Dijabetes u školi

Kratki savjeti za nastavnike i roditelje

Započinje nova školska godina. Svjesni da je prethodna protekla u doista izazovnim uvjetima, ipak, priželjkujemo svima – djeci, nastavnicima i roditeljima, sretan povratak!

Ako ste propustili pročitati, o povratku u školu kroz oči roditelja možete pročitati u ovom članku.

Prava djece i mladih s dijabetesom

Unatoč brojnim nesavršenostima, koje svaki sustav u manjoj ili većoj mjeri ima, želimo istaknuti kako je važno da djeca i mladi s dijabetesom, kao i svi njihovi vršnjaci, imaju prava. Povrh svega, imaju pravo na sigurnost, potporu i inkluziju.

Kako bi postigli ovu harmoniju, važno je da školski odbori, administrativno i školsko osoblje, te roditelji, zajedno surađuju. Svaka škola, koju pohađa dijete i/ili mlada osoba s dijabetesom, mora biti upoznata s njegovim/njezinim stanjem, odnosno mora dobiti jasne upute od roditelja o tome kako upravljaju dijabetesom kroz dan (mjerenje šećera, skeniranje, davanje inzulina, obroci, stanje hipo i hiperglikemije…). Također, školsko osoblje mora biti upoznato sa simptomima hipo i hiperglikemije, te upoznati proceduru što napraviti u hitnim situacijama.

Učenici moraju moći u bilo kojoj situaciji, za vrijeme boravka u školi, tretirati hipoglikemiju, ukoliko do nje dođe. Odnosno, mora im biti osigurano da u bilo kojem trenutku mogu provjeriti svoj šećer (aparatićem ili kontinuiranim mjeračem glukoze), te uzeti brzodjelujući ugljikohidrat. Isto se odnosi za davanje inzulina.

Ukoliko dođe do hipoglikemije primjerice tijekom ispita, ili pak, ukoliko zbog hiperglikemije moraju češće na wc, trebaju dobiti podršku od svojih nastavnika u vidu razumijevanja, odnosno dopuštanja produženog pisanja ispita, te puštanja na toalet.

Inkluzija je iznimno važna za svaku osobu, pa tako i za djecu s dijabetesom. Dijete, odnosno teenager se mora osjećati jednako važnim dionikom svoje zajednice. Uključite ga u aktivnosti. Iskreno razgovarajte s djetetom kako biste lakše razumjeli njegove potrebe i osjećaje. Dopustite da na satu razredne zajednice svoje kolege upozna detaljnije o dijabetesu. Važno je kakvu poruku o našem stanju prenosimo zajednici jer kvalitetnom podukom, prekidamo loš lanac krivih informacija u javnosti poput: “Ma to ti je onaj koji se pika. Jela je bombone, a ima dijabetes!”

Hipoglikemija

Dragi roditelji, ukoliko već niste, svakako upoznajte školsko osoblje s osnovama hipoglikemije. O njoj postoji mnoštvo pitkih članaka i videa na internetu, a evo i posljednjeg članka na temu hipoglikemije na našim internet stranicama i društvenim mrežama. :) Za nastavnike je važno da im date jasne upute za svoje dijete kako bi  naučili prepoznati simptome hipoglikemije. No, i današnja tehnologija u mnogočemu olakšava takozvani trenutak za akciju.

Dakako, važno je obratiti pozornost da nemamo svi iste simptome hipoglikemije, te da oni mogu biti ne samo uobičajeni, koji se spominju u literaturi. Ukoliko ste primijetili možda neki neuobičajeni simptom na svom djetetu, obavijestite o tome i nastavno osoblje. O temi glukagona smo pisali ovdje.

Tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost je dakako poželjna. Međutim, postoji nebrojeno puno faktora koji utječu na ishod kakav je šećer prije, tijekom i nakon same tjelesne aktivnosti. Naravno, to ne znači da dijete, odnosno teenager mora prosjediti sat tjelesne kulture na klupi, ali treba biti u dosluhu s trenutnim stanjem šećera kako bi znao koju radnju treba poduzeti. Tjelesna aktivnost općenito zahtijeva češću provjeru šećera, dodavanje ili smanjivanje inzulina (ovisno o aerobnoj ili anaerobnoj aktivnosti), uzimanje ugljikohidrata i sl. Razumijevanje ovih koraka i poznavanje reakcije tijela, olakšava cjelokupnu situaciju.

Prehrana

Boravak u školi (ili u nedavnoj povijesti, boravak online kod kuće) kada dijete, odnosno teenager većinu vremena provodi sjedeći, ujedno zahtjeva bolju organiziranost oko pripreme obroka kako bi šećeri bili u ciljnom rasponu (TIR). Savjete o prehrani pronađite ovdje.

Sretno svima!

I dok se svijet odraslih priprema za A, B, C modele koje, prema svemu sudeći i ove godine preporučuju HZJZ, AZOO i MZO, mi se još jednom želimo osvrnuti na vas, dragi učenici, profesori i roditelji. Želimo vam uistinu sretne dane u narednoj školskoj godini! Također, želimo vam uspješnu novu sportsku sezonu! Budite vrijedni, strpljivi i nasmijani! Sretno svima!

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann