HZZO poručio – “LOM može propisati e-doznaku prije roka”

HZZO poručio – “LOM može propisati e-doznaku prije roka”

Piše Darija Cerin

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje uputio službeni dopis svim ispostavama HZZO-a i ugovornim doktorima obiteljske medicine za propisivanje i odobravanje pomagala kod šećerne bolesti putem E-potvrde (doznake) u kojemu je dao jasne upute na najčešću dvojbenu situaciju — može li se i koliko dana ranije propisati pomagala putem E-potvrde?

Važne informacije službenog dopisa:

U Direkciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zaprimljeni su mnogobrojni prigovori osiguranih osoba, izabranih doktora obiteljske medicine te zainteresirane javnosti putem pojedinih web portala, vezano uz neujednačeno razumijevanje i postupanje prilikom davanja odgovora i uputa pojedinih djelatnika Zavoda, kao i kod propisivanja i izdavanja pomagala namijenjenih za bolesnike koji boluju od šećerne bolesti, posebno onih postupanja kod nastavnog tromjesečnog propisivanja pomagala. Zbog navedenog je Zavod svojim dopisom, dana 25. veljače 2021. godine, uputio dopis prema svojim Regionalnim uredima i Područnim službama s podsjetnikom o predmetnom postupanju.

Podsjećamo da je izabrani doktor, kao nadležni doktor koji propisuje pomagala kod šećerne bolesti putem E-potvrde, obvezan poštivati utvrđeni rok uporabe pomagala sukladno Osnovnoj listi te da potrebno pomagalo u propisanoj količini može propisati svaka 3 mjeseca, što nužno ne znači da pomagalo mora propisati točno na određeni datum ili dan, s obzirom da je očekivano pojavljivanje odredbenih minimalnih odstupanja zbog vikenda, blagdana ili neradnih dana ili nekog drugog opravdanog razloga. Takvo propisivanje pomagala u tzv. „razumnom roku” (koji dan ranije) se ne sprečava niti kroz informatičke programe niti se izabrane doktore kažnjava zbog takvog propisivanja.

Slijedom navedenog, ako se pomagalo i propiše iz opravdanog razloga koji dan ranije (npr. 3 dana ranije), takvo postupanje može se prihvatiti, iako će se izabranom doktoru i nadalje prilikom propisivanja predmetnih pomagala kod šećerne bolesti prije roka, u informatičkom sustavu pojavljivati informacija da još nije istekao rok uporabe predmetnog pomagala kojeg želi propisati, propisivanje nije bilo niti će biti blokirano.

Spomenuto propisivanje tromjesečne količine pomagala ranije od utvrđenog roka uporabe, prihvatljivo je uz uvjet da izabrani doktor i dalje vodi računa da ukupno propisana tromjesečna količina, za godinu dana primjene ne smije biti veća od ukupno dozvoljene godišnje količine pomagala, a sukladno utvrđenoj količini i indikacijama za primjenu iz Osnovne liste.

Cijeli tekst službenog dopisa možete preuzet ovdje.

Ako slučajno kao pacijent naiđete na probleme kod obiteljskog liječnika, možete se pozvati na  dopis HZZO-a koji potpisuje ravnatelj Lucian Vukelić, dr.med.spec., ukoliko mislite da je to potrebno, dopis možete i ispisati i ponijeti sa sobom ako osobno idete po doznake.

 

Zahvaljujemo ravnatelju Lucianu Vukeliću, pomoćnici za medicinske poslove Tei Strbad i svima onima koji su sudjelovali u pozitivnim promjenama za osobe sa šećernom bolesti.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann