Ideje za obrok – recepti

Ideje za obrok – recepti

Špinat kuglice sa feta sirom i parmezanom

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Za 12 kuglica

Sastojci:

300 g špinata

220 g feta sira

200 g krušnih mrvica

50 g parmezana

2 žličice bijelog luka u prahu

½ žličice papra

½ žličice origana

½ žličice ružmarina

120 g maslaca

3 jaja

Priprema:

Špinat oprati, zatim ga blanširati 1 minutu u cjediljki pod mlazom vruće vode.

Nakon toga rukama iscijediti višak vode, sitno ga izrezati i u većoj posudi pomiješati sa feta sirom, krušnim mrvicama, parmezanom, bijelim lukom u prahu, paprom, origanom, ružmarinom, maslacem i jajima.

Od pripremljene smjese vlažnim rukama formirati kuglice veličine oraha, zatim ih poredati u posudu za pečenje obloženu s papirom za pečenje.

Zagrijati pećnicu na 180°C i peći kuglice 20 minuta ili dok ne porumene.

 

Nutritivne vrijednosti: jedne kuglice od 70g

Energetska vrijednost: 175 kalorija

Ugljikohidrati: 14g

Salata sa špinatom, tunjevinom, paprikom, crvenim lukom i maslinama

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Za 4 osobe

Sastojci:

480 g tune

200 g rajčice

200 g paprike

1 crveni luk

prstohvat soli

1 žlica octa

250 g špinata

80 g crnih maslina

 

Priprema:

Rajčicu izrezati na ploške, papriku na kockice, a luk na tanke kolutiće. U posudu srednje veličine staviti izrezani luk, posoliti ga i preliti octom. Ostaviti da stoji 5 minuta.

Špinat oprati i blanširati ga nekoliko sekundi u cjediljki, pod mlazom vruće vode.

Crne masline usitniti ili izrezati na kolutiće, a možete ih ostaviti i cijele, po želji.

U većoj posudi staviti tunjevinu (zajedno sa uljem iz konzerve), rajčicu, luk i masline. Dobro izmiješati, zatim dodati špinat. Još jednom sve lagano izmiješati.

 

Nutritivne vrijednosti: jedne porcije od 280g

Energetska vrijednost: 283 kalorija

Ugljikohidrati: 9g

Začinjena kus-kus piletina sa limunom i majčinom dušicom

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Za 4 osobe

Sastojci:

4 pileća filea

prstohvat soli

1 šalica kus-kusa

1 limun

1 grančica majčine dušice

1 žličica usitnjenog indijskog oraščića

6 zelenih maslina

2 žlice maslinovog ulja

 

Priprema:

Piletinu posoliti i staviti u lonac sa vodom. Kada voda proključa, kuhati je 15-tak minuta, zatim je izvaditi i ostaviti da se ocijedi. Nakon toga, na malo ulja, piletinu kratko propržiti na gril tavi sa obje strane. Dovoljno je 2-3 minute za prženje.

U lonac ili staklenu posudu sa poklopcem staviti kus-kus, sok od jednog limuna i majčinu dušicu. Sve sastojke preliti vrelom vodom i zatim poklopiti. Ostaviti 5 minuta da kus-kus nabubri. Dodajte soli i papra po želji.

Usitniti indijske oraščiće, a masline izrezati na kolutiće. Isprženu piletu izrezati na komadiće, dodati joj kus-kus mješavinu, masline, usitnjene indijske oraščiće i maslinovo ulje. Začiniti sa prstohvatom soli i papra po ukusu i dobro izmiješati. Uz ovo jelo možete poslužiti i brokulu kuhanu na pari, začinjenu komadićem maslaca.

 

Nutritivne vrijednosti: jedne porcije od 250 g

Energetska vrijednost: 335 kalorija

Ugljikohidrati: 30 g

Grilane sardine sa bijelim lukom i crvenom paprikom

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Za 4 osobe

Sastojci:

2 bijela luka

25 ml maslinovog ulja

25 ml soka od limuna

1 žličica mljevene crvene paprike

½ žličice papra

450 g sardina

prstohvat soli

2 žličice peršina

 

 

Priprema:

U manju posudi staviti bijeli luk, maslinovo ulje, sok od limuna, papriku i papar te dobro izmiješati.

Rasporediti sardine po nauljenoj gril tavi i preliti ih pripremljenom marinadom. Zatim prevrnuti sardine i marinirati ih i sa druge strane. Ostaviti da odstoje 30-tak minuta.

Zagrijati gril, poredati sardine i peči po 5 minuta sa obje strane. Pečene sardine prebaciti na tanjur i posuti peršinom.

Nutritivne vrijednosti: jedne porcije od 130g

Energetska vrijednost: 292 kalorija

Ugljikohidrati: 1 g

Varivo sa junetinom, rižom, cvjetačom i limunom

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Za 4 osobe

Sastojci:

2 l vode

20 ml maslinovog ulja

½ crvenog luka

200 g mljevene junetine

4 mrkve

1 celer

200 g cvjetače

100 g peršina

100 g riže

1 limun

1 žličica soli

½ žličice papra

 

Priprema:

Crveni luk izrezati na listiće, a peršin usitniti. Mrkvu izrezati na kolutiće, celer na kockice, a cvjetaču razdvojiti na manje komadiće.

U većoj tavi zagrijati ulje, zatim dodati crveni luk i pirjati oko 3 minute, poklopljeno. Nakon toga dodati mljevenu junetinu i pirjati još 3 minute.

Dodati mrkvu, cvjetaču i peršin. Pirjati dodatnih 5 minuta, povremeno miješajući, zatim zaliti sa 2 litre vode.

Dodati rižu, sol i papar i sve dobro promiješati. Kuhati na srednjoj vatri oko 15 minuta, dok povrće ne omekša. Skloniti varivo sa vatre i u nju iscijediti sok od jedne polovice limuna. Ostatak limuna izrezati na kolute i ubaciti u gotovo varivo. Ostaviti poklopljeno 5 minuta da se sve dokuha na pari.

Nutritivne vrijednosti: jedne porcije od 500 ml

Energetska vrijednost: 276 kalorija

Ugljikohidrati: 22 g

Loptice od datulje, crne čokolade, oraha i lješnjaka

Vrijeme pripreme: 25 minuta

Za 12 loptica

Sastojci:

350 g datulja

75 g oraha

75 g lješnjaka

100 g tamne čokolade (99% kakaa)

korica od 1 naranče

prstohvat soli

 

Priprema:

Očistiti datulje od koštica, zatim ih usitniti i zagrijati u manjoj tavici zajedno sa korom od naranče  i nekoliko žlica vode. Pirjati 5 minuta, uz povremeno miješanje.

Po jednu žlicu oraha i lješnjaka grubo izrezati i maknuti u stranu.

Datulje ohladiti i dodati u električnu sjeckalicu zajedno sa ostatkom oraha i lješnjaka, posoliti, zatim izmiksati dok se ne dobije ujednačena smjesa.

Vlažnim rukama formirati loptice veličine oraha.

Tamnu čokoladu istopiti na pari, zatim pomoću viljuške potopiti svaku lopticu, uz okretanje. Viljuškom izvaditi lopticu, pustiti da se višak čokolade ocijedi, zatim je uvaljati u grubo isjeckani miks oraha i lješnjaka.

Nutritivne vrijednosti: jedne loptice od 50 g

Energetska vrijednost: 205 kalorija

Ugljikohidrati: 29 g

Šećeri: 23 g

Recepti su preuzeti iz časopisa ZADI br. 2/2018.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann