Okončano eSavjetovanje – HZZO trajno omogućio isporuku ortopedskih pomagala

Okončano eSavjetovanje – HZZO trajno omogućio isporuku ortopedskih pomagala

Izmjene i dopune Pravilnika o ortopedskim pomagalima olakšale živote korisnicima na udaljenim lokacijama

O čemu je riječ?

Prije četiri mjeseca susreli smo se s  COVID-19 pandemijom uslijed koje je HZZO poduzeo doista hvalevrijedne korake uvođenjem dviju mjera. Trajna mjera je bila uvođenje eDoznaka kojima se liječnicima, pacijentima i ljekarnicima znatno uštedilo vrijeme. Druga, privremena mjera omogućila je pacijentima, ukoliko to iz objektivne potrebe zatraže, dostavu ortopedskih pomagala za dijabetes, na kućni prag. O svemu smo pisali ovdje.

Dome, slatki dome ili ipak ne?

Za očekivati je bilo da će mjere kad tad popustiti, a time i privremena odluka o mogućnosti dostave pomagala, prestati biti važećom. Za većinu pokretnog stanovništva, koje se ne susreće s problemom dostupnosti ljekarni i specijaliziranih prodavaonica, ova odluka nije bila od presudne važnosti. Međutim, što je s onim stanovništvom koje živi na udaljenim lokacijama, otocima ili su pak nepokretni. Mogu li oni reći “dome, slatki dome?” Odnedavno, mogu.

Odluka Upravnog vijeća HZZO-a

Srećom, HZZO je novom odlukom u Izmjenama i dopunama Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima, maknuo riječ “isključivo” te otvorio mogućnost izbora ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama da, ukoliko žele, mogu nesmetano dostavljati pomagala pacijentima, ujedno svojim korisnicima, na kućnu adresu.

E-savjetovanje

Do ove je odluke poduzet cijeli niz aktivnosti u koje su se uključile brojne udruge i pojedinci, ali i ljekarničke komore te uprave. Cijelu akciju revno je pratio urednik portala naInzulinu.com čiji izvještaj možete pročitati ovdje:

Vjerujemo da su ovom odlukom, brojne nepokretne osobe, otočani te svi oni s opravdanim poteškoćama, kao i mi sami, beskrajno zahvalni našem nacionalnom osiguravatelju, HZZO-u. Misija je izvršena, a pacijent je i dalje u središtu. Hvala!

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann