Piletina s povrtnim prilozima – video

Nutri video i članak pripremila Tihana Šadek, mag. nutr.

Ljeto je u punom jeku, temperature se penju visoko na Celzijusovoj skali, a našem organizmu potrebno je osigurati laganu hranu koja se brzo priprema. Osim piletine kao izvora nemasnih proteina, glavne zvijezde ovog videa su tikvice, a prate ih cvjetača i brokula, povrće koje se može pripremiti na mnogo različitih načina i činiti dobar prilog u svako doba godine.

Nutritivne prednosti i nedostaci

Iako, za razliku od tikvica, cvjetača i brokula nisu sezonske ljetne namirnice, cilj ovog videa bio je prikazati kako se od povrća mogu pripremiti jednostavni prilozi kao što su rezanci ili pire koji idu uz meso i umak te pokazati primjere s kojima se mogu zamijeniti tjestenina, riža ili krumpir.

Ako pogledamo tablicu s nutritivnim vrijednostima pojedinih sastavnica koje su se našle na tanjuru, vidimo da su nam glavni izvor energije piletina i umak od šampinjona, najviše zbog sadržaja masti, ali i zbog proteina kojima je najbogatija piletina. Ugljikohidratima je najbogatiji pire od brokule, ali sadrži i najviše vlakana, što je bitno naglasiti.

Po pitanju vitaminsko-mineralnog sastava piletina osigurava značajnu količinu pojedinih vitamina B skupine te značajnu količinu željeza, cinka i selena.

Nutritivne vrijednosti povrtnih priloga razlikuju se ovisno o ostalim sastavnicama recepata po kojima smo ih pripremili. Tako su prilozi podjednaki po sadržaju proteina i masti, a količina ugljikohidrata u ovim vrstama povrća prirodno je vrlo mala. Ipak, kao što je već spomenuto, pire od brokule sadrži više ugljikohidrata i vlakana od tikvica i cvjetače, no radi se o 10 g ugljikohidrata, što je još uvijek mala količina, pogotovo u usporedbi s klasičnim prilozima od tijesta, riže ili krumpira.

Pire od brokule, u odnosu na ostale priloge, prednjači i prema vitaminsko-mineralnom sastavu. Posebno treba naglasiti sadržaj folata i vitamina A, C i K, a od minerala sadržaj željeza.

Umak od šampinjona koji se našao na tanjuru zajedno s piletnom i povrćem napravljen je od vrhnja za kuhanje, što je klasični način pripreme umaka. S obzirom na visok sadržaj zasićenih masti koje tijekom ljeta nisu poželjne zbog kaloričnosti i utjecaja na zagrijavanje organizma, vrhnje za kuhanje može se zamijeniti običnim ili grčkim jogurtom, svježim krem sirom, a u trgovinama zdrave hrane postoje druge inačice vrhnja za kuhanje, kao što su zobeno ili sojino vrhnje odnosno krema za kuhanje.

Stoga, odaberite namirnice koje vam najbolje odgovaraju, iskoristite sezonsku dostupnost povrća i bacite se na pripremu!

Video

Pogledajte faze pripreme piletine i odabranih povrtnih priloga:

Snimanje i montaža – Leon Jakopović

Sastojci za pirjanu piletinu (za 3 osobe):

2 žlice maslinovog ulja

400 g pilećih prsa

2 režnja češnjaka

Sol, papar, curry, crvena paprika

Priprema:

  • Piletinu narezati na trakice ili na kockice
  • Ispirjati je na maslinovom ulju, posoliti i pustiti polupoklopljeno da se pirja 10-ak minuta uz povremeno miješanje
  • Po potrebi, ako se meso lijepi za tavu, dodati malo vode
  • Pred kraj dodati začine (papar, curry i crvenu začinsku papriku) te sitno sjeckani češnjak pa pirjati još kratko uz miješanje

Sastojci za umak od šampinjona (za 4 osobe):

2 žlice maslinovog ulja

250 g šampinjona

1 manja glavica luka

2-3 režnja češnjaka

200 ml vrhnja za kuhanje

0,5 dcl bijelog vina

Sol, papar, curry, origano

Priprema:

  • Šampinjone oprati i narezati na tanke ploške
  • Sitno nasjeckati luk i češnjak
  • Na maslinovom ulju kratko ispirjati luk i češnjak, dodati šampinjone, posoliti i promiješati
  • Nakon nekoliko minuta dodati bijelo vino i pustiti da se pirja polupoklopljeno uz povremeno miješanje
  • Kad šampinjoni gotovo potpuno omekšaju, dodati vrhnje za kuhanje i promiješati
  • Po potrebi dodati i malo vode, a ako je umak prerijedak, za zgušnjavanje se može dodati malo psyllium ljuskica koje imaju veliku moć zgušnjavanja
  • Malo prije kraja kuhanja dodati začine i dosoliti ako je potrebno

Sastojci za povrtne priloge (svaki prilog za 3-4 osobe):

2 srednje tikvice

1 manja glavica cvjetače

Pola glavice brokule, zajedno sa stapkom

Maslinovo ulje ili maslac

Sol, papar, curry, origano, češnjak u prahu, šafran

Priprema:

  • Tikvice oprati i neoguljene narezati na rezance
  • Kratko ih, kroz nekoliko minuta, ispirjati na maslinovom ulju dok ne omekšaju
  • Dodati sol, papar i ostale začine
  • Narezati cvjetaču i brokulu (uključujući i oguljenu stapku brokule)
  • Prokuhati ih zasebno u kipućoj vodi dok ne omekšaju, s time da brokula treba biti potpuno meka jer želimo dobiti pire, dok cvjetača može ostati hrskava
  • Ocijediti cvjetaču i ispirjati je na maslinovom ulju uz dodatak začina
  • Ocijediti brokulu i izgnječiti je uz dodatak maslaca i začina, dok se ne dobije pire ujednačene konzistencije

Ovisno o dostupnosti pojedinih vrsta povrća, pokušajte i vi na svom tanjuru osigurati drugačiju i zdraviju verziju priloga.

Dobar tek! ?

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann