Bile smo u Briselu – Youth Leadership Lab kamp mladih osoba s dijabetesom tip 1

Izvještaj pišu Antonia Precali i Lucija Mušćet

Što je Youth Leadership Lab (YLL)?

Youth Leadership Lab (YLL) je ključna komponenta IDF Europe platforme koja nastoji povezati i osnažiti vezu između mladih osoba s dijabetesom, potaknuti ih na uključivanje u rad lokalnih zajednica i društva te ih osposobiti kako se pravilno i učinkovito zalagati za prava i potrebe osoba s dijabetesom u njihovoj zajednici.

Antonijini doživljaji s YLL kampa

Lab na kojem smo Lucija i ja sudjelovale trajao je u periodu od 6. do 12. mjeseca 2021. godine te se proveo u obliku online radionica, koje su se u prosjeku održavale svaki drugi tjedan i fizičkog susreta u Briselu. Na radionicama smo učili o tome kako osmisliti i realizirati projekt. Isto tako, bili smo podijeljeni u 3 skupine te je svaka skupina dobila svog mentora s kojim je imala zadatak osmisliti svoj projekt te ga na kraju predstaviti. Naša skupina bila je pod mentorstvom naše Ines i bavili smo se pravima osoba s dijabetesom. Također razgovarali smo i o brojnim drugim temama, a neke od njih su: mentalno zdravlje, seksualni odnos, ravnopravnost, stigma i diskriminacija i druge.

U ova tri dana prekrasnog druženja, mnogo smo naučili o drugim osobama s dijabetesom, ali i o sebi.

Ines, Lucija, Maartje i Antonia

Što smo radile u Briselu?

Fizički susret u Brieslu je održan u 4. mjesecu 2022. godine, točnije od 8. do 10. travnja. U ova tri dana prekrasnog druženja, mnogo smo naučili o drugim osobama s dijabetesom, ali i o sebi. Naše druženje je započelo na Grand Placeu gdje smo se raznim igrama međusobno upoznali i započeli jedno veliko prijateljstvo i zatim smo upoznali grad pomoću raznih izazova. Sljedeći dan smo išli u adrenalinski escape room, gdje smo u skupinama morali riješiti zagonetke i doći do cilja. Nakon uspješnog odgonetavanja zagonetki, imali smo sastanak gdje je glavna tema bila dijabetes i teret koji ga prati. Također smo se dotaknuli tema o seksualnim odnosima i mentalnom zdravlju. Posljednji dan smo zaključili inspirativnim predavanjem Joaoa, osobe koja već 40 godina živi s dijabetesom te raspravom o diskriminaciji osoba s dijabetesom tipa 2. Naravno, osim službenog dijela našeg druženja, međusobno smo se družili, zabavljali, izmjenjivali iskustva i upoznavali Belgiju kroz hranu, piće i plesanje.

Lucijini doživljaji s YLL kampa

Zamislite tri cure s dijabetesom na putovanju. Zvuči dobro, zar ne? Sad, zamislite dvadesetak osoba s barem jednim zajedničkim interesom. Ne može bolje!

U sklopu projekta YLL bili smo pozvani u Brisel na susret. Iz Zagreba smo putovale Ines, Antonia i ja. Odlučile smo spojiti ugodno s korisnim te ići ranije i istraživati Belgiju još nekoliko dana. Samo pakiranje za put je počelo veselo. Eto, dogodi se i to kad živiš na dvije adrese da baš prije puta ostaneš bez glavnih dijabetičkih potrepština za pumpicu. Sreća je to kad sve koristite isto, pa smo iskoristile priliku da uštedimo na prostoru u koferima, zajedničkim dogovorom, da će svaka od nas ponijeti nešto. Dolaskom na željezničku stanicu u Briselu, prvo smo išle provjeriti koje dekstroze imaju u ponudi, zamislite sreće kad smo vidjele da su nam one najdraže tu jeftinije nego kod nas.

Zamislite tri cure s dijabetesom na putovanju. Zvuči dobro, zar ne? Sad, zamislite dvadesetak osoba s barem jednim zajedničkim interesom. Ne može bolje!

Antonia i Lucija u Briselu

Tako smo nas tri dva dana provele uživajući u čarima (čitaj: olujni vjetar, kiša) belgijskog vremena, razmjenjujući dekstroze, isprobavale pive (Because when in Rome (or Belgium ?)…), borile se sa hipo i hiper glikemijama skupa, pripremale se na ono zašto smo u stvari došle.

Prva večer u Briselu, napokon smo uživo upoznale sudionike programa. Različitim grupnim zadacima probijali smo led upoznavanja i krenuli  obilazak. Slijedeći dan, nakon adrenalinskog team buildinga, u konferencijskoj sali vodila se poprilično zanimljiva rasprava gdje se dotaklo jako puno tema vezanih za dijabetes, mentalno zdravlje, pravima osoba s dijabetesom, kao i dosta osobnih stavova. Kako je većina nas bila iz različitih dijelova Europe bilo je tu puno različitih argumenata i razmišljanja, razmjene iskustava, ideja te učenja kako biti bolji advokat za naša prava. Osobno sam tu, nakon zadatka gdje smo snimali jedan službeni video u kojem je bilo postavljeno pitanje svakome od nas, koji vam je najveći teret života s dijabetesom, dobila još veću motivaciju pokazati drugima kako se ne trebamo ograničavati ni u čemu te da trebamo sve gledati malo pozitivnije. Predivno je bilo biti okružen s toliko perspektivnim mladim (nekima i ne tako mladim ? ) ljudima. Ovaj program nam je omogućio upravo to, učenje različitih metoda kako utjecati na ljude, educirati ih kroz provođenje projekata koje smo sami kreirali. Ali ono najvažnije, omogućio nam je stjecanje novih prijateljstva, učenje jedni od drugih i naš osobni rast jer što više učimo od drugih, postajemo bolji ljudi i spremni pomicati vlastite granice.

Mladost u Briselu, obroci nakon cjelodnevnog hoda i mali gušti

Što je Ines kao YLL mentor rekla o ovom programu?

Prvenstveno, sretna sam što mi je pružena mogućnost biti promotor Youth Leadership Lab-a nakon što sam i sama prošla njihovu edukaciju. Uloga mentora je fantastično iskustvo i svakako doprinosi mom osobnom rastu.

Uistinu sam imala dobar tim oko sebe koji je pokazivao interes i uključivao se u aktivnosti. Rasli smo zajedno i u konačnici postali prijatelji.

Zaključno, biti promotor, odnosno biti mentor drugim mladim ljudima je dakako obveza. Međutim, ova uloga ujedno znači proširivanje horizonta, davanje sebe, a u istovremeno primanje toliko toga! Zajedništvo za mene znači bolji i ispunjeniji život svake osobe s dijabetesom.

YLL 2022. ekipa

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann