Pravo na senzore sada ostvaruju i osobe s dijabetesom tip 2 koji primaju četiri ili više doza inzulina dnevno

Od 5. listopada ove godine u Hrvatskoj svim osobama oboljelim od šećerne bolesti koje primaju četiri ili više doza inzulina dnevno (tip 1, tip 2 i ostali oblici šećerne bolesti), dano je  pravo na korištenje senzora za kontinuirano mjerenje glukoze bez nadoplate.

Odluka HZZO-a ove je jeseni stigla nakon što su stručna društva, uz potporu ZDD-a i drugih dijabetičkih udruga, u prošloj godini pokrenula inicijativu da senzori za bezbolno mjerenje glukoze dođu na Osnovnu listu ortopedskih i drugih pomagala i za osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 2 koje koriste inzulinsku terapiju.

U zajednici osoba s dijabetesom to znači da je napravljen velik iskorak u skrbi o oboljelima od šećerne bolesti u Hrvatskoj te smo zahvalni svima koji su doprinijeli da se ona donese.

Naime, većini osoba oboljelih od šećerne bolesti tipa 1 senzori za bezbolno mjerenje glukoze već su bili dostupni bez nadoplate, no nažalost, za skupinu s dijabetesom tipa 2, ova moderna tehnologija kojom se postižu bolji ishodi liječenja i sprječava razvoj zdravstvenih komplikacija, bila je nedostižna bez plaćanja.

U praksi, ovo znači da će oboljeli od dijabetesa na intenziviranoj inzulinskoj terapiji, (osim života bez boli jer senzori omogućuju u potpunosti bezbolno praćenje vrijednosti glukoze), bez potrebe za tzv. bockanjem, dobiti priliku za boljom kontrolom bolesti. Istovremeno, dobit će i veću samostalnost u donošenju informiranih odluka o vlastitom zdravlju, ali i veću odgovornost jer senzori pružaju uvid u sve – od utjecaja svake pojedine namirnice koju unesemo u danu, do izlaganja stresnim situacijama i fizičkim naporima. Oblikovati svakodnevicu i terapiju značajno je lakše kad znamo da smo sigurni od hipoglikemija i/ili velikih skokova glukoze koji imaju posljedice na naše zdravlje.

 

Tko u Hrvatskoj ima pravo na senzore?

Pravo na senzore za kontinuirano mjerenje glukoze imaju:

– djeca od navršene četvrte do navršene 18. godine života, (nakon navršene 18. godine života provodi se evaluacija o uspješnosti liječenja i procjena indikacije za daljnje korištenje)

– osobe na intenziviranoj terapiji inzulinom (s četiri i više doza inzulina) bilo da su novodijagnosticirani i/ili su redovito provodili samokontrole, najmanje četiri puta na dan, uvidom iz uređaja za očitavanje koncentracije šećera osigurane osobe u zadnja tri mjeseca

– trudnice (uključujući i trudnice koje boluju od šećerne bolesti tipa 2) na terapiji inzulinom (četiri ili više doza inzulina)

– slijepe osobe sa šećernom bolešću (tip 1 i tip 2) ako su na terapiji inzulinom

– bolesnici nakon totalne i/ili distalne pankreatektomije

– bolesnici s cističnom fibrozom na intenziviranoj terapiji inzulinom (s 4 i više doza inzulina)

 

Koji je postupak dobivanja senzora?

Indikaciju za pomagalo može postaviti, odnosno obaveznu evaluaciju ishoda primjene pomagala provodi, bolnički doktor sub/specijalist endokrinologije i/ili dijabetologije iz ugovorne bolničke zdravstvene ustanove, koji se bavi liječenjem šećerne bolesti, a koji je u nalazu obvezan obrazložiti razlog za postavljanje indikacije za početak odnosno nastavak korištenja pomagala.

Bolnički specijalist, koji postavlja indikaciju i predlaže korištenje ovog pomagala, obavezan je osobu upoznati s načinom rada i svim aspektima korištenja pomagala te time da je isto pomagalo moguće koristiti pomoću uređaja (čitača) ili mobilne aplikacije za koju je potrebno posjedovati vlastiti pametni mobilni uređaj.

Sa dobivenim nalazom/preporukom odlazi se kod liječnika opće medicine po doznaku i tako kvartalno svaka tri mjeseca.

 

Na što se sve ostvaruje pravo?

U godini ostvarivanja prava na uređaj (čitač) za neograničeno skeniranje razine glukoze, osigurana osoba ostvaruje pravo na još 25 senzora, jer je 1 senzor sadržan u startnom setu, sveukupno 26 senzora godišnje.

Kod prvog propisivanja propisuje se startni set i kvartalni set.

Startni set sadrži uređaj (čitač) za neograničeno skeniranje i jedan senzor.

Kvartalni set sastoji se od:

– do 7 senzora uz uvjet da ukupna godišnja količina ne prelazi 26 senzora,

– od 50 trakica i 50 lanceta za odrasle osobe.

Osoba koja je ostvarila pravo na predmetno pomagalo ne ostvaruje pravo na:

– set za brzo očitavanje koncentracije šećera u krvi, dg. trakice za mjerenje GUK-a i lancete (iste su sadržane u kvartalnom setu).

– odašiljače za kontinuirano mjerenje glukoze te pripadajuće senzore, drugih proizvođača stavljenih na liste pomagala.

 

Novosti: mogućnost očitanja FreeStyle Libre 2 senzora u stvarnom vremenu

Novom verzijom FreeStyle LibreLink aplikacije podaci o glukozi se ažuriraju svake minute i šalju izravno na vaš pametni telefon. Više nije potrebno skenirati senzor kako bi u svakom trenutku znali vrijednost glukoze – dovoljan je tek pogled na zaslon pametnog telefona. Tu su i alarmi koji će upozoriti na (pre)visoke ili (pre)niske vrijednosti glukoze, čime se na vrijeme mogu napraviti preventivne mjere. Povezivanjem vašeg FreeStyle Libre sustava s Libreview programom liječnicima je omogućen detaljan uvid u kretanja glukoze i jednostavnije donošenje odluka o liječenju.

Aplikacija FreeStyle LibreLink kompatibilna je samo s određenim mobilnim uređajima i operativnim sustavima. Provjerite web-stranicu za više informacija o kompatibilnosti uređaja prije korištenja aplikacije. Korištenje FreeStyle LibreLink aplikacije može zahtijevati registraciju na LibreView sustav.

 

Reference:

Yaron, M. Diabetes Care (2019). https://doi.org/10.2337/dc18-0166

Kröger, J.Diabetes Therapy (2020). https://doi.org/10.1007/s13300-019-00741-9

Haak, T. Diabetes Therapy (2017). https://doi.org/10.1007/s13300-016-0223-6

Evans, M. Diabetes Therapy (2022). https://doi.org/10.1007/s13300-022-01253-9

Fokkert, M. BMJ Open Diabetes Research & Care (2019). https://doi.org/10.1136/bmjdrc-2019-000809

Roussel, R. Diabetes Care (2021). https://doi.org/10.2337/dc20-1690

Riveline, J-P R. Diabetes Technology & Therapeutics (2022). https://doi.org/10.1089/dia.2022.0085

 

Tekst je izvorno objavljen u časopisu ZADI

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann