Ražnjići od piletine i povrća s grčkom salatom

Nutri video i članak pripremila Tihana Šadek, mag. nutr.

Stigli su nam topliji dani koji nam nude mogućnost pripreme hrane na otvorenom i, naravno, uz dobro društvo. A za to su potrebne i dobre ideje. U novom nutri videu donosimo vam prijedloge za jela s roštilja te za salatu i napitak koji idealno pristaju uz hranu s grilla.

 

Video

Tri, dva, jedan….njammm! “]

Snimanje i montaža – Tin Meze

 

Nutritivne prednosti i nedostaci:

 

Ražnjići napravljeni od piletine i miješanog povrća uravnoteženi su prema sadržaju makronutrijenata te bogati vlaknima, ali i energijom. Grčka salata djelovat će osvježavajuće i ali i zasitno zbog sadržaja masti iz sira te maslinovog ulja. Napitak od limuna predstavljat će tekuće, gazirano osvježenje s vrlo malo kalorija i ugljikohidrata, zbog čega predstavlja dobru alternativu alkoholnim, ali i bezalkoholnim gaziranim napicima.

 

  Energija (kcal) Proteini (g) Masti (g) Zasićene masti (g) Ukupni UH (g) Škrob i šećeri (g) Vlakna (g)
Ražnjići

(3 komada)

687 51 38 6 39 28 11
Grčka salata

(1 serviranje)

268 9 21 9 13 11 2
Napitak

(1 čaša)

6 0 0 0 1,7 1,6 0,1

 

Prema niže navedenim tablicama, vidljivo je kako su ražnjići s mesom i povrćem pravi nutritivni boosteri s obzirom na zavidan sadržaj većine vitamina i minerala, a s posebnim naglaskom na vitamin K i C, a od minerala na selen i željezo. Grčka salata, zbog paprike, ali također i napitak, zbog limuna, dodatno će podržati unos vitamina C, ali i ostalih vitamina i minerala.

 

Marinirana piletina

 

Sastojci (za 4 serviranja):

400 g pilećih prsa

1 žlica sjemenki korijandera u prahu

4 režnja češnjaka

Korijen đumbira veličine palca

1 žličica kajenskog papra

1 žlica paste od rajčice

2 žlice octa

2 žlice maslinovog ulja

Sol, papar

 

Priprema:

  • Sitno nasjeckani češnjak i đumbir prebaciti u mužar i dodati sol, papar, kajenski papar i korijander te dobro razraditi
  • Dodati pastu od rajčice, maslinovo ulje i ocat te ujednačiti smjesu
  • U marinadu umiješati piletinu narezanu na kockice veličine od oko 2 cm
  • Ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta prije pečenja

 

Marinirani šampinjoni

 

Sastojci (za 4 serviranja):

250 g šampinjona

0,5 dcl octa balsamica

2 žlice soja sosa

2 režnja češnjaka

Papar

 

Priprema:

  • Pomiješati ocat balsamico, soja sos, češnjak i papar
  • Dodati šampinjone razrezane na polovice, dobro pomiješati i pustiti da se marinira 20-ak minuta

 

 

Prokulice i mrkva sa žara

 

Sastojci (za 4 serviranja):

200 g prokulica

3 srednje mrkve

3 žlice maslinovog ulja

2 žlice octa balsamica

1 žličica meda

1 žličica senfa

Sol, papar

Parmezan

 

Priprema:

  • Ranije oprane, očišćene i na polovice razrezane prokulice staviti kuhati u kipuću vodu na 5 minuta, zajedno s mrkvom narezanom na deblje kolutiće
  • Blago omekšalu mrkvu i prokulice pomiješati s ostalim sastojcima

Priprema ražnjića:

  • Od marinirane piletine, šampinjona, prokulica i mrkve, zajedno s ostalim povrćem poput paprike, luka i tikvica, napraviti ražnjiće u kombinacijama po želji
  • Peći ih na grill tavi, sa svake strane po 3-5 minuta

 

Nutritivni sastav

  Ražnjići

(3 komada)

Energija (kcal) 687
Proteini (g) 51,0
Masti (g)

Zasićene masne kiseline (g)

Mononezasićene masne kiseline (g)

Polinezasićene masne kiseline (g)

38,2

6,2

25,0

5,0

Kolesterol (mg) 105,6
Ugljikohidrati (g)

Škrob i šećeri (g)

Prehrambena vlakna (g)

38,9

28,4

10,5

 

 Vitamini

  Ražnjići

(3 komada)

Količina nutrijenata % PDU
Vitamin A (μg) 671,7 75
Vitamin D (μg) 0,3 2
Vitamin E (mg) 6,9 46
Vitamin K (μg) 235,7 196
Tiamin (mg) 0,4 35
Riboflavin (mg) 0,8 59
Niacin (mg) 17,2 107
Pantotenska kiselina (mg) 2,7 54
Vitamin B6 (mg) 1,1 67
Folat (μg) 138,2 35
Kolin (mg) 206,0 15
Vitamin B12 (μg) 0,4 15
Vitamin C (mg) 140,0 156

 

Minerali

  Ražnjići

(3 komada)

Količina nutrijenata % PDU
Kalcij (mg) 188,1 16
Željezo (mg) 5,4 68
Magnezij (mg) 119,2 28
Fosfor (mg) 507,8 73
Cink (mg) 3,1 28
Bakar (mg) 0,6 67
Mangan (mg) 1,2 51
Selen (μg) 48,8 89
Kalij (mg) 1591,6 34
Natrij (mg) 2273,1 152

 

Grčka salata

 

Sastojci (za 4 serviranja):

1 krastavac

1 crvena paprika

1 žuta paprika

250 g cherry ili koktel rajčica

½ glavice ljubičastog luka

200 g feta sira ili mozzarelle

3-4 žlice maslinovog ulja

3-4 žlice octa ili limunovog soka

Sol, papar, origano

 

Priprema:

  • Krastavac razrezati na pola po dužini, po želji mu ukloniti sjemenke i narezati ga na kockice ili polumjesece
  • Narezati paprike i prepoloviti rajčice pa svo povrće pomiješati i dodati nasjeckani ljubičasti luk i narezani feta sir
  • Začiniti s maslinovim uljem, octom/limunovim sokom, soli, paprom i origanom

 

Nutritivni sastav

  Grčka salata

(1 serviranje)

Energija (kcal) 268,1
Proteini (g) 8,9
Masti (g)

Zasićene masne kiseline (g)

Mononezasićene masne kiseline (g)

Polinezasićene masne kiseline (g)

21,0

8,9

9,6

1,5

Kolesterol (mg) 44,5
Ugljikohidrati (g)

Škrob i šećeri (g)

Prehrambena vlakna (g)

12,9

10,5

2,4

 

 Vitamini

  Grčka salata

(1 serviranje)

Količina nutrijenata % PDU
Vitamin A (μg) 142,8 16
Vitamin D (μg) 0,2 1
Vitamin E (mg) 2,4 16
Vitamin K (μg) 26,9 22
Tiamin (mg) 0,2 13
Riboflavin (mg) 0,5 38
Niacin (mg) 1,5 10
Pantotenska kiselina (mg) 0,9 18
Vitamin B6 (mg) 0,5 27
Folat (μg) 56,4 14
Kolin (mg) 19,3 4
Vitamin B12 (μg) 0,8 35
Vitamin C (mg) 107,5 119

 

Minerali

  Grčka salata

(1 serviranje)

Količina nutrijenata % PDU
Kalcij (mg) 277,0 23
Željezo (mg) 1,1 14
Magnezij (mg) 35,8 9
Fosfor (mg) 221,6 32
Cink (mg) 1,9 17
Bakar (mg) 0,1 15
Mangan (mg) 0,3 12
Selen (μg) 7,9 14
Kalij (mg) 447,8 10
Natrij (mg) 759,1 51

 

 

Napitak od limunovog soka i mineralne

 

Sastojci (za 1 serviranje):

2 žlice limunovog soka

220 ml gazirane mineralne vode

 

Priprema:

  • Iscijediti limunov sok i pomiješati ga s gaziranom mineralnom vodom

 

Nutritivni sastav

  Napitak

(1 čaša)

Energija (kcal) 5,5
Proteini (g) 0,1
Masti (g)

Zasićene masne kiseline (g)

Mononezasićene masne kiseline (g)

Polinezasićene masne kiseline (g)

0,1

0,01

0

0,01

Kolesterol (mg) 0
Ugljikohidrati (g)

Škrob i šećeri (g)

Prehrambena vlakna (g)

1,7

1,6

0,1

 

Vitamini

  Napitak

(1 čaša)

Količina nutrijenata % PDU
Vitamin A (μg) 0 0
Vitamin D (μg) 0 0
Vitamin E (mg) 0,04 0,25
Vitamin K (μg) 0 0
Tiamin (mg) 0,01 0,5
Riboflavin (mg) 0,004 0,29
Niacin (mg) 0,02 0,14
Pantotenska kiselina (mg) 0,03 0,66
Vitamin B6 (mg) 0,01 0,68
Folat (μg) 5,0 1,25
Kolin (mg) 1,28 0,23
Vitamin B12 (μg) 0 0
Vitamin C (mg) 9,68 11

  

Minerali

  Napitak

(1 čaša)

Količina nutrijenata % PDU
Kalcij (mg) 31,6 3
Željezo (mg) 0,02 0,25
Magnezij (mg) 1,5 0,36
Fosfor (mg) 2,0 0,29
Cink (mg) 0,01 0,11
Bakar (mg) 0,004 0,44
Mangan (mg) 0,003 0,13
Selen (μg) 0,03 0,05
Kalij (mg) 25,8 0,55
Natrij (mg) 2,4 0,16

 

Uživajte u toplim i sunčanim danima, druženjima s ekipom u prirodi i na svježem zraku te se potrudite da vam hrana s roštilja osigura, kako gušt, tako i nutritivno boostanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann