Zašto je važno govoriti o sportu i dijabetesu?

Izvještava Ana Špoljarić

Ako imate dijabetes ili nekog u obitelji s dijabetesom, zasigurno ćete nas razumjeti kad kažemo da bavljenje sportom uz dijabetes predstavlja veliki izazov. Jednako tako, vjerujemo da ćete se složiti s znanstveno utemeljenom činjenicom da se tjelesna aktivnost i dijabetes međusobno nadopunjuju.

Zašto se onda biti aktivan? Osim povoljnih rezultata mnogih studija o tome kako kontinuirano tjelesno vježbanje općenito doprinosi jačanju mišića i kostiju, smanjenju tlaka, kolesterola, glukoze, potiče tijelo na osjetljivost na inzulin (drugim riječima smanjuje se količina inzulina) te smanjuje HbA1c. Ovo su samo dio benefita koje osoba postiže kontinuitetom. Ipak, da bi došli do povoljnih učinaka, moraju upoznati svoje tijelo.

Kontrolna grupa iz Hrvatske testirala Priučnik Sport&Diabetes

U sklopu Erasmus+ EU projekta Sport&Diabetes imali smo priliku okupiti skupinu zainteresiranih sudionika djecu i odrasle s dijabetesom od 9 do 25 godina, roditelje i trenere iz Hrvatske. Naša je kontrolna grupa svojim stvarnim primjerima pomagala u izradi Priručnika.

Da su stvarni životni primjeri itekako važni, pokazala je različitost naše grupe. Naime, okupili smo djecu i teenagere s dijabetesom tipa 1 od kojih je bilo nekoliko njih s dugogodišnjim stažem dijabetesa, poneki s kraćim stažem te sudionikom koji je još uvijek u remisiji.

Naša se kontrolna grupa bavi raznim sportovima – plivanjem, odbojkom, gimnastikom, hokejom na travi, košarkom, nogometom, stolnim tenisom, taekwondoom te veslanjem. Premda su neki od njih već u ozbiljnim kategorijama, apsolutno svi su se susretali s izazovima kako uskladiti svoje glikemije prije, tijekom i nakon bavljenja sportom. I čarobna formula do koje su došli je repetitivno ponavljanje, svatko za sebe. Budući da su sportovi kojima se bave drugačije težine, tako i sami treninzi čine veliku razliku. Stoga, zaključili su da im je najjednostavnije kontrolirati svoj dijabetes onda kad od trenera dobiju plan i program treninga za naredni tjedan.

Kontrolna grupa uživo i online putem Zoom platforme
Najmlađi sudionici ispred ZDD-a s trenericom Icom u sportskim aktivnostima

Kroz naših ukupno 6 susreta, prolazili smo kroz teme Priručnika –  Uvod u sport i dijabetes, hipoglikemiji, hiperglikemiji, razumijevanje kako različiti sportovi utječu na razinu glukoze u krvi kao i strategije, prehranu, tehnološke spravice, treninge, kampove i putovanja, osobne grafikone te akcijske rasporede, psihološke trenutke i mitove koji se nerijetko vežu uz dijabetes.

Mlađa su djeca testirala tzv. Comic book odnosno strip priručnik koji je namijenjen njihovoj dobi kako bi što zabavniji način uronili u svijet sporta i dijabetesa

Zajednički trening

Vrhunac susreta bio je zajednički trening 11. lipnja 2022. kada je na zelenim terenima Mladosti veselo trčkaralo 30 djece s dijabetesom tipa 1. Ovi mali i malo veći entuzijasti bez problema su odrađivali treninge pod budnim okom trenera i volontera Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Uz početni trening dobrog i kvalitetnog razgibavanja, pa nogometne utakmice juniora i kadeta, zajedničkog druženja te radionice, subota nije mogla bolje proći.

Unatoč udarnom tempu i aktivnostima ispunjenoj suboti našim sudionicima nije predstavljalo preveliki problem trčkaranje na suncu. Štoviše, u zajedništvu i međusobnom bodrenju su se osjećali još jačima.

Video zajedničkog treninga na Mladosti
Važna poruka koju moramo odaslati

Izazove bavljenja sportom uz dijabetes mogu razumjeti samo osobe s dijabetesom. Ne pođe uvijek za rukom pogoditi pravi omjer ugljikohidrata, vrijeme i vrstu treninga, dozu inzulina te još mnogo malih, a toliko važnih sitnica.

Ipak, sve napisano ne predstavlja razlog za odustajanje. Dapače, sport predstavlja puno više. Dobar je za naše psihofizičko zdravlje, otvara prostor za nova prijateljstva i poznanstva te dakako, doprinosi boljoj regulaciji dijabetesa općenito.

Imajući u vidu različitost naših životnih navika, razumljivo je da bavljenje tjelesnom aktivnošću individualno utječe na svakoga. Važno je da budemo uporni dok ne postignemo savršen omjer aktivnosti koja će nam odgovarati.

Dio kontrolne grupe koja je testirala Priručnik

Bilo mi je zadovoljstvo biti moderatorom naše grupe. I puno sam naučila od pametnih glavica. Ponajviše, ne odustati, već prilagoditi tjelesnu aktivnost svojem životnom ritmu i mogućnostima. No najvažnije, biti aktivna u kontinuitetu.

Vjerujem da će finale ovog EU projekta polučiti mnoge pozitivne priče. Također, vjerujem da će Priručnik na kojem su vjerno radili stručnjaci, a kroz svoje primjere podastrli naši sudionici, uistinu biti sveobuhvatno i kvalitetno štivo za svakoga – osobu s dijabetesom, roditelja, trenera, odgojno – obrazovnu ustanovu te cjelokupnu zajednicu.

Prati projekt i koristi Priručnik

Više o samom projektu pročitaj na web stranici Sport&Diabetes gdje ćeš krajem godine moći pronaći finalnu verziju Priručnika.

Eukativne sadržaje i zajedničke trenutke s Kampa koji će se za sudionike fokus grupa održati od 24. do 28. studenoga 2022. u Splitu, zaprati na Instagram stranici projekta.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann