Održana je SAP videokonferencija

Održana je SAP videokonferencija

Piše grupa autora: Andrijana Buklijaš Skeledžija, dr. Manja Prašek, Hana-Petra Mrčela, Mirna Tomljanović i Davor Skeledžija

Od ideje do realizacije telekonferencije na temu pumpe s povezanim senzorom, trebalo je napraviti dosta odluka i konkretnog posla. Sav taj posao izgura, kao i obično, nekolicina entuzijasta. Ponekad nam prisjedne i pitamo se zašto smo se uopće primili posla, ali na kraju uvijek budemo ponosni na učinjeno, ma kako god značajno ili kvalitetno ispalo.

Povodom proširenja indikacija na HZZO-ovoj listi za senzore povezane s inzulinskom pumpom, nekolicina nas je obradila SAP temu na telekonferenciji Zagrebačkog dijabetičkog društva. U tih sat vremena mogli smo pokriti samo osnove SAP koncepta, pa su pitanja naprednijih korisnika ostala za odgovoriti u ovom članku.

Pitanja o kojima smo razgovarali
 1. U čemu se razlikuje terapija šećerne bolesti pumpom u odnosu na klasičnu terapiju?

Kod klasične terapije penom koriste se dvije vrsta inzulina: jedan za obroke i korekcije, takozvani brzodjelujući i kratkotrajan inzulin, te drugi dugodjelujući, bazalni inzulin. Određena količina inzulina je u organizmu uvijek neophodna i tome služi bazalni inzulin iz pena. Pumpa isporučuje inzulin cijelo vrijeme, ali samo jednu vrstu inzulina koja istovremeno služi i kao bazalni i kao inzulin za obroke. Ona dakle imitira rad zdrave gušterače.

 1. Kako inzulinske pumpe izgledaju i što znači SAP?

Pumpa je elektronički uređaj za isporuku inzulina. Dodatne komponente su spremnik za inzulin i infuzijski set koji se sastoji od katetera, koji se jednom stranom spaja na spremnik, a drugom na kanilu. Kanila je plastična ili metalna igla koja se umeće u potkožno tkivo. SAP je kratica za senzor augmented pump odnosno pumpa potpomognuta senzorom. Na ekranu pumpe se vidi i graf mijenjanja šećera koji izmjeri senzor, trenutna vrijednost šećera te strelica koja pokazuje trend kretanja šećera.

 1. Kako taj cijeli sustav radi?

Pumpa nije u potpunosti automatizirana, što znači da korisnik mora svakodnevno upravljati njome. Bazalni inzulin je automatiziran – dijabetolog odredi doze koje pumpa daje kroz 24 sata i one se ponavljaju svaki dan, ali boluse (inzulin za  obroke i korekcije) korisnik ili roditelj mora davati samostalno –  po potrebi.

Medtronic na hrvatskom tržištu ima dvije marke inzulinske pumpe. 640G, inzulinska pumpa, u kombinaciji sa senzorom zaustavlja isporuku inzulina prije hipoglikemije kako bi se ublažile ili izbjegle hipoglikemije. To je zapravo prvi veliki iskorak ka automatizaciji pumpe. Veo pumpa zaustavlja isporuku bazalnog inzulina za vrijeme hipoglikemije i time olakšava izlazak iz hipoglikemije.

 1. Koje su neke od dodatnih opcija pumpe?

Bolus Wizard olakšava izračunavanje količine inzulina za obrok uzimajući u obzir pojedene ugljikohidrate i količinu preostalog aktivnog inzulina u organizmu. Korištenjem Wizarda, odnosno redovnim upisivanjem pojedene količine hrane, dobija se cjeloviti dnevnik samokontrole koji omogućava dijabetologu analizu i uštimavanje svih parametara. Privremeni bazali se koriste kod pojačane ili smanjene fizičke aktivnosti, kao i za vrijeme bolesti ili mjesečnice.

Pumpa u kombinaciji sa senzorom pruža mnoštvo informacija u obliku izvješća, grafova i tabela koji omogućavaju dijabetologu i samoj osobi s dijabetesom modifikaciju terapije i lakše upravljanje bolešću.

Medtronicov senzor Enlite inzistira na kalibraciji putem krvi cca 2 puta dnevno i jednostavno odbija pokazivati vrijednosti glukoze ukoliko nije kalibriran. Kalibracija senzora je mjerenje GUK-a iz prsta. Tu vrijednost unosimo u pumpu kako bi senzor preciznije mjerio.

5.  Kako do Medtronicove inzulinske pumpe i pripadajućih senzora?

HZZO je nedavno stavio Medtronic Enlite senzore, kompatibilne s Medtronic inzulinskim pumpama, na listu bez dobne granice, koja je do sada bila aktualna. To znači da svaki korisnik Medtronic inz. pumpe, ukoliko ima indikaciju, ima mogućnost na doznaku dobiti Enlite senzor i pripadajući odašiljač. Pumpu u RH za sada nije moguće dobiti na doznaku jer se ne nalazi na listi ortopedskih pomagala. Oko njene nabavke, od strane bolnice, trebalo bi se posavjetovati s nadležnim dijabetologom. Ako netko ne želi na bolničku listu čekanja za kupovinu jednog ovako vrijednog pomagala osoba s dijabetesom, mora imati pismeno odobrenje nadležnog dijabetologa, a cijena je 8.800 kn + 5% pdv za VEO i 20,900 + 5% pdv za 640G. Važno je naglasiti da je potrošni materijal, koji je također izuzetno vrijedan, na teret HZZO-a. Svi korisnici pumpe u Medtronicu prolaze tehničku edukaciju korištenja Medtronic inzulinske pumpe i/ili Enlite senzora. Moguća je i reedukacija za sve koji žele osvježiti znanje.

MediLigo također pruža podršku putem mobitela 0-24 na broj 091 1600 502. U ovo izazovno vrijeme došla je i jedna novost HZZO-a, a to su e-doznake i dostava potrošnog materijala na kućnu adresu – dakle u slučaju potrebe, moguće je javiti se MediLigu i dogovoriti realizaciju doznake iz vlastitog doma!

Nadamo se da smo ovim kratkim razgovorom, na temu osnove inzulinske pumpe povezane sa senzorom, približili koncept zainteresiranim osobama s dijabetesom. U nastavku pročitajte odgovore na pitanja iskusnijih korisnika.

Odogovori na pitanja iskusnijih korisnika
 • Može li pumpa sama povećati bazalni inzulin ukoliko GUK raste?

Davor: Od inzulinskih pumpi tvrtke Medtronic – to može napraviti 670G pumpa koje nema u Hrvatskoj, te buduća 780G pumpa.

 • Koju pumpu bi preporučili kao prvu pumpu za dijete od 10 godina i je li uopće imamo pravo izbora pumpe? Hvala

Hana: Kao roditelj preporučila bih vam, naravno, pumpu 640G, ali nažalost nije moguće birati vrstu pumpe jer to ovisi o preporuci dijabetologa i koje pumpe ima na raspolaganju.

Dr. Prašek: U svakom slučaju potrebno je razgovarati s nadležnim pedijatrom dijabetologom koji će odlučiti koja pumpa je najbolja za pojedinog korisnika.

 • Nama redovito nestane setova prije nove doznake.

Dr. Prašek: Setove je potrebno mijenjati svaka 3 dana  jer je regulacija znatno bolja, pa se predlaže nabaviti – kupiti nešto  rezervnih setova.

op.a. Zamoliti drugog pumpera za posudbu.

 • Kakva su iskustva ostalih slatkih koji imaju 640G u smislu točnosti senzora. Ja sam imao 640g mesec dana na testu i rezultat točnosti senzora je bio veoma dobar.

Davor: Da, preciznost novijih Medtronic pumpi je dramatično popravljena i ljudi su uglavnom vrlo zadovoljni.

Dr. Prašek: Izuzetno je važno pravilno kalibriranje  senzora 2 puta dnevno. Najbolji prijedlog je kalibriranje 3 puta dnevno i to u jutro na tašte, prije ručka i prije spavanja. Tada su glikemije uglavnom zadovoljavajuće a to je izuzetno važno za točnost senzora.

Hana: Naše iskustvo je izuzetno pozitivno i od svih vrsta senzora koje smo koristili kombinacija pumpe 640G i Enlite senzora pokazala se kao najpreciznija.

 • Ako sami kupimo pumpu, imamo pravo na dobiti setove na doznaku zar ne?

Davor: Ako taj proces odradite u suradnji s specijalistom dijabetologom i od njega dobijete pismenu preporuku – DA.

 • Možete li usporediti Enlite senzor i Libre?

Dr. Prašek: Enlite se spaja s pumpom i zaustavlja u slučaju hipoglikemije (Veo na 2sata, 640G predviđa hipoglikemiju i zaustavlja se prije nego nastupa hipo). Senzor traje 6 dana. Libre traje 14 dana, nije povezan s inzulinskom pumpom i ne daje alarm za hipoglikemiju. Ako se nabavi dodatna komponenta MiaoMiao postoje alarmi i kalibracija za veću preciznost.

 • Očekuje li se možda uskoro dolazak kakve Closed loop pumpe?

Davor: Budući da 640G automatski prekida isporuku inzulina prije hipoglikemije – to je na neki način “closed loop” pumpa iako ne zna peglati visoke šećere. Prva Medtronic pumpa koja bi više odgovarala “closed loop” funkcionalnosti bi u Hrvatskoj trebala biti 780G koja bi mogla možda doći početkom iduće godine.

 • Pitanje za doktorku koji insulin brzodelujuci insulin je bolji dali Novorapid ili Fiasp. Unapred hvala na odgovoru.

Dr. Prašek: Novorapid inzulin izrazito je stabilan i dokazano pouzdan u primjeni u inzulinskoj pumpi. No i drugi brzodjelujući analozi kao Humalog također su djelotvorni u inzulinskoj pumpi i mnogi ih koriste. Što se tiče inzulina Fiasp, iskustva su podijeljena. Studije su dokazale da je zbog svojeg bržeg djelovanja efikasniji u primjeni inzulinske pumpe ali se također treba bolus aplicirati prije obroka, ovisno o trenutnoj razini  glukoze.  Neki ga radije koriste Penom  kao pomoć u sniženju glukoze, ako je tijekom primjene inzulinske pumpe došlo do naglog porasta glukoze ili zbog tehničkih problema ili zbog nekog drugog razloga (pogreške, akutne bolesti).

 • Kako se odlučuje tko će dobiti koju pumpu s obzirom da tender trenutno uključuje 3 modela?

Davor: Ne postoji univerzalno pravilo, liječnici koji se bave pumpama rade individualne procjene, a ponekad su i primorani odlučiti ovisno o tome koju pumpu imaju na raspolaganju.

 • Koliki je vijek trajanja pumpice?

Mirna: Jamstveni rok je 4 godine, a vijek trajanja nema ograničenje i individualan je.

 • S obzirom da dijete ima pravo , uz pripadajuće Enlite senzore, i na 1475 trakica za mjerenje GUP-a, da li roditelj djeteta s DM-om moraju pratiti i paziti na broj trakica po doznaci ? Dakle, npr. 3 x 375 i 1X 350 ?

Mirna: Broj trakica koje se mogu dobiti uz Enlite senzore je 1475 kom godišnje, a kvartalni broj je potrebno dogovoriti s liječnikom obiteljske medicine koji ispisuje doznaku.

 • Pohvala za organizaciju, nadam se da ćete napraviti i vol2, 3, 4… jer ima tu još puno materijala i pumpi i mogućnosti.

Svi: Hvala! :)

Ponovimo

Ako niste imali priliku pogledati videokonferenciju, predlažemo, učinite to prvom prilikom! Za virtualno mjesto tražila se karta više, a YouTube zapis na današnji dan bilježi preko 595 pregleda. :)

Uživajte!

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann