Biti medicinska sestra s dijabetesom

Intervju s Valentinom Debelić, mag.med.techn. povodom Svjetskog dana dijabetesa 2020.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 2020. čija je tema “Medicinske sestre i dijabetes”, odlučili smo se napraviti serijal od četiri intervjua s medicinskim sestrama u RH. Svaki od njih je autentičan i predstavlja određeno područje njihovog djelovanja.

U prvom i ujedno najslađem intervjuu, razgovarali smo s magistrom sestrinstva, Valentinom Debelić. Poziv medicinske sestre je oduvijek željela, a dijagnoza dijabetesa tip 1 joj je tu odluku dodatno učvrstila.

O obrazovanju, dijabetesu, izazovima, poslu, te smiješnim anegdotama pročitajte u sljedećim redcima.

ZDD: Pozdrav Valentina! Predstavi se ukratko našim čitateljima?

Pozdrav Vama i Vašim čitateljima. Ja sam Valentina Debelić, dolazim iz predivnog malog slavonskog grada, iz Vinkovaca. Imam 27 godina, sretno udana, po struci sam magistra sestrinstva. Dijabetes tipa 1 imam od 2005. godine i od tada sam na kontinuiranoj inzulinskoj terapiji.

ZDD: Osoba si s dijabetesom tipa 1? U kojem periodu svog života si otkrila ovu dijagnozu i s kakvim si se izazovima susretala u početcima?

Dijabetes tip 1 sam otkrila u najosjetljivijem razdoblju života, u pubertetu, sa svojih 11 godina. Postavljanje dijagnoze bio je veliki stres za mene i moju obitelj. Susrela sam se s mnogim izazovima, no na samom počeku najveći izazov mi je bio pridržavanje adekvatne prehrane. Kao dijete bila sam dosta izbirljiva, nisam baš voljela meso i povrće. Kao i mnoga djeca, voljela sam jesti slatkiše, a dolaskom bolesti morala sam to „izbaciti“ iz svoje prehrane te jesti pravilno i uravnoteženo. No, uz veliku bezuvjetnu podršku obitelji sve izazove bilo je lakše savladati.

ZDD: Kroz obrazovanje na Sveučilišnom studiju na medicinskom fakultetu u Osijeku, tvoj akademski naziv je mag.med.techn. Je li dijabetes bio prekretnica radi kojeg si odabrala školovanje za svoj današnji poziv?

Na Sveučilišnom studiju Medicinskog fakulteta u Osijeku stekla sam naziv, magistra sestrinstva. Kad bi me kao dijete pitali što ću biti kad odrastem, uvijek bih vješto odgovorila: „Medicinska sestra!“ Tu želju imam od djetinjstva. Dijabetes nije bio prekretnica zbog kojeg sam odabrala školovanje za današnje zanimanje, no jednim djelom je utjecao na to.

ZDD: Koji je sve opis posla medicinske sestre koja radi na odjelu za dijabetes za odrasle?

Medicinska sestra kontinuirano provodi niz aktivnosti koje pridonose zdravlju ili oporavku bolesnika. Surađuje sa zdravstvenim timom (liječnikom, psihologom, fizioterapeutom…). Sudjeluje u svim dijagnostičkim i terapijskim postupcima koje liječnik ordinira. Djelokrug rada medicinske sestre na odjelu oboljelih od dijabetesa je pružanje cjelovite skrbi bolesniku. Uočavanje simptoma i znakova komplikacija dijabetesa, provođenje zdravstvenog odgoja – edukacija bolesnika o pravilnom načinu prehrane, tjelesnoj aktivnosti, njezi stopala, primjeni oralnih antidijabetika/inzulina, mjerenju glukoze u krvi, vođenje dnevnika samokontrole i ostalo. Također, podučava članove obitelji/skrbnike oboljelih o samoj bolesti. Posao medicinske sestre je opsežan, medicinska sestra mora znati i zbrinuti bolesnika u raznim stanjima pogoršanja bolesti – primjerice, u dijabetičkoj ketoacidozi, hipoglikemijskoj pretkomi/komi. Medicinska sestra procjenjuje, planira i provodi plan zdravstvene njege na osnovi procjene bolesnikovih potreba i stanja.

ZDD: Medicinska sestra je nezamjenjivi dio cjelokupnog medicinskog tima. Ipak, kroz svoje dosadašnje iskustvo rada u klinici, smatraš li da je ovaj poziv često marginaliziran od onog što medicinska sestra uistinu jest?

Iako smo nezamjenjivi dio zdravstvenog tima, smatram da smo kao struka ponekad zapostavljeni, unatoč stručnom i visokom obrazovanju. Često medicinske sestre budu marginalizirane od strane pacijenata koji ih vrlo često napadaju i ponižavaju te pri tome iskazuju kako ne cijene njihov trud i rad.

ZDD: Danas predaješ u srednjoj medicinskoj školi. Koliko je važno pripremiti buduće naraštaje na ovo iznimno zahtjevno zanimanje?

Predajem stručne predmete u medicinskoj školi za zanimanje medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege. Od iznimne je važnosti dobra priprema učenika za ovo izuzetno zahtjevno zanimanje. Živimo u vremenu gdje tehnologija mijenja način života. Mladi su uvelike „ovisni“ o društvenim mrežama, što za posljedicu ima manjak međusobne komunikacije „face to face“, a vještina dobre komunikacije je sastavni dio radne svakodnevnice medicinske sestre. Također, važno je učenike pripremiti i obučiti na svakodnevne stresne situacije kako bi pravovremeno i neishitreno reagirali u takvim mogućim trenucima.

ZDD: Medicinske sestre svih grana medicine su na “prvoj liniji” zdravstvenog sustava, odnosno u direktnom su kontaktu s pacijentom. Prema tebi, koliko je važno da medicinska sestra, uz svoju stručnost, razvije dobar komunikacijski kanal s pacijentom? Je li empatija nužno dobra ili loša u razgovoru s pacijentom?

Komunikacija je nedjeljiv i važan dio rada svake medicinske sestre. Uz pomoć nje, razvijamo terapijski odnos s pacijentom. Trenutno, u vremenu epidemije virusom Covid-19, kada su zabranjene posjete u bolnicama i domovima za starije i nemoćne, pacijentima je od iznimne važnosti što mogu razgovarati i povjeriti se medicinskim sestrama, a na nama je da takve trenutke prepoznamo i uspostavimo dobar komunikacijski odnos s pacijentom.  Empatija medicinske sestre važna je tijekom razgovora kako bi se pacijent pridržavao uputa zdravstvenog tima, te time bio aktivan sudionik tijekom liječenja. Važno je da medicinska sestra razumije bolesnikove osjećaje, no ne smije se suživjeti sa pacijentovom boli i patnjom. Mora biti stabilna i znati se nositi sa ljudskim patnjama, etičkim dilemama, hitnim stanjima i zdravstvenim problemima.

ZDD: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), povodom Svjetskog dana zdravlja 2020., a IDF povodom Svjetskog dana šećerne bolesti su u centar stavili upravo medicinske sestre. U svojem su izvještaju, između ostalog, istaknuli apel na vlade država da investiraju financije u obrazovanje i zapošljavanje sestara. Koliko je, prema tvom mišljenju, Hrvatska dobra u ovom ulaganju?

Smatram da ima puno mjesta za daljnji napredak, pri tome ću navesti nekoliko primjera. Medicinske sestre same sebi moraju kupovati radnu uniformu i obuću, dok neka zanimanja (npr. policija, carina…) dobiju radnu uniformu od poslodavca tj. države. Također, medicinskim sestrama kao i svim ostalim zaposlenicima važna je financijska stabilnost, a što u Hrvatskoj nije dobar primjer jer Vlada RH svake godine pregovara sa sindikatima o materijalnim pravima zaposlenika. Isto tako, zapošljavanje medicinskih sestara na određeno vrijeme, zna potrajati i nekoliko godina, a to ne jamči nikakvu sigurnost zaposleniku u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Nadalje, nepriznavanje visoke stručne spreme većini medicinskih sestara u bolnicama diljem RH.

ZDD: Vratimo se malo tebi. :) Koristiš li neku od tehnoloških spravica koje su danas dostupne preko HZZO-a? Olakšavaju li ti svakodnevni život s dijabetesom? Kako?

Koristim inzulinsku pumpu i FreeStyle Libre sustav za praćenje glukoze. Uvelike mi olakšavaju život. Bolja samokontrola bolesti, uz minimalno invazivne postupke.

ZDD: Jesi li uz dijabetes imala kavu smiješnu/neobičnu anegdotu?

Imala sam puno smiješnih anegdota. No, navest ću jednu posebnu, srcu dragu. Na prvom spoju sadašnji suprug me je pitao koju glazbu slušam, ja sam ga zbunjeno upitala: „Kako to misliš koju glazbu slušam?“ Na što je uslijedilo njegovo protupitanje: „Pa što ti sad trenutno svira na MP3 Player-u?“, pokazujući prstom na moju inzulinsku pumpu koja je bila postavljena na remen od traperica. Na kraju je meni bilo smješno, dok je on ostao suzdržan i zbunjen.

ZDD: Što najviše voliš raditi u svoje slobodno vrijeme?

Slobodno vrijeme volim provoditi s obitelji i prijateljima. Trenutno obožavam šetati u prirodi sa suprugom i psom. Navečer volim pogledati neki dobar film te pročitati zanimljivu knjigu.

ZDD: Koja bi bila tvoja poruka za sve mlade osobe s dijabetesom koji razmišljaju o pozivu medicinske sestre?

Sljedite svoje snove! Poziv medicinske sestre je jedinstven poziv koji traži ono najljepše u ljudskom biću, iako ponekad sa sobom nosi niz izazova i poteškoća. Svaki početak je težak, no ukoliko postoji iznimna želja, nema tih prepreka koje mi osobe s dijabetesom ne možemo preći. Prepreke nas čine energičnijima i tada želja postaje još snažnija.  Samo jaka volja i upornost dovest će vas do cilja.

ZDD: Valentina, hvala ti što si našim čitateljima povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa 2020., dala uvid kako je to biti medicinska sestra s dijabetesom. Želimo ti sreću u daljnjem obrazovanju i odgajanju budućih naraštaja ovog doista plemenitog poziva!

Hvala na lijepim željama i na pozivu. Lijep pozdrav Vama i Vašim čitateljima.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann