DiaEuro team Croatia putuje u Poljsku

Idemo na prvi međunarodni malonogometni turnir za djecu – pišu Ivana Buzjak i Ines Jakopanec

Nakon skoro tri godine Hrvatska futsal reprezentacija osoba s dijabetesom (DiaEuro team Croatia) vraća se na međunarodni turnir. Posljednji, koji se održao u Kijevu 2019. godine u mnogočemu nas sentimentalno veže, bio je ujedno i zadnji jer je potom 2020. godine uslijedila pandemija. Ove se godine “DiaEuro 2022.” trebao održati u Sarajevu. Nažalost, zbog poteškoća unutar same organizacije susjedne nam Bosne i Hercegovine, turnir je otkazan.

Ipak, vjerni pratitelji naše reprezentacije zasigurno su upoznati da je ove godine proteklo točno deset godina od održavanja prvog DiaEura u Kijevu. Unatoč teškim ratnim zbivanjima u zemlji kolijevci ovog velikog međunarodnog sportskog događaja, čelni ljudi projekta, predvođeni „Mamom DiaEura“, Valentinom Ocheretenko, smatraju kako bi bilo vrijedno obilježiti desetogodišnju obljetnicu u čast DiaEuru i potpori Ukrajini.

Kijev, 2019. – DiaEuro team Croatia zajedno s proslavljenim Dariom Srnom kod veleposlanice Hrvatske u Ukrajini, gđom. Anicom Djamić
Prvi međunarodni turnir za djecu u malom nogometu

Zato, počašćeni što smo dobili poziv za sudjelovanjem na tradicionalnom turniru službenog naziva “Insulin on board Cup tournament” od organizatora – Poljske fundacije za osobe s dijabetesom, rado smo se odazvali.

Spomenuti je turnir do sad okupljao osobe s dijabetesom iz Poljske, a od ove godine je dobio međunarodnu notu te će sudjelovati mnoge države, a među njima i Hrvatska. Budući da se smatra vrijednim obilježiti i desetogodišnjicu turnira DiaEuro, kako smo gore spomenuli, Poljska je uskočila te je turnir službeno nazvan “Insulin on board Cup / DiaEuro 2022”.

Turnir će se održati 18. i 19. lipnja 2022. u Varšavi za seniore i za mlade buduće DiaEurovce iz cijele Europe.

Imali ste već prilike pratiti kroz ranije objave, velika je popularnost hrvatskih mlađih kategorija što je dokazalo prvo okupljanje juniorske reprezentacije početkom 2020. godine, a potvrđeno je i nedavnim okupljanjem na zagrebačkoj Mladosti. Naime, u sklopu europskog projekta Sports&Diabetes bili smo pozvani na zajedničko druženje i trening sportaša s dijabetesom.  Više o cijelom projektu pogledajte ovdje.

Vratimo se na turnir u Poljskoj.

Bit će to turnir za pamćenje

Na turniru će sudjelovati čak 24 ekipe iz 6 europskih zemalja, no velika većina timova dolazi upravo iz države organizacije turnira – Poljske. Kako će ovo njima biti 4. uzastopni „Insulin on Board“ turnir, stvorili su respektabilnu tradiciju i zainteresiranost dijabetičkih udruga diljem Poljske za sudjelovanjem. Ove godine, ljestvica je podignuta na međunarodnu razinu. Tako, svjedočit ćemo igri u čak 4 kategorije (jedina s kojom mi ove godine ne nastupamo su mlađi od 2010. godišta.)

Mali nogomet za juniore, a futsal za seniore

Na velikom nogometnom turniru bit će postavljena dva paralelna terena za juniore koji će igrati mali nogomet (5+1) na otvorenom terenu, dok će seniori igrati futsal (4+1) u dvorani pokraj.

U12: prijavljeno je 5 ekipa, sve dolaze iz Poljske.

U14: prijavljeno je 7 ekipa: 6 poljskih ekipa i Hrvatska. Naša ekipa igrat će 6 utakmica: 3 u subotu, 3 u nedjelju.

U19: prijavljeno je 6 ekipa: 4 poljskih, Slovačka i Hrvatska. Dečki će igrati 10 utakmica: 6 u subotu, 4 u nedjelju.

U najstarijoj kategoriji seniora, osim Hrvatske prijavljene su još reprezentacije Poljske, Portugala, Slovačke, Bugarske i Ukrajine. Igrat će također 10 utakmica: 6 u subotu, 4 u nedjelju.

Iako vjerujemo u dobar rezultat, ono najviše u što vjerujemo jest odlična atmosfera, razmjena međusobnih iskustava kako između naših igrača, tako i igrača drugih zemalja.

U ime Međimurskih slatkiša, s kojima zajedničkim snagama organiziramo cjelokupnu logistiku te u naše ime zahvaljujemo svima koji su nam omogućili odlazak u Poljsku!

Zahvaljujemo svim donatorima koji prate i podupiru našu reprezentaciju te roditeljima i članovima reprezentacije koji su dali doprinos u realizaciji ovog projekta. Redom, oni su:

Abbott, MediLigo, Općina Nedelišće, Lions klub Brodanka, PBZ Card, Jakopić d.o.o., Eu projekt Sport&Diabetes, Staklorez burić d.o.o., Auto centar Kos d.o.o., Centrometal d.o.o., Kos transporti d.o.o., Bilić-Erić d.o.o., Grad Kutina, Grad Čakovec, Općina Cestica, Tomotrans vl. Tomislav Grilec, Muraplast Kotoriba, Poljoprivredni obrt Žnidarić, Ljekarna Škugor, Jet Osijek, Žmah obrt za proizvodnju i ugos. Miljenko Borak, Bjelić co d.o.o., Huber & elmwood d.o.o., Automehaničarski obrt Ivek Pušćine, Rubicon j.d.o.o., Transformation station vl. Dejan Kolar, Ajaka d.o.o., Pro automatika d.o.o., Mile Matić, MKP, Geodetski projekti d.o.o., KUNATEKS d.o.o. Pregrada, KOSTEL PROMET d.o.o. Pregrada, UGO INVEST d.o.o. Tenja, LU-MA EKSKLUZIV d.o.o. Zagreb, Općina Sveti Martin na Muri

U to da će dečki, kao i toliko puta do sada ostaviti srce na terenu te pošteno i časno braniti boje naše zemlje ne dvojimo ni malo. Veseli nas što će podršku s tribina pružiti i roditelji mlađih uzrasta.

Svim ekipama želimo sretan i uspješan turnir! A vas, dragi čitatelji i navijači pozivamo da nas pratite preko društvenih mreža gdje ćemo redovito izvještavati o aktualnostima s terena.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann