediligo, koja je distributer Medtronicovih dijabetes proizvoda, je to da je moguće pumpu kupiti i na rate (2-12 rata s karticama Dinersa ili Maestro/Visa Plus kartice, oboje od Erste banke, a nadamo se uskoro i od više njih). Osim toga, moguće su kombinacije plaćanja – dio na rate, dio u gotovini, ili dio na rate dio na drugu karticu, ili pak cijeli iznos platiti u gotovini/karticom. Za sva pitanja možete se obratiti Mirni Tomljanović iz tvrtke Mediligo na 091/1600-502.

Pitali smo Mirnu što sve dobijemo za te novce i odgovor je – sve što vidite na slici, dakle:

Inzulinsku pumpu MiniMedTM 780G (sa aplikatorom za Quick setove, detaljnim priručnikom za korištenje i zaštitom za ekran), Guardian Link 3 transmiter (s punjačem i zaštitom pri čišćenju), 5 pripadajućih Guardian 3 senzora (s aplikatorom za senzor), ACCU-CHECK aparatić s 10 trakica koji se spaja s ovom pumpom, Plavim adapterom za prijenos podataka na CareLink sustav na PC. Također, Mediligo nudi da si sami odaberete zaštitnu navlaku za svoju novu pumpu. Osim toga, uputit će vas i na skidanje aplikacije na vaš mobilni uređaj kako biste mogli redovito pratiti podatke.

Vjerujemo kako će biti dio ljudi koji nisu u mogućnosti izdvojiti ovaj iznos, pa s toga skupljajte i čitajte iskustva onih koji to uspiju. Sigurni smo kako niste jedini koji će opravdano pričekati informaciju hoće li i kada, ovaj sustav napokon doći na listu HZZO-a.  Jedna ptičica na grani nam je rekla da je i to u tijeku. A ukoliko želite pokušati ubrzati taj postupak, pitajte nas kako na info@zadi.hr ili Facebook ili Instagram profile.

Više o ovome možete pročitati ovdje.


Za kraj

Nije vezano uz tehnologiju, no od sada u Mediligu možete kupiti bombone s groždanim šećerom i napitak s glukozom branda ‘Lift dekstroza’, o čemu više možete pročitati ovdje.

 

To bi bilo sve od nas za sada. Napominjemo kako ovo nije sponzorirani članak, već s vama želimo podijeliti sve što se događalo u posljednja tri mjeseca na području tehnologije i dijabetesa u Hrvatskoj. Svi držimo fige, da ovakve vijesti možemo i češće podijeliti s vama! Do tada, pratite nas na našim društvenim mrežama, gdje vas redovito obavještavamo o novostima, pozivamo na predavanja i popularne radionice ili pak educiramo preko bloga ZDD-a.

 

Do čitanja, navijamo za vas i vaše šećere!

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann