Evolucija kontinuiranih mjerača glukoze (CGM)

Preuzeto i prevedeno s American Diabetes Association

Evolucija praćenja glukoze dodatno je napredovala uvođenjem kontinuiranih mjerača. Food and Drug Administration (FDA) odobrila je prvi takozvani profesionalni CGM 1999. godine kada je pacijent uz pomoć ove tehnologije prikupljao podatke 3 dana, a zatim je nosio dijabetologu na pregled.

Prvi rtCGM bio je Glucowatch Biographer tvrtke Cygnus Inc. Uređaj se nosio kao ručni sat, te je kroz izlučivanje potkožne tekućine, putem elektroda mjerena glukoza. Unatoč činjenici što je senzor bio tehnički neinvazivan, Glucowatch nije postigao komercijalan uspjeh, ponajviše zbog čestih iritacija koje su se pojavljivale.

2004. godine, Medtronic (Northridge, CA) predstavio je sustav Guardian REAL-Time CGM, koji je mogao obavijestiti korisnike o potencijalno opasnoj hiperglikemiji ili hipoglikemiji, a do 2006. godine ista je tvrtka objavila prvu integriranu pumpu i senzor. Iste je godine Dexcom (San Diego, CA) predstavio svoj prvi CGM u stvarnom vremenu, nazvan STS Short Term Sensor (kratkoročni senzor). 2008. godine u Sjedinjenim Državama objavljen je FreeStyle Navigator tvrtke Abbott (Alameda, CA). Svi početni CGM uređaji zahtijevali su potvrdu glukoze u krvi za donošenje odluka o inzulinu.

Dexcom je predstavio G4 Platinum 2012. godine. 2015. godine pokrenut je G5 Mobile, koji omogućuje prijenos podataka na mobitel korisnika. Medtronic se također poboljšao u tehnologiji, sa sljedećom generacijom profesionalnog CGM-a, iPro, objavljenim 2008. Integrirani uređaj ove tvrtke s pumpom i senzorom druge generacije postao je dostupan 2009. godine, a 2013. godine idu korak bliže closed loopu, s Enlite senzorom. Prvi Medtronicov hibridni uređaj sa zatvorenom petljom bio je dostupan 2017. godine pomoću senzora Guardian 3. Vremenom se preciznost svih ovih senzora poboljšala.

Abbott je predstavio FreeStyle Libre Pro 2016 godine. Ovaj profesionalni CGM prvi je koji ne zahtijeva testiranje prstiju tijekom nošenja. Također je jedinstven po tome što se senzor može nositi 14 dana.

Unatrag 20 godina dijabetička tehnologija je znatno napredovala, a sve s ciljem olakšavanja svakodnevnog života s dijabetesom. Kakve nove tehnološke napretke donosi budućnost, vidjet ćemo u vremenu pred nama.

Cijeli članak, History of Glucose Monitoring kojeg je napisao poznati američki doktor Irl B. Hirsch pročitajte ovdje.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann